Zmieniony przez - CrazyFrog w dniu 2006-04-14 12:12:37
...
Napisał(a)
Pewnie wiekszosc z was nie uwierzy ale jest to szczera prawda.W ksiazce napisanej przez zalozyciela Aikido-Morihei Ueshiba pt."Budo" sa techniki konczace w parterze.Sa one oczywiscie malym procentem treningu no ale sa.Pamietam gdy swego czasu trenowalem Aikido mialem jeden czy dwa treningi "na glebie".Niestety w wiekszosci obecnych szkol tej tradycyjnej sztuki walki wogule sie ich nie wykonuje.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Ja kiedys smigałem na aikibudo (trener oczywiscie głosił,ze aikido jest do d... a za to aikibudo to najskuteczniejszy styl
) i tam parter był podobny do tego, co sie robi w stojce tylko ze robiło sie to na kolanach=zero skurecznosci, wydziwiane techniki od rzeczywistosci oderwane jak nacpany Rysiek Riedel.

...
Napisał(a)
Kolega ode mnie z sekcji walczyl na poczatku jej istnienia z 4 danem aikido. W ciagu 2 minut bylo kilka(nascie?-roznie mowia) odklepan ze strony aikidoki. Taka mala luzna dygresja
.

Grappling
...
Napisał(a)
Pittt
Pinek nie mowie ze parter w wykonaniu aikidokow jest skuteczny bo jest tam go tyle co nic (jezeli wogule na danej sekcji sa czasami wykonywane techniki parterowe) podalem to jako ciekawostke

Pinek nie mowie ze parter w wykonaniu aikidokow jest skuteczny bo jest tam go tyle co nic (jezeli wogule na danej sekcji sa czasami wykonywane techniki parterowe) podalem to jako ciekawostke

...
Napisał(a)
moze tam kiedyś był parter. Dzisiaj to generalnie(wyjątki zawsze są możliwe) taka sztuka walki, gdzie nie tylko parteru ale i stójki nie uswiadczysz
(co to za walka, czy to w stójce czy w parterze, gdzie nie ma sparingów)
teraz aikidocy mnie pobiją bokenami

teraz aikidocy mnie pobiją bokenami

Gory upajaja.Czlowiek uzalezniony od nich jest nie do wyleczenia.Mozna pokonac alkoholizm,narkomanie,slabosc do lekow.
Fascynacji gorami nie można.
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
PIIT Sog !!!!!!!!!!!!! 

W gruncie rzeczy jestem fajny ale w morde też potrafie dać
Fight Division Grudziądz Team
...
Napisał(a)
O ****a jak to mozliwe ze jeszcze nie ma zadnego przedstawiciela Tsunami w MMA??Zapisuje sie do Ryska 

...
Napisał(a)

Co do parteru w Aikido-zasadniczo nie występuje, choć są wyjątki. Po pierwsze-każdą dźwignię(i niektóre rzuty) da się zakończyć unieruchomieniem przeciwnika na ziemi(mamy nawet odpowiednik balachy).
Jest jeszcze suwari waza(często demonstrowane przez O'Sensei-to właśnie na to mogl wpaść w "Budo" CrazyFrog)-którego jednak nie sposob uznac za parter. Polega ono na wykonywaniu technik na klęczkach. Ma dwojakie uzasadnienie-po pierwsze, jest to element tradycyjny(jak kata w Karate), po drugie jednak, w przeciwienstwie do kata-jest całkiem praktyczne, gdyż uczy wykonywania dźwigni i rzutów w sposob bardzo techniczny z minimalnym użyciem siły(wykonując techniki na kolanach nie da się siłować z partnerem-albo technika jest wykonana poprawnie-albo nie zadziała). Suwari waza na treningach w wielu sekcjach jest bardzo częstym elementem-gdyż kto opanuje ruch na klęczkach-dużo łatwiej i ekonomiczniej wykonuje go w stójce. Na fotce-dźwignia ikkyo w suwari waza.
Zmieniony przez - Cavior w dniu 2006-04-18 17:54:04
http://www.bushido24.pl
Masz pytania dotyczące sztuk walki? Przeczytaj FAQ:
http://www.sfd.pl/PRZECZYTAJ_ZANIM_ZAŁOŻYSZ_NOWY_TEMAT.-t406577.html
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
E-book BJJ, 7MB, plik.doc sekwencje zdjęć, opisy po angielsku
Następny temat