Diety bezglutenowe stały się popularne nie tylko wśród osób z celiakią. Celebryci, aktorzy, sportowcy, podążają za modą i stosują dietę bezglutenową. Niektórzy uważają, że eliminacja glutenu wyzwoli ich od wszelkich chorób - inni, że pomoże im to zrzucić kilka kilogramów. Odpowiemy dziś na pytanie, czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć?

  1. Co to jest dieta bezglutenowa i kto jej potrzebuje?
  2. Czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć?
  3. Dlaczego niektóre zdrowe osoby chudną po przejściu na dietę bezglutenową?
  4. Czy dieta bezglutenowa jest zawsze zdrowa i pomaga schudnąć?
  5. Czy warto przejść na dietę wykluczającą gluten?
  6. Czy przejście na dietę bezglutenową może okazać się niebezpieczne?
  7. Co powinieneś wiedzieć o dietach bezglutenowych?

Co to jest dieta bezglutenowa i kto jej potrzebuje?

Dieta bezglutenowa jest ważna dla osób z celiakią. Osoby chorujące na celiakię są wrażliwe na białka występujące w pszenicy. Kiedy osoby te jedzą żywność zawierającą gluten, dochodzi do reakcji immunologicznej, która powoduje zapalenie jelita cienkiego. Prowadzi to do problemów trawiennych i niedoborów żywieniowych, ponieważ organizm nie może prawidłowo wchłaniać składników odżywczych.

dieta bez glutenu

Osoby z celiakią muszą unikać pszenicy, żyta i jęczmienia, a także niektórych dodatków do żywności. W przypadku osób chorujących na celiakię każdą nawet najmniejsza ilość glutenu może okazać się szkodliwa. W tej sytuacji stosowanie diety bezglutenowej nie jest łatwe, ponieważ wiele przetworzonych produktów spożywczych zawiera gluten lub jest zanieczyszczona glutenem. Eliminacja glutenu z diety może być trudna dla osób, które bazują na produktach przetworzonych w swojej diecie. Gluten znajduje się bowiem nawet w przyprawach, sosach sałatkowych, niektórych lodach oraz sosie sojowym.

W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się modna i dość popularna. Dzięki temu coraz więcej producentów oferuje produkty bezglutenowe. Osoby chorujące na celiakię muszą wyeliminować gluten z diety, aby uniknąć objawów jelitowych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha i biegunka. Wiele osób uważa, że każdy może czerpać korzyści z diety bezglutenowej. Wiele zdrowych osób, które stosują dietę bezglutenową, twierdzi, że czuje się lepiej, ma więcej energii i łatwiej im kontrolować masę ciała.

Polecamy również: Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

Czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć?

Stosowanie diety bezglutenowej może pomóc w odchudzaniu, ale nie wynika to bezpośrednio z braku glutenu w diecie. Co więcej, osoby cierpiące na celiakię zwykle tracą na wadze, zanim przejdą na dietę bezglutenową z powodu złego wchłaniania, a po przejściu na dietę bezglutenową wracają do swojej wagi, gdyż organizm jest prawidłowo odżywiony.

Dlaczego niektóre zdrowe osoby chudną po przejściu na dietę bezglutenową?

utrata wagi - dieta bezglutenowa

Powodem spadku wagi niektórych osób po przejściu na dietę bezglutenową jest przywiązywanie dużej wagi do tego, co jedzą i zmiana nawyków żywieniowych. Gluten znajduje się w pieczywie, wszelkiego rodzaju ciastach i ciasteczkach, słodkich bułkach, rogalikach, drożdżówkach, pizzy, makaronie, wielu przetworzonych produktach spożywczych. Łatwo zauważyć, że wiele z wymienionych produktów charakteryzuje się wysoką kalorycznością i dużą smakowitością. Zwykle więc spożywamy je w zbyt dużych ilościach.

