WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening siłowy nóg pod sprinty

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4743

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 48 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 742
Cześć, krótkie pytanie, które mięśnie nóg ćwiczyć by poprawić szybkość sprintów?
Dziękuję za odpowiedzi.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Początkujący
To miałem na myśli, ćwiczenia które mogę wykonywać w domu wykonuję w domu. Mam 2 hantle, więc nie ma problemu, do tego dość spore obciążenie. Jeszcze jadę ćwiczenia biegowe- parę sprintów na 80% i skipy 3 rodzaje.

Oglądałem Twój profil, studiujesz na politechnice białostockiej? Też mykam w kosza trochę, chociaż z osobistymi mam problem, za to dwutakt idzie wyśmienicie ;D Wzrost mam podobny, mam 189cm w porywach do 190 :) Tylko masy mniej i siły :P

Zmieniony przez - kamelv8 w dniu 2010-10-14 17:46:31
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 4078 Napisanych postów 45462 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 349668
Całe nogi/pośladki pracują przy bieganiu

Ale poj. pytania zadajemy tu:

https://www.sfd.pl/~_Masz_pojedyńcze_pytanie/pytania__reaktywacja_2_~-t640516.html 

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„

Pilny student Vincea.

...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 123 Napisanych postów 11601 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 70678
brzuch, barki, bicepsy
...
Napisał(a)
Początkujący
Gdzieś tu na forum znalazłem wątek, że jeżeli ćwiczy się mięśnie nóg to nie biega się szybciej. O co chodzi? Czy to prawda? Dlaczego?
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 2860 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 41203
I tak i nie, tzn mikrourazy po siłowni spowodują spowolnienie więc siłownie rób raczej lekko tak aby nie czuć mikrourazów podczas kluczowego treningu sprintów.

Co do ćwiczeń to najwarzniejsze to przysiady przednie i tylnie ale na maksymalnej głębokości,istotny jest też martwy ciąg na prostych nogach(na mięśnie pośladkowe)mięśnie brzucha(tu najlepiej zestaw raz unoszenie nóg w zwisie na drążku a raz russian twist),mięśnie łydek raz rób wspięcia po treningu siadów tylnich a raz wspięcia na jakimś podwyższeniu pełnozakresowe.dodatkowo ćwiczenia takie jak podrzut i rwanie.
Proponowałbym taki zestaw:
A:
1.Podrzut 4-6s 5 powt
2.Przysiad olimpijski ze sztangą na plecach ATG 4-6s 5 powt
3.Wspięcia na Palce ze sztangą na plecach 4-6 po 30 powt
4.Russian twist 4-6s po 5 powt
B:
1.Rwanie 4-6s po 5 powt
2.Przysiad przedni ATG 4-6s po 5 powt
3.MC na prostych nogach 4-6s po 5 powt
4.Wznosy nóg w zwisie na drążku 4-6s po 5 powt
5.wspięcia pełnozakresowe na podwyższeniu 4-6s po 5 powt

Generalnie masa ci tylko zaszkodzi dlatego raczej trzymaj diete bez dodatniego bilansu kalorycznego.
...
Napisał(a)
Początkujący
kondek, a jak wygląda przysiad przedni, a jak tylni? Mógłbyś dać linka do "atlasu ćwiczeń"? Dzięki za odp i łap sog'a :D
...
Napisał(a)
Początkujący
Dobra, już to mam :D Martwego nigdy nie robiłem ;/ Słyszałem jeszcze o ćwierćskokach...
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 2860 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 41203
Plyometria(skoki)to już inna sprawa,bardzo obciąrza układ nerwowy i nie ma sensu robić tych ćwiczeń bez minimum 1.5 swojej masy ciała w siadach.

Napisz czy trenujesz w jakimś klubie i jak masz treningi to rozpisze ci jeszcze lekką plyometrie.
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 123 Napisanych postów 11601 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 70678
nie musisz robic martwego, mozesz robic zurawia,wykroki. Chodzi o pobudzenie dupy i dwuglowych, nie musisz katowac plecow.
wspiacia na palce 2x w tyg tez taki sobie pomysl, lydki to bardzo slaby miesien
ogolnie 2x sila w tyg to tez nie jest dobry pomysl
lepiej raz sila, raz dynamika i oczywiscie technika, szybkosc tez
1 dzien sila:
przysiad ciezki gleboki 4-5s
wykroki 4s
brzuch z obciazeniem

2 dzien:
push press
cwiercskok ze sztanga
wstepowanie
unoszenie nog w zwisie

jak na poczatkujacego to i tak ciezki plan
...
Napisał(a)
Początkujący
skoki ze sztangą to średni pomysł bo bardzo dowalą kolana na dłuższą mete.Nie widzi mi się też ten step ,lepiej zrobić przysiady lekko.Generalnie brak jest też całościowych ćwiczeń dynamicznych. Co do łydek to fakt to słaby mięsień ale napisałem że ten trening ma być lekki tak żeby go nie odczuwać następnego dnia.
...
Napisał(a)
Początkujący
Dobra, od początku :)

Nie trenuję w żadnym klubie, nie mam trenera. Były biegi na 60m i miałem niezły czas, gość który się tym zajmuje był zaskoczony, że uzyskałem taki czas mimo tego, że jestem amatorem i nigdy nie ćwiczyłem biegów. Dlatego zacząłem solidnie o tym myśleć. Teraz na politechnice warszawskiej mam w każdy wtorek zajęcia na siłowni z full sprzętem i maszynami i chciałem to jakoś wykorzystać.
Co do tych ćwierćskoków to czytałem o wersji bez sztangi, po prostu wyskok z półprzysiadu, podobno daje niezłe efekty. W ogóle to nie wiem czy robić trening siłowy na nogi, bo nie chcę nałapać masy, ważę 77kg~ przy wzroście 190 i jestem zadowolony z tego, mała masa do dźwigania=sukces podczas testów do szkoły aspiranckiej straży pożarnej ;)

Mam mętlik, może powinienem poszukać o jakichś treningach sprinterskich, bez ćwiczeń wykonywanych na siłowni?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

FBW Masa + HIIT + Aeroby. Plan i założenia do oceny.

Następny temat

Trening wg Schwarzeneggera

Shoty
Polecane artykuły