Szacuny
2
Napisanych postów
138
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
4271
W mojej niedakekiej przyszłości chciałbym zdawać egzamniy do SA PSP(szkoła pozarnicza)i tam właśnie na tym teście sprawnosciowym jedną z konkurencji jest podciąganie się an drążku.Tu mam do was pytanie jak często powinienem cwiczyć aby szybko osiagnąć widoczne rezultaty, może ktoś rozpisal by mi siakis trening????????
Szacuny
0
Napisanych postów
219
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
1615
Ja osobiscie podciagam sie na drozku raz w tydniu, mozesz tez tak robic chyba ze jestes narwany to mozesz nawet robic co dzinnie, albo co drugi dzien to zalerzy od ciebie i jak ci bedzie dobrze.
Masz tu maly progs.
Podciaganie podchwytem: 4x 15-20
Podciaganie nachwytem: 2x 8
Podciaganie podchytem(wazki chyt): 1x 10
To ci powinno stykanc chyba ze bedziesz mial malo to mozesz to sam zmodyfikowac
Szacuny
5
Napisanych postów
719
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
9059
Wg. mnie powinieneś trening podciągania prowadzić dwutorowo:
1. siła
2. wytrzymałość siłowa
ad.1 podciągnięcia w seriach min. 5 serii z dodatkowym obciążeniem tak dobranym, żebyś mógł podciągnąć się nie więcej niż 5 razy, najlepiej ułożyć piramidę: 5,3,2,2,3,5. Podczas jednej sesji najpierw należy ćwiczyć siłę, potem wytrzymałość
ad.2 min. 5 serii po min. 15 podciągnięć. Jeżeli to dla Ciebie za dużo to możesz zmniejszyć obciążenie wieszając na drążku coś elastycznego np. dętkę rowerową i pakując w to jedną nogę.
3. Trick techniczny/oszustwo ułatwiające podciąganie to wyrzucenie do góry nóg w pierwszej fazie podciągania. Mi udaje się tą techniką podciągnąć dwa razy tyle co przy podciąganiu w pełni statycznym.
Odpoczynki - tyle czasu aby do kolejnej sesji być w pełni zregenerowanym - pamiętaj, że ćwiczenia dają impuls, a siła rośnie wtedy gdy odpoczywasz
No i szalenie ważna uwaga: jeżeli nie chcesz skasować sobie łokci to szczególnie uważaj w fazie opuszczania - trzeba ją dobrze kontrolować i nie dopuścić do całkowicie prostej ręki na końcu - wtedy obciążenie idzie na staw.
Jak poczujesz się odpowiednio mocny służę jeszcze zestawem ćwiczeń zmierzających do podciągania się na jednym ręku.
Szacuny
5
Napisanych postów
719
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
9059
Jeszcze jedna uwaga o unikaniu kontuzji. Pamiętaj o mięśniach antagonistycznych, czyli przy podciąganiu przeznacz ok. 1/3-1/2 czasu przeznaczonego na podciąganie na wyciskanie albo pompki. Możesz to robić pomiędzy seriami podciągnięć.
Szacuny
49
Napisanych postów
1713
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
34542
z tego co moi koledzy mowili, to na takim egzaminie nie ma "oszukiwania" - vel podicagania nog
po drugie - co to za seria 15 - 20 razy, jak na takim egzamini zdaje sie trza sie podciagnac 15 razy?
do egzaminow jeszcze troche czasu
najlepsze na podciagnie jest samo podciaganie
rob tylko wariacje z chwytem:
-nachwyt
-podchwyt -wasko
-szeroko
- - - - - - - - - - - - - - -
"Filmy są coraz gorsze, książki są coraz gorsze, dziewięćdziesiąt procent ludzi w cywilizowanych krajach czyta tylko komiksy, ogląda seriale dla przygłupów i gapi się w wideo. Poziom trzeba obniżać, gdyż liczba głupich niepowstrzymanie wzrasta, a wzrasta, bo beztrosko mnożą się tylko biedni i tępi, a warstwy oświecone cechuje lenistwo na polu rozrodczości, przez co wciąż zwiększa się dysproporcja..."
Szacuny
0
Napisanych postów
219
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
1615
Kejt ja mu to tak rozpisalem zeby zaczol luzno na poczatek a potem niech robi juz ile mu sie podoba wiecej, miej, wiadomo ze na takim egzaminie niebedzie 15 podciagniec.
Szacuny
49
Napisanych postów
1713
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
34542
no wlasnie trzeba sie podicagnac (o ile mnie pamiec nie myli) 15 razy
w poprzednim poscie zezarlo mi przecinek
nalezy wydeukowac, ze skoro chce sie poprawic z tym drazkiem, to znaczy, ze teraz jeszcze nie robi tyle ile potrzeba na egzamin.
"Filmy są coraz gorsze, książki są coraz gorsze, dziewięćdziesiąt procent ludzi w cywilizowanych krajach czyta tylko komiksy, ogląda seriale dla przygłupów i gapi się w wideo. Poziom trzeba obniżać, gdyż liczba głupich niepowstrzymanie wzrasta, a wzrasta, bo beztrosko mnożą się tylko biedni i tępi, a warstwy oświecone cechuje lenistwo na polu rozrodczości, przez co wciąż zwiększa się dysproporcja..."
Szacuny
2
Napisanych postów
138
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
4271
Nikt mi nie rozpisze treningu- takiego w domu ?????
Myśle tu o na przykład (podciąganie się na drążku, pompki, mam hantelki 5kg)Jeśli się ktoś zna niech mi pomoże - prosze???????
Szacuny
49
Napisanych postów
1713
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
34542
Bambo2 rozpisal Ci co i jak
poza tym wszysyc staramy Ci sie powiedziec, ze muisz sie podicagac, nie trzeba robic pompek, nie trzeba cwiczyc hantlami (nie mowie, ze to zaszkodzi, ale nie jest potrzebne)
podciagaj sie. jak przechodzisz pod drazkiem to podicagnij sie tyle razy ile mozesz
ewentualnie mozesz sprobowac podciagania z obciazeniem