Cwicze regularnie od ponad roku. Pisalem temat z prosba o ocene planu fbw ( https://www.sfd.pl/Prośba_o_ocenę_planu_FBW-t1225946.html ).
Ostatnimi czasy cwiczyc moglem glownie 2 razy w tygodniu. Pare miesiecy temu wrocily dolegliwosci zwiazane z chondromalacja rzepki, ale temat mam ogarniety z pomoca zarowno ortopedy jak i fizjoterapeuty. Niestety musialem porzucic klasyczny MC, poniewaz powoduje on u mnie najwiecej dyskomfortu zwiazanego z chondromalacja. Od tego czasu cwiczylem mniej wiecej czyms takim, zazwyczaj 3 docelowe serie 6-10 powtorzen (jak moglem robic dyszke to staralem sie podnosic ciezar), przy wiekszych partiach 1 seria rozgrzewkowa:
1. Przysiad highbar
2. Zginanie podudzi na maszynie
3. Podciaganie nachwytem na drazku
4. Wyciskanie sztangi na plaskiej lawce
5. OHP
6. Prostowanie przedramion przy wyciagu stojac
7. Uginanie ramion ze sztanga stojac
Oczywiscie przez caly ten czas lekko urozmaicalem trening robiac np sciaganie wyciagu dolnego siedzac zamiast podciagania lub wyciskanie sztangielek na lekkim skosie zamiast sztangi na plaskiej lawce.
Ostatnimi czasy sporadycznie mam mozliwosc trenowac 3 razy w tygodniu, niestety 2 dni sasiaduja ze soba. W zwiazku z tym wpadlem na pomysl, zeby w tygodnie z 3 jednostkami treningowymi robic FBW + PUSH + PULL.
Zmierzajac do brzegu prosilbym o ocene treningu push/pull, ktory stosowalbym w tygodnie kiedy moge zrobic wiecej niz 2 treningi.
PUSH:
1. Przysiad ze sztanga na barkach
2. Prostowanie nog na maszynie
3. Wyciskanie sztangi na plaskiej lawce
4. Pompki na poreczach (dipy)
5. Wyciskanie sztangielek siedzac (opcjonalnie maszyna imitujaca ten ruch)
6. Prostowanie przedramion (nad glowa) przy wyciagu gornym
PULL:
1. Martwy ciag na prostych nogach
2. Zginanie podudzi na maszynie
3. Podciaganie na drazku nachwytem
4. Przyciaganie linki wyciagu dolnego siedzac
5. face pull na wyciagu lub odwrotne rozpietki na maszynie (nie wiem co lepsze)
6. Uginanie ramion ze sztanga lamana stojac
Wioslowania sztanga celowo nie uwzglednilem - nie lubie tego cwiczenia, mimo poprawnej techniki srednio czuje plecy w porownaniu do innych cwiczen.
Zastanawiam sie czy w treningu PUSH nie lepiej dac cwiczenie na boczny akton barkow (np unoszenie ramion bokiem w gore na wyciagu), bo przedni akton i tak bedzie wykonywac prace podczas wyciskania na klate oraz przy dipach.