Szacuny
0
Napisanych postów
161
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1212
Witam,
Mam pytanie odnośnie robienia bicepsa na stojąco. Jakim uchwytem trzymać gryf i jaki gryf? Dowiedziałem się o swojego Profesora Kulturystyki że najlepiej prostym a uchwyt mniejszy niż szerokość barków, ale gdy tak rb to bardzo słabo mi wchodzi. Macie jakieś sugestie itd?
Szacuny
13
Napisanych postów
68
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
530
Możesz robić gryfem łamanym jak i prostym. Ja bym osobiście nie trzymał za bardzo blisko siebie rąk. Trzymaj równo z szerokością barków. Dodatkowo pamiętaj, aby nie robić zbyt dużym ciężarem, tak by się wyginać ciałem do tyłu. Najważniejsze jest w tym ćwiczeniu to by nie pomagać sobie ciałem przechylać ciężarów.
Szacuny
11184
Napisanych postów
52124
Na forum
26 lat
Przeczytanych tematów
57816
W pozycji stojącej preferuje prosta sztangę pod ścianą tak by pupa jak i łopatki dotykały ściany wtedy masz 100% pewności ze nie zarzucasz ciałem jest to w dodatku wygodne; łamaną stosuje na modlitewniku
Szacuny
11184
Napisanych postów
52124
Na forum
26 lat
Przeczytanych tematów
57816
Odnośnie chwytu podwieszony art Masa pkt 7 biceps mówi "Biceps - podchwyt a) głowa długa (zewnętrzna) - chwyt wąski (w przypadku sztangi) lub ręce ustawione na skos tułowia (w przypadku hantli)
b) głowa krótka (wewnętrzna) - chwyt szeroki (w przypadku sztangi) lub ręce oddalone od tułowia (w przypadku hantli) "
Szacuny
397
Napisanych postów
72270
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
304533
Faktycznie węższy chwyt może być gorzej odczuwany w kontekście napięcia mięśni i pompy.. Powyżej kolega zacytował jaki chwyt wpływa mocniej na która głowę, co ma jednak znaczenie gdy łapa jest już ogromna i widac jakies tam dysproporcje. Ja preferuję chwyt szerszy i gryf łamany. Prosta sztanga powoduje u mnie dyskomfort.
Szacuny
0
Napisanych postów
161
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1212
Ja osobiście preferuję prosty gryf bo bardziej czuję napięcie bicka... ale z tym ustawienie rąk mam problem bo wąski uchwyt nie daje mi mocnego odczucia mm jak i pompy na nim :\ :\ Próbować na szerokość barków czy szerzej?
Szacuny
378
Napisanych postów
37478
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
126451
jak mięśnie mają pracować w miarę równomiernie to dobrze byłoby w przybliżeniu na szerokość barków, można podejść do sztangi, spuścić swobodnie ręce i już z grubsza okjreślona jest -powiedzmy- wyjściowa szerokość, z dużym prawdopodobieństwem, że będzie ona w tym kontekście najlepsza
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid