Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Problem z doborem treningu

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1826

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 77 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 5687
Witam, mój aktualny staż na siłowni to 1,5 roku, więc myślę, że to odpowiedni dział? Niemniej jednak problem polega na tym, że od pewnego czasu nie widzę, żeby obwód mojej ręki w jakikolwiek sposób się zwiększał, 37,5-38, zależy od dnia. Dietę mam ułożoną, metodą prób i błędów, dzięki czemu waga idzie w górę powoli bo powoli, ale wydaje mi się, że dzięki temu, mnie tak nie zaleje. Aktualnie biorę kreatynę i ćwiczyłem przez 2 miesiące systemem fbw, wtedy zaliczyłem skok siły i ogólny progres, być może to dlatego, że cały czas ćwiczyłem splitem. Aktualnie do niego wróciłem, ale nie czuje się wykończony tymi treningami. Aktualny Plan wygląda tak:

Pon - zakres powtórzeń 12/10/8/6:
Klata + Biceps:
*Prosta
*Skos sztanga
*Minus sztanga
*Rozpiętki hantle

Biceps:
Uginanie przedramion ze sztangą
Uginanie z hantlami
modlitewnik

środa
Plecy + triceps:
Martwy ciąg
Drążek
Wiosłowanie sztanga
Przyciąganie linki wyciągu dolnego
Ściąganie drążka za głowę

Triceps:
Ławka prosta, w wąskim uchwycie
Francuskie
Prostowanie ramion na wyciągu górnym

Piątek:
Nogi+barki
Przysiady
Prostowanie nóg na maszynie
Wykroki
Czworgłowy na maszynie
Łydki z użyciem hantli

Barki:
Wyciskanie hantli
Podciąganie drążka do brody
Unoszenie ramion w opadzie tułowia

Mniej więcej tak to teraz wygląda, sporo czytałem, ale nie znalazłem odpowiednich informacji. Co proponowalibyście zmienić? Czy połączyć biceps z tricepsem, podzielić tego splita na 4 dni czy wrócić na fbw? Dodatkowo nie satysfakcjonują mnie barki, prócz tyłu, który po prostu od zawsze był większy. Szczerze nie mam już pojęcia co zrobić, żeby efektywnie ćwiczyć ręce, dodatkowo, głównie wielkość nadaje tricpes, biceps nie jest dobrze wytrenowany, a nigdy go nie ominąłem :D . Brzuch ćwiczę w piątki i wtorki. Bardzo proszę o jakąś poradę co zrobić w takiej sytuacji. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Jeżeli to będzie potrzebne dołączam jeden dzień z diety.

Śniadania:
Płatki owsiane - 130g
Odżywka białkowa - 25g
masło orzechowe - 20g
banan

Pieczywo pełnoziarniste/graham/razowe - 200g
Masło extra - 10g
Oliwa z oliwek - 15g
Szybka z kurczaka: 50g

Ryż brązowy - 140g
Kurczak - 100g
Oliwa - 10g

Ryż brązowy - 140g
Mięso mielone z indyka - 200g

3 Jajka
25g migdałów

Do wszystkiego oczywiście warzywa. Łączeni jest 3200kcal.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 520 Napisanych postów 21399 Wiek 30 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 141207
Można dać - owszem, tylko po co na takim etapie? Często liczy się nie ilość tylko jakość, szczególnie gdy staż nie jest za długi.

Ja jestem zwolennikiem sprawdzania na sobie więc poćwicz planem który ułożyłeś i się przekonaj skoro masz dylemat.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14751 Napisanych postów 53558 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 402482
Dziwna logika
FBW- działa
split- nie działa

rzucę FBW i będę robić splita...

masło orzechowe (jeśli z ziemnych), pieczywo, szynka z kurczaka to wszystko slabej jakosci produkty

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 520 Napisanych postów 21399 Wiek 30 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 141207
W pierwszej kolejności to wklej uzupełnioną ankietę bo nic o tobie nie wiadomo.

