Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
137
Witam. Jestem w trakcie rekrutacji. Chciałbym się przygotować fizycznie do szkółki mundurowej i chciałbym się wyposażyć w suplementy które wspomogą regenerację przy robieniu kondycji.
Na rozruch chciałbym powrócić do siłowni oraz trenuje na stepperze Kettlera. Biegi chciałbym włączyć z czasem gdyż wracam wieczorami i jest z tym problem (fakt trzeba się wyrwać w końcu).
Coś o mnie: 184 wzrostu - 94 wagi (brzuszka trochę mam z 5kg mógłbym zrzucić). Pracuję fizycznie (obecnie gładzie, stanie na drabinie i ogólnie sporo na nogach).
Chciałbym wspomóc się suplementami. Jakaś kreatyna? + Do tego coś na poprawę lub na regenerację gdyż nie ukrywam biegać wyrwać się jest ciężko ze względu że mocno czuję mięśnie (chyba właśnie ich zmęczenie), 10 min steppera 10km/h i ciagną mnie mięśnie w biodrach, odczuwam potem mięśniowy dyskomfort i pauzuję raz przez zmęczenie a dwa że czuję że jak dam mocniej to mięśnie odmowią posłuszeństwa także chciałbym coś "poprawiającego regenerację" gdyż czuję naprawdę że praca fizyczna + wysiłek mięśniowy jest sporym zmęczeniem.
Chciałbym się jednak przygotować na te 5km biegu, 50.pompek, 50 brzuszków abym nie odstawał na początku od reszty.
Prosiłbym o jakieś gotowe produkty. Z suplementami dawno nie miałem styczności kreatynę kiedyś stosowałem CM3 lecz to było lat temu.
Dodam również na koniec że chciałbym coś bezpiecznego nic z mocniejszych "dopingowych" rzeczy gdyż mam jeszcze przed sobą badania.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Zmieniony przez - embix w dniu 2025-01-28 14:45:58
Szacuny
6292
Napisanych postów
77709
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
765091
Jabłczan kreatyny nie będzie lepszym dla kształtowania sylwetki, czy po prostu pracy naszych mięśni w wyniku jakiegokolwiek wysiłku fizycznego. Wpływ jego, jak i innych form kreatyny będzie taki sam na nasze mięśnie, jak monohydratu kreatyny. Różnice między nimi są cztery. Jabłczan kreatyny jest około 30 procent droższy. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, podczas gdy monohydrat raczej się nie rozpuszcza. Jabłczan może być bardziej łagodny dla żołądka u osób mocno wrażliwych, oraz ma mocno kwaśny smak.
Szacuny
6292
Napisanych postów
77709
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
765091
Bez wątpienia aby poprawić swoje wyniki w bieganiu trzeba po prostu biegać. Nawet jeżeli trochę poprawisz wydolność tlenową na stepperze, to jak zaczniesz bieg na jakimś egzaminie, czy czymkolwiek, to wyniki i tak będą dość słabe. Z tego też względu jako dodatkowy wysiłek polecam wprowadzić, przynajmniej raz w tygodniu dłuższe wybieganie z zakresie tętna tlenowego, do submaksymalnego. Wraz z czasem różnego rodzaju interwały.
Z podstaw suplementacji monohydrat kreatyny, beta alanina, cytrulina. Z prozdrowotnych witamina D3 i omega 3.
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
137
Czy od monohydratu nie byłby lepszy jabłczan kreatyny CM3 ?
Co co do reszty zgadzam się z tobą w 100% jednak chciałbym "rozruszać" mięśnie i dać im start przed biegami i włączyć biegi.
Moja praca + ten stepper to odczuwam później w pracy ciagną kolana, biodra i zmęczenie mięśni. Chciałbym zacząć właśnie gibać sztangą, stepperek i w końcu ten bieg. Póki co mam właśnie obawę że jeśli się rzucę na bieganie to mogę przeciążyć nogi.
Właśnie co najlepiej zastosować na regenerację mięśni i organizmu?
Beta alanina czy cytrulina? + Mohydrat kreatyny?
Jaki zestaw zastosować i jakie suple polecicie które będą skuteczne? Bo jestem zielony całkiem w temacie
Zmieniony przez - embix w dniu 2025-01-28 15:03:02
Zmieniony przez - embix w dniu 2025-01-28 15:10:36
Szacuny
6292
Napisanych postów
77709
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
765091
Nawiązując do problemów z regeneracją, bolesnością i pospiananymi mięśniami, to warto jest wprowadzić w swoim planie treningowym, np. raz w tygodniu rolowanie i rozciąganie mięśni, które będzie formą prehabilitacji i unikania urazów, kontuzji, bolesności wraz z czasem. Jest to podstawa, o którą warto jest zadbać.
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
137
A czy zamiast monohydratu nie lepszy byłby jabłczan kreatyny? Nie chciałbym złapać dodatkowych kilogramów, monohydrat podobno trzyma wodę, jabłczan unika bardziej tego efektu a na masie mi mi nie zależy 94 wagi, nadwaga jest. Jakbym zbił nie byłoby źle.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
94
Napisanych postów
365
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
24715
embix
A czy zamiast monohydratu nie lepszy byłby jabłczan kreatyny? Nie chciałbym złapać dodatkowych kilogramów, monohydrat podobno trzyma wodę, jabłczan unika bardziej tego efektu a na masie mi mi nie zależy
94 wagi, nadwaga jest. Jakbym zbił nie byłoby źle.
Ludzie przestańcie już powielać te mity, najlepszy wybór to mono ma najwięcej kreatyny w kreatynie. Co ty zawody masz za tydzień, że boisz się, że Ci wodę zatrzyma :D:D kolejny mit, zatrzyma Ci wodę ale w mięśniach.
9236
Napisanych postów
83338
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
704778
embix
A czy zamiast monohydratu nie lepszy byłby jabłczan kreatyny? Nie chciałbym złapać dodatkowych kilogramów, monohydrat podobno trzyma wodę, jabłczan unika bardziej tego efektu a na masie mi mi nie zależy
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
137
vexoo0104
embix
Ludzie przestańcie już powielać te mity, najlepszy wybór to mono ma najwięcej kreatyny w kreatynie. Co ty zawody masz za tydzień, że boisz się, że Ci wodę zatrzyma :D:D kolejny mit, zatrzyma Ci wodę ale w mięśniach.
No i o to zatrzymanie wody w mięśniach pytam właśnie gdyż nie potrzebuję wyglądu i napompowania mięśni i czy jest różnica między mono a jabłczanem czy nie bo jak sam wspomniałeś mono zatrzyma wodę ale w mięśniach a jabłczan że tak tej wody nie zatrzymuje i czy to prawda czy kit.
Nie zależy mi na sylwetce w chwili obecnej tylko żebym dał radę dzień w dzień te 5 kilosów na start biec i jeszcze ćwiczyć.
Co co siły jak się bez treningów od lat na ławkę położę i wycisnę 95kg oraz inne prace fizyczne mi nie straszne to na tym się nie skupiam.
107
Napisanych postów
200
Na forum
207 dni
Przeczytanych tematów
2435
Kreatyna to kreatyna. A wodę z organizmu wypocisz podczas biegania. Bo jak chcesz mieć wyniki w bieganiu, to musisz biegać. Nie ma innej opcji. A co do kreatyny, to po co przepłacać. Nie ma lepszej czy gorszej.