SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pomoc w suplementach - przygotowanie do szkółki

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 591

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 137
Witam. Jestem w trakcie rekrutacji. Chciałbym się przygotować fizycznie do szkółki mundurowej i chciałbym się wyposażyć w suplementy które wspomogą regenerację przy robieniu kondycji.
Na rozruch chciałbym powrócić do siłowni oraz trenuje na stepperze Kettlera. Biegi chciałbym włączyć z czasem gdyż wracam wieczorami i jest z tym problem (fakt trzeba się wyrwać w końcu).
Coś o mnie: 184 wzrostu - 94 wagi (brzuszka trochę mam z 5kg mógłbym zrzucić). Pracuję fizycznie (obecnie gładzie, stanie na drabinie i ogólnie sporo na nogach).
Chciałbym wspomóc się suplementami. Jakaś kreatyna? + Do tego coś na poprawę lub na regenerację gdyż nie ukrywam biegać wyrwać się jest ciężko ze względu że mocno czuję mięśnie (chyba właśnie ich zmęczenie), 10 min steppera 10km/h i ciagną mnie mięśnie w biodrach, odczuwam potem mięśniowy dyskomfort i pauzuję raz przez zmęczenie a dwa że czuję że jak dam mocniej to mięśnie odmowią posłuszeństwa także chciałbym coś "poprawiającego regenerację" gdyż czuję naprawdę że praca fizyczna + wysiłek mięśniowy jest sporym zmęczeniem.

Chciałbym się jednak przygotować na te 5km biegu, 50.pompek, 50 brzuszków abym nie odstawał na początku od reszty.
Prosiłbym o jakieś gotowe produkty. Z suplementami dawno nie miałem styczności kreatynę kiedyś stosowałem CM3 lecz to było lat temu.
Dodam również na koniec że chciałbym coś bezpiecznego nic z mocniejszych "dopingowych" rzeczy gdyż mam jeszcze przed sobą badania.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zmieniony przez - embix w dniu 2025-01-28 14:45:58
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6292 Napisanych postów 77709 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 765091
Jabłczan kreatyny nie będzie lepszym dla kształtowania sylwetki, czy po prostu pracy naszych mięśni w wyniku jakiegokolwiek wysiłku fizycznego. Wpływ jego, jak i innych form kreatyny będzie taki sam na nasze mięśnie, jak monohydratu kreatyny. Różnice między nimi są cztery. Jabłczan kreatyny jest około 30 procent droższy. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, podczas gdy monohydrat raczej się nie rozpuszcza. Jabłczan może być bardziej łagodny dla żołądka u osób mocno wrażliwych, oraz ma mocno kwaśny smak.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 6292 Napisanych postów 77709 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 765091
Bez wątpienia aby poprawić swoje wyniki w bieganiu trzeba po prostu biegać. Nawet jeżeli trochę poprawisz wydolność tlenową na stepperze, to jak zaczniesz bieg na jakimś egzaminie, czy czymkolwiek, to wyniki i tak będą dość słabe. Z tego też względu jako dodatkowy wysiłek polecam wprowadzić, przynajmniej raz w tygodniu dłuższe wybieganie z zakresie tętna tlenowego, do submaksymalnego. Wraz z czasem różnego rodzaju interwały.

Z podstaw suplementacji monohydrat kreatyny, beta alanina, cytrulina. Z prozdrowotnych witamina D3 i omega 3.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Czy od monohydratu nie byłby lepszy jabłczan kreatyny CM3 ?
Co co do reszty zgadzam się z tobą w 100% jednak chciałbym "rozruszać" mięśnie i dać im start przed biegami i włączyć biegi.
Moja praca + ten stepper to odczuwam później w pracy ciagną kolana, biodra i zmęczenie mięśni. Chciałbym zacząć właśnie gibać sztangą, stepperek i w końcu ten bieg. Póki co mam właśnie obawę że jeśli się rzucę na bieganie to mogę przeciążyć nogi.
Właśnie co najlepiej zastosować na regenerację mięśni i organizmu?
Beta alanina czy cytrulina? + Mohydrat kreatyny?
Jaki zestaw zastosować i jakie suple polecicie które będą skuteczne? Bo jestem zielony całkiem w temacie