Akurat przyrostem ramienia najmniej bym się przejmował bo triceps i biceps to małe partie więc gigantycznych przyrostów nie zanotujesz.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 77 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 5687
Ankieta w dziale trening dla początkujących

Waga : 71.2

Wzrost : 170

Cel treningowy : Masa

Staż treningowy na siłowni : 1,5 roku

Uprawiane inne sporty : Brak

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) : Siłownia

Dieta : Podana w poście powyżej

Przeciwskazania medyczne : Brak

Zażywane suplementy : Białko, kreatyna

Ostatnio przerabiany plan: FBW

Po prostu wydawało mi się, że fbw przestaje już na mnie tak działać. Chciałem wrócić do starego planu i zobaczyć jak będzie, okazało się, że skoki na lawce prostej są widoczne to samo z przysiadami etc. Mimo to przy robieniu np. bicepsa na drugim ćwiczeniu brakuje mi sił? Nie wydaje mi się też, żebym zbytnio przesadził w pierwszym ćwiczeniu. W takim wypadku co proponujecie? Co do pieczywa, staram się wybierać najwyższej jakości tak samo z szynkami z kurczaka, nie samym ryżem człowiek żyje ;) Mam w założeniu zrobić 40cm w bicepsie, dla zwykłego ego ;o Tyle, że jak na razie idzie to całkowicie mozolnie :x
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
40cm to byś musiał bardzo dużo masy mięśniowej dołożyć jeszcze i sporo czasu jeszcze upłynie.

Biceps/triceps to małe partie i pracują przy innych ćwiczeniach więc czasem po prostu nie potrzeba im dużo.

Może zastanów się nad jakimś splitem z partią 2x w tygodniu np. push/pull w rozkładzie push/pull/off/push/pull/off/off lub push/pull/fbw na 3 dni co pozwoli przetrenować i pobudzić każdą partię 2x w tygodniu a nie raz, także biceps i triceps.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14751 Napisanych postów 53558 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 402482
Oczywiscie, ze nie samym ryzem. Osobiscie nie tykam sie ryzu

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Teraz tak, czasem lepiej nic nie czytać bo każdy ma swoją wersję, jedni polecają robić dwa razy w tygodniu, inni wręcz odradzają mówiąc, że lepiej raz a konkretnie. Nie jestem w stanie zjeść kaszy, próbowałem, ale nigdy nie zjadłem za dużo ;x Ostatnio też często natykam się na właśnie ten typ treningów, spróbuje rozłożyć coś na 4 dni, ale wygląda na to, że zrezygnuje ze splita ;x O ile waga u dietetyka mówi prawdę, to nabieram około 0,7kg mięśnia na miesiąc, żyje nadzieją, że zrobię to 40 do końca roku xd Dziękuję za pomoc, postaram się to jakoś uporządkować :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jak wygląda twoje odżywianie? Może ładujesz w siebie zbyt duże ilości białka. Produkty białkowe mają dość wysoki indeks sytości przez co powodują, że ciężko nam wcisnąć np produkty węglowodanowe.

Raczej dla większości naturali treningi z częstszym bodźcem niż raz w tygodniu są skuteczniejsze. Split świetnie sprawdza się u osób wspomagających się

Nie nastawiaj się na te 40 do końca roku. Warto mieć cel, ale nieraz te 37 dobrej jakości wygląda na większe niż 40 zalane

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jem tyle, ile napisałem w pierwszym poście, waga idzie w górę, więc chyba jest ok, lub teraz to po prostu za sprawą kretyny, ale skoro idzie w górę to chyba ok ; o Czyli proponujesz ćwiczyć po prostu 4x w tygodniu czy chodzi o to by ćwiczyć jedną partię 2 razy na tydzień? :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
FBW 3xweek, czy Push/Pull 3xweek to dobre rozwiazania. Mozna by tez pokombinowac z P/P 3x week tylko trzeba by dobrze przemyslec trening

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Spróbuje planem push/pull 4 dniowym lub 3, jeszcze się zastanowię, Postaram sie ułożyć trening szybko i podać do oceny, mam nadzieję, że nadal będe mógł liczyć na pomoc :)
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening na masie

Następny temat

Kłopot z klatka

Spalanie
Polecane artykuły