Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening FBW - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 884

Formularz - Proszę o pomoc

M

33

Waga

69

Wzrost

174

Cel treningowy

Masa mięśniowa, chociaż niebawem redukcja

Staż treningowy na siłowni

niecały rok

Uprawiane inne sporty

squash 1x w tyg, tańce, czasem cardio

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki)

full

Dieta

3200 kalorii, kontrolowana, białgo 2g lub więcej (jakoś w diecie pudełkowej walą tego wszędzie dużo)

Przeciwwskazania medyczne (wady postawy, choroby, kontuzje)

brak

Zażywane suplementy

kreatyna, omega 3, wit D

Ostatnio przerabiany plan

Wyniki w podstawowych ćwiczeniach [kg] (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 253 dni Przeczytanych tematów 94
Cześć,
Na wstepie cieszę się, że znalazłem to miejsce, już bałem się że tradycyjne fora zamarły :)

Krótko o mnie:
Zacząłem chodzić na siłkę od października poprzedniego roku ważąc jakoś 66kg i 18%bf według wagi. Zrobiłem redukcję do 63kg i 15,6% bf w grudniu, i od nowego roku masa. Obecnie mam 69 kg i 19,5% bf.
Niestety, od pewnego momentu przestałem robić progres. Na początku robiłem prosty FBW z 4 compundami + 2 izolacjami. Później wziąłem trenera, zmieniłem nieco plan, poprawiłem technikę (np dodałem kontrolowane wolniejsze opuszczanie), zszedłem przez to z ciężaru... i stanąłem w miejscu z wieloma ćwiczeniami.
Wydaje mi się, że albo się przetrenowuje i mam jeszcze za mało mieśni żeby wyrobić z regeneracją (zawsze staram sie do failure robić, ogólnie po siłce czuję się obecnie zniszczony i cięzko mi dalej coś robić), ew coś mi się jedzenie nie przyjmuje (czasem w kibelku jest rzedziej niż gęściej), lub problem leży w spaniu (jakoś średnio 7h mam).
Proszę o poradę co mogę zrobić, oraz pomoc w ocenie treningu. Stary trening podaję na dole

Ankieta wypełniona (widoczna?). Trenin nowy jaki robię to:
FBW 3x w tyg, 2-2,5 min przerw, 2-3 sec eccentric

A:
• Podciąganie - 3 serie + rozgrzewka 5x
• Wyciskanie sztangielek na ławce skośnej - 3 serie + rozgrzewka (superset 1) 28kg x 8
Unoszenie sztangielek w opadzie tułowia (z naciskiem na tylną część barków) 3 serie + rozgrzewka (superset 1) 10kg x 8
• Uginanie ramion z gryfem łamanym - 3 serie + rozgrzewka (superset 2) 20kg x9
• Wykroki (ze sztangielkami) - 2 serie + rozgrzewka (superset 2) 25kg x6
• Face Pull - 3 serie (superset 3) 11kg x9
• Allahy - 3 serie (superset 3) 23kg x7
• Uginanie nóg na maszynie w leżeniu - 3 serie 27kg x6

B:
• Martwy ciąg (ze sztangą) - 3 serie + rozgrzewka 55kg x7
• Podciąganie nachwytem - 3 serie + rozgrzewka x6
• Dipy - 3 serie + rozgrzewka x7
• Wyciskanie sztangielek nad głowę - 3 serie + rozgrzewka 24kg x9
• Uginanie przedramion z gryfem łamanym (nachwyt) - 3 serie 15kg x11
• Wyciskanie francuskie sztangi (leżąc) - 3 serie 15kg x11
• Ściąganie drążka wyciągu górnego - 2 serie (dopiero dodałem)

C:
• Przysiad (ze sztangą) - 3 serie + rozgrzewka 50kg x6
• Wyciskanie sztangi na ławce poziomej - 3 serie + rozgrzewka 45kg x9/10
• Wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia - 3 serie + rozgrzewka 40kg x11
• Unoszenie sztangielek na boki (w pozycji siedzącej) - 3 serie + rozgrzewka 12kg x9
• Rozpiętki na maszynie (Pec Deck) - 2 serie (superset 1) 45kg x10
• Wiosłowanie sztangielkami na ławce skośnej (z podporą) - 2 serie (superset 1) 27kg x10
• Unoszenie nóg w zwisie - 3 serie (superset 2)
• Brzuszki (z obciążeniem) - 3 serie (superset 2) +16kg x8

Stary trening:
A: wyciskanie ławka, przysiad, wyciskanie hantli na barki, wiosło na kablu, hantelki na bicek + brzuch
B: martwy, wyciskanie na ławce skośnej, podciąganie, dipy, łydki, face pull + brzuch

Waga : 69kg
Wzrost : 174 cm
Cel treningowy : Masa mięśniowa, chociaż niebawem redukcja
Staż treningowy na siłowni : niecały rok
Uprawiane inne sporty : squash 1x w tyg, tańce, czasem cardio
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) : full
Dieta : 3200 kalorii, kontrolowana, białgo 2g lub więcej (jakoś w diecie pudełkowej walą tego wszędzie dużo)
Przeciwskazania medyczne : brak
Zażywane suplementy : kreatyna, omega 3, wit D

Pomiary:
klata 85 -> 95
talia 73 -> 77
brzuch 77 -> 82
biodra 89 -> 89
bicek 30 -> 32,5

Zmieniony przez - dantens w dniu 2024-08-20 13:10:17

Zmieniony przez - dantens w dniu 2024-08-20 13:13:00

Zmieniony przez - dantens w dniu 2024-08-20 13:18:24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582

W każdym zakresie, który przedstawiłeś może być przyczyna braku porgresu.

Jednak dla mnie plan nie jest zbyt dobry. Masz 3 zestawy, które nie przynoszą Ci zbytnio efektów więc może tutaj trzeba poszukać rozwiązania i zamiast dawać 3 zestawy dać dwa oparte na konkretnych wielostawowych ćwiczeniach i na nich budować progres siłowy i sylwetkowy
Nie napisałeś nic o tym jak poszła Ci progresja ciężarowa w ćwiczeniach bo masz wpisane tylko serie rozgrzewkowe.

Problem może być w regeneracji bo poza treningiem siłowym masz jeszczw squasha, tańce i cardio może tego wszystkiego jest po prostu za dużo i nie nadążasz z regeneracją.

Poza tym przez ten czas masy to progres jest bardzo mały jeśli w ogóle nastąpił. Bo jeśli przytyłeś 6kg i bf Ci skoczył prawie do 20% to masy mięśniowej nie zbudowałeś za dużo i tak na prawdę teraz masz taki poziom tkanki tłuszczowej, który nadaje się bardziej na redukcję niż do budowania masy mięśniowej.

Ja bym ograniczył nieco plan treningowy do 2 zestawów opartych na kilku podstawowych ćwiczeniach, przyglądnął się dobrze diecie i nieco zredukował BF.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-08-20 13:31:19
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
rion10

W każdym zakresie, który przedstawiłeś może być przyczyna braku porgresu.

Jednak dla mnie plan nie jest zbyt dobry. Masz 3 zestawy, które nie przynoszą Ci zbytnio efektów więc może tutaj trzeba poszukać rozwiązania i zamiast dawać 3 zestawy dać dwa oparte na konkretnych wielostawowych ćwiczeniach i na nich budować progres siłowy i sylwetkowy
Nie napisałeś nic o tym jak poszła Ci progresja ciężarowa w ćwiczeniach bo masz wpisane tylko serie rozgrzewkowe.

Problem może być w regeneracji bo poza treningiem siłowym masz jeszczw squasha, tańce i cardio może tego wszystkiego jest po prostu za dużo i nie nadążasz z regeneracją.

Poza tym przez ten czas masy to progres jest bardzo mały jeśli w ogóle nastąpił. Bo jeśli przytyłeś 6kg i bf Ci skoczył prawie do 20% to masy mięśniowej nie zbudowałeś za dużo i tak na prawdę teraz masz taki poziom tkanki tłuszczowej, który nadaje się bardziej na redukcję niż do budowania masy mięśniowej.

Ja bym ograniczył nieco plan treningowy do 2 zestawów opartych na kilku podstawowych ćwiczeniach, przyglądnął się dobrze diecie i nieco zredukował BF.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-08-20 13:31:19

Tutaj progres (od stycznia):
Progress:
Sztanga leżąc - 35kg -> 45kg (przez chwile 47,5 ale po korekcji techniki nizej)
Przysiad 35kg -> 50 kg (zaraz 55kg)
Podciągnięcia 0 -> 3x 5
Dipy 0 -> 3x7/8
Martwy 40kg - 55 kg

Dałem na górze już robocze ciężary
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582
No to powiem Ci, że stoisz w miejscu z ciężarami.