Zmieniony przez - embix w dniu 2025-01-28 15:03:02

Zmieniony przez - embix w dniu 2025-01-28 15:10:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Nawiązując do problemów z regeneracją, bolesnością i pospiananymi mięśniami, to warto jest wprowadzić w swoim planie treningowym, np. raz w tygodniu rolowanie i rozciąganie mięśni, które będzie formą prehabilitacji i unikania urazów, kontuzji, bolesności wraz z czasem. Jest to podstawa, o którą warto jest zadbać.

https://www.sfd.pl/art/Trening/Co_daje_rolowanie_mięśni,_czy_warto_rolować_się_-a5020.html
https://www.sfd.pl/art/Trening/Jak_ważne_jest_rozciąganie_-a538.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
A czy zamiast monohydratu nie lepszy byłby jabłczan kreatyny? Nie chciałbym złapać dodatkowych kilogramów, monohydrat podobno trzyma wodę, jabłczan unika bardziej tego efektu a na masie mi mi nie zależy
94 wagi, nadwaga jest. Jakbym zbił nie byłoby źle.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94 Napisanych postów 365 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 24715
embix
A czy zamiast monohydratu nie lepszy byłby jabłczan kreatyny? Nie chciałbym złapać dodatkowych kilogramów, monohydrat podobno trzyma wodę, jabłczan unika bardziej tego efektu a na masie mi mi nie zależy

Ludzie przestańcie już powielać te mity, najlepszy wybór to mono ma najwięcej kreatyny w kreatynie. Co ty zawody masz za tydzień, że boisz się, że Ci wodę zatrzyma :D:D kolejny mit, zatrzyma Ci wodę ale w mięśniach.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9236 Napisanych postów 83338 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 704778
embix

Monohydrat będzie również odpowiedni

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
vexoo0104
embix

Ludzie przestańcie już powielać te mity, najlepszy wybór to mono ma najwięcej kreatyny w kreatynie. Co ty zawody masz za tydzień, że boisz się, że Ci wodę zatrzyma :D:D kolejny mit, zatrzyma Ci wodę ale w mięśniach.

No i o to zatrzymanie wody w mięśniach pytam właśnie gdyż nie potrzebuję wyglądu i napompowania mięśni i czy jest różnica między mono a jabłczanem czy nie bo jak sam wspomniałeś mono zatrzyma wodę ale w mięśniach a jabłczan że tak tej wody nie zatrzymuje i czy to prawda czy kit.
Nie zależy mi na sylwetce w chwili obecnej tylko żebym dał radę dzień w dzień te 5 kilosów na start biec i jeszcze ćwiczyć.
Co co siły jak się bez treningów od lat na ławkę położę i wycisnę 95kg oraz inne prace fizyczne mi nie straszne to na tym się nie skupiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9236 Napisanych postów 83338 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 704778
Dostałeś odpowiedź wyżej oczywiście jak chcesz to możesz kupić droższy jabłczan

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17754 Napisanych postów 132830 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1463922
Każda kreatyna wiąże wodę to czy złapiesz jej sporo zalezy od organizmu jeden będzie podatny drugi nie.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 107 Napisanych postów 200 Wiek 52 lat Na forum 207 dni Przeczytanych tematów 2435
Kreatyna to kreatyna. A wodę z organizmu wypocisz podczas biegania. Bo jak chcesz mieć wyniki w bieganiu, to musisz biegać. Nie ma innej opcji. A co do kreatyny, to po co przepłacać. Nie ma lepszej czy gorszej.
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mocny spalacz - jaki wybrać?

Następny temat

Spalacze tłuszczu a refluks

WHEY premium