Jeśli do tej pory nasza dieta bazowała na kanapkach, ciasteczkach i makaronie, nic dziwnego, że wykluczenie glutenu może wiązać się ze spadkiem wagi. Po wyeliminowaniu tych pokarmów prawdopodobnie dostarczasz mniej kalorii wraz z dietą. Zwykle po przejściu na dietę bezglutenową ludzie sięgają po więcej owoców, warzyw, orzechów, jaj i pełnowartościowych źródeł białka. Dzięki temu ich dieta jest mniej kaloryczna, bardziej urozmaicona, zasobniejsza w witaminy, minerały i błonnik. I to właśnie dzięki temu, osoby takie, po przejściu na dietę bezglutenową, chudną. Nie dzięki temu, że w ich diecie nie ma glutenu.

Polecamy również: Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

Czy dieta bezglutenowa jest zawsze zdrowa i pomaga schudnąć?

Niekoniecznie! Jeśli wyeliminowanie glutenu z diety będzie polegało na zamianie chleba żytniego na chleb bezglutenowy, ciastek na ciastka bez glutenu, makaronu na makaron bezglutenowy itd., to niestety możemy nie osiągnąć zamierzonego efektu.

Jeśli decydujesz się na wyeliminowanie glutenu z diety, bazuj na produktach naturalnie bezglutenowych. Daruj sobie wszelkiego rodzaju gotowe zamienniki dostępne w sklepach.

Czy warto przejść na dietę wykluczającą gluten?

dieta bez glutenu

Możemy być w 100% pewni, że jeśli zdiagnozowano u nas celiakię, powinniśmy trzymać się z dala od glutenu. Jeśli nie masz celiakii i nie cierpisz na nadwrażliwość na gluten, zdania są podzielone.

Okazuje się, że ogromne znaczenie ma stan naszej flory jelitowej. Bakterie znajdujące się w jelitach mogą trawić gluten i zapobiegać jego szkodliwemu oddziaływaniu na nasze jelita. Oznacza to więc, że ludzie z dobrze rozwiniętą florą bakteryjną jelit mogą jeść gluten i nie odczuwają przy tym żadnych negatywnych konsekwencji.

Czy przejście na dietę bezglutenową może okazać się niebezpieczne?

Gluten sam w sobie nie jest białkiem wartościowym i niezbędnym w naszej diecie. Dieta pozbawiona glutenu nie jest więc dietą niedoborową. Istnieje wiele produktów naturalnie pozbawionych glutenu, którymi możemy z powodzeniem zastąpić pieczywo, makarony, mąkę pszenną. Jeśli jednak postanowimy wyeliminować gluten z diety, a w zamian sięgniemy po produkty przetworzone, możemy sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Polecamy również: Najlepszy probiotyk - jakie probiotyki wybrać?

Co powinieneś wiedzieć o dietach bezglutenowych?

Nie ma dowodów na to, że dieta bezglutenowa jest odpowiedzialna za utratę masy ciała. Diety bezglutenowe, są zwykle bardzo restrykcyjne. Ludzie eliminują większość produktów, na których do tej pory opierali swoje menu (makaron, pieczywo, ciasta, słodkie wypieki, naleśniki, tortille, ciastka) i nie zastępują wyeliminowanych kalorii innymi źródłami żywności o tak samo dużej kaloryczności, przez co nieświadomie stosują deficyt kaloryczny i chudną. Nieprzemyślana dieta bezglutenowa może być dietą zbyt niskokaloryczną i zbyt niedoborową, co w dłuższej perspektywie czasu prowadzi do problemów ze zdrowiem i gorszego samopoczucia.

Stosowanie diety bezglutenowej nie powoduje negatywnych skutków ubocznych i jest bezpieczne, pod warunkiem, że zastąpisz żywność zawierającą gluten innymi pokarmami o dużej zawartości składników odżywczych i błonnika. 

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (3)
Omletowelowe

Żyje z celiakią, stosuje dietę z przymusu i nikomu nie polecam :D Jednak nie ma to jak makaronik i pierogi :P

0
bartek.2000

Jedyne co odchudza to deficyt kaloryczny dziękuje po co sobie komplikować życie.

0
anubis84

Jak ktoś nie ma problemów to nie widzę przeciwwskazań do spożywania produktów z glutenem.

0