Szczerze mówić te wyniki siłowe powinieneś mieć zdecydowanie lepsze. Rozumiem, że każdy progresuje w swoim tempie, ale przez 8 miesięcy dołożyć do martwego ciągu 15kg czy w przysiadzie 15kg to jest bardzo mały przyrost siły mięśniowej.

To są ćwiczenia podstawowe, złożone, jak zaczynam treningi z osobami początkującymi to oni potrafią 10-15kg w tych ćwiczeniach dołożyć miesięcznie. U Ciebie ten progres jest bardzo powoli biorąc pod uwagę ćwiczenia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
@rion10 zobacz jeszcze dodałem foto sylwetki z marca i obecnie. Może to coś pomoże.

Obecny FBW mam w sumie 3x podstawowe wielostawowe (martwy, dip, podciaganie + przysiad, ławka, wiosło + podciąganie, ławka, wykroki) + izolacje.

co byś w tym zmienił?

W sumie jak patrze na te fotki to może waga kłamie z tym wzroste bf%. Niby od marca z 17,2% do 19,8%. Aż tak to na foto wygląda?

Z przyrostami np duże widze na podciąganie i dipy, z przysiadem apka pokazuje że 1RM mi skoczył z 43kg do 68kg, ale ostatnio spadł do 58kg. W dedlift 1RM z 50kg do 78kg ale spadło teraz do 70kg.

Być może jednak za dużo mam ćwiczeń, za bardzo trenuje do upadłego i regen nie wyrabia. Chyba zmniejsze te ilości i dodam więcej przerw.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Edit: Dwa razy się wysłało eh. I nie pokolei fotki ale chyba wiadomo co kiedy, ciemne gacie nowsze xD
@rion10 zobacz jeszcze dodałem foto sylwetki z marca i obecnie. Może to coś pomoże.

Obecny FBW mam w sumie 3x podstawowe wielostawowe (martwy, dip, podciaganie + przysiad, ławka, wiosło + podciąganie, ławka, wykroki) + izolacje.

co byś w tym zmienił?

W sumie jak patrze na te fotki to może waga kłamie z tym wzroste bf%. Niby od marca z 17,2% do 19,8%. Aż tak to na foto wygląda?

Z przyrostami np duże widze na podciąganie i dipy, z przysiadem apka pokazuje że 1RM mi skoczył z 43kg do 68kg, ale ostatnio spadł do 58kg. W dedlift 1RM z 50kg do 78kg ale spadło teraz do 70kg.

Być może jednak za dużo mam ćwiczeń, za bardzo trenuje do upadłego i regen nie wyrabia. Chyba zmniejsze te ilości i dodam więcej przerw.

Zmieniony przez - dantens w dniu 2024-08-20 20:07:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 107 Napisanych postów 200 Wiek 52 lat Na forum 284 dni Przeczytanych tematów 2467
Jeżeli chodzi o przyjmowanie jedzenia. Mam tak samo po koncentracie białka. Jak coś zjem to od razu biegunka. Z mlekiem to juz porażka. Przerzuciłem się na WPI (izolat białka) i rozpuszczam z wodą. Dolegliwości biegunkowe ustały.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
a sam poziom bf% jak szacujecie na podstawie foto? waga kłamie i mogę dalej masę robić? Celowac w 0,5kg/tydzień czy mniej? Ogólnie wahania mam duże to takie 0,3kg chyba nawet nie zauważę :D
I jak trening, za dużo czy jednak ok?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Podbijam z prośbą o ocenę treningu i bf - iśc dalej w mase czy teraz rzeźba :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Masa ciała nie jest wyznacznikiem efektów kształtowania sylwetki, ani też jej wyglądu. Sugeruję więc nie skupiać się na kilogramach, a na obwodach ciała, mierzonych co jeden/dwa tygodnie rano na czczo i zapisywanych. Z kolei w dłuższej perspektywie zdjęcia sylwetki, które należy wykonywać w dobrej jakości i zawsze tych samych warunkach (poza, odległość, bielizna i światło). Wtedy będziesz wiedział co i jak.

Patrząc na zdjęcia sylwetki, to jak najbardziej poziom tkanki tłuszczowej, pozwala jeszcze na budowę dobrej jakości mięśni.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Push Pull - ocena

Następny temat

Martwy ciąg - czym zastąpić?

Spalanie
Polecane artykuły