Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
4
Witam.
Mam 16 lat i od jakiś 2 lat zacząłem grywać w koszykówkę. Przez ostatnie 2 lata podrosłem około 20 cm... Mam 184cm wzrostu ( mój tato 196cm ). Teraz mam ważne pytanie ... Czy jeżeli zacznę trenować wyskok dzięki temu treningowi w tym dziale, jest szansa że przestanę rosnąć? Niektórzy piszą że tak inni że nie ... Jakie są Wasze zdania? Jeżeli ktoś dobrze wyjaśni co i jak będzie wdzięczny.
Szacuny
0
Napisanych postów
37
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
245
No miejmy nadzieje, że już zdania nie zmienie :D Moim najgorszym błędem przy przysiadach było złe ustawienie kolan (pod zlym kątem). Teraz sie ucze siadać na nowo
Szacuny
0
Napisanych postów
37
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
245
w tym wieku nie powinieneś obciążać stawów, czyli przysiady ze sztangą odpadają. Wiem co mówię bo akurat leczę kontuzje kolana. Polecam Ci plyometryke (poszukaj w googlach) - skoki itp., dobra jest skakanka + wspięcia na palcach.
Szacuny
0
Napisanych postów
46
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
358
Ja polecam siłownie i przysiady a jeśli się ktoś uszkodził to widocznie jest albo słaby technicznie albo niewystarczająco rozciągnięty, dlatego jeśli chciałbyś robić przysiady to ktoś musi cię tego nauczyć, a rosnąć na pewno nie przestaniesz. A czy plyometryk +trening na hali i masa podskoków nie obciąża stawów. Zdążysz się naskakać a wzmocnienie nóg się przyda
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
31
Napisanych postów
5422
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
45681
W którymś temacie Wodyn polecał 10 czy tam 11 latkowi przysiady ze sztangą trzymaną nad głową, także nie wiek, a zdrowy rozsądek jest wyznacznikiem początku treningów.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Hayabusa, polecasz plyo bez siadów? Po czymś takim kolana do wymiany. Jeszcze wspięcia na palce - chyba najbardziej przereklamowane ćwiczenie na Ziemi. Z tego co wiem, to dwuboiści prawie wcale nie robią wspięć na palce. Mają najwyższą średnią dosiężnego ze wszystkich sportowców. Tyle w temacie. A 16 lat to odpowiedni wiek, żeby na poważnie zacząć myśleć o sile.
Szacuny
7
Napisanych postów
309
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
2734
Tylko jest takie pytanie, jesteś młody, jeszcze urośniesz, więc po co ci teraz wysoko skakać? Wzmocnić wiadomo, tyle żeby nie zakatować. Jak będziesz miał 1,95+ to lekki wyskok i będziesz łapał się poręczy bez większego problemu.