Szacuny
0
Napisanych postów
36
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
499
mam do was pytanie mam 14 lat 155cm wzrostu 45kg. wagi czy oplaca mi sie przy tak mlodym wieku i malej wadze trenowac w domu hantlami sztanga itd. prosze odpiszcie
z gory dziekuje za odpowiedzi!!!
Szacuny
0
Napisanych postów
25
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
1974
wiesz kulturystyka to piekny sport tylko ze troche obciaza stawy! Ja bym z tym trenowaniem poczekal ze 2 lata bo jak niechcesz zostac zawodowcem to lepiec miec na starosc zdrowe stawy!
P.S ze mna trenuje muj 16-letni brat i daje rade!
Szacuny
42
Napisanych postów
3913
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
25673
Według mnie możesz zacząć trenować, zresztą ja zaczynałem wcześniej od Ciebie Możesz ćwiczyć, z tym że muszą to być ćwiczenia przemyślane, na małych ciężarach, żeby nie obciążać stawów, a w żadnym wypadku nie obciążać kręgosłupa !!! Zrób sobie trening ogólnorozwojowy póki co, zapisz się na basen
Szacuny
3
Napisanych postów
36
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
2965
17 latków 62 kg, 182cm wzrostu [mam niedowagę] ćwicze ponad pół roku [jak zaczynałem ważyłem jakieś 59kg] ale teraz [od dwóch miesięcy] nie tyję WOGÓLE.
Nie mam diety, nie mam narazie kasy na gainera [będę kupował w wakacje]
Kupiłem kretkę Hi-Tec'a. [powder 250g]
Będę robił ładowanie [4x5g przez 5dni] i poźniej 5g/dzień rano.
No i moje pytanie wiąże się właśnie z kretką. Wiem że lepiej najpierw "bawić" się gainerkiem, ale żebym ja przytył te pare kg to bym musiał wybulić "trochę" kasy a z tym narazie jest krucho.
A na siłowni widzę że wzrasta mi siła i rzeźba ale jak już wspomniałem masa niebardzo. Zdaję sobie z tego sprawę że dietka to No.1 kulturystyki ale ja jestem uzależniony od rodziców i nie jestem w stanie liczyć sobie kcal itd. Czy jest w moim przypadku sens brania kretki? Chodzi mi o te pare kg masy no i siła :
Zaznaczam że już nie rosnę.
W Kulturystyce ważna jest systematyczność i dokładność...
Szacuny
3
Napisanych postów
36
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
2965
hmm z tego co zrozumiałem to kretka da siłę i 1g kretki wchłania ~50g wody
i ta woda zostaje [efekt napompowania]
i dodaje siły, ale jak ta woda schodzi [a ja mogę dzięki kretce ćwiczyć na większych ciężarach] to nie wzrasta tkanka mięśniowa [masa] ?
W Kulturystyce ważna jest systematyczność i dokładność...