Szacuny
11148
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam.
Zastanawiam się nad wyborem kaszy lub ryżu podczas masy. Aktualnie podjadam kaszę jaglana ale czuje sie po niej senny oraz dosyc długo zalega mi w żołądku.
Szukam czegoś lekkostrawnego co łatwo przezemnie przeleci.( nie chce mi sie gotować paru paczek tego paru tego odrazu wszystko wrzucam tylko co dzien zmieniam produkty).
Zastanawiałem sie nad ryżem parabolied lub basmani. Co o tym myślicie? Akurat maja nizsze ig od kaszy jaglanej
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9061
Napisanych postów
82754
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699865
Jęczmienna, gryczana, owsiana, jaglana, manna itd . Kluczem do sukcesu będzie jak zwykle różnorodność. Kasze odznaczają się różną zawartością różnych minerałów. Aby więc nasza dieta była zbilansowana warto jeść je wszystkie.Pozatym dochodzą walory smakowe i każdy ma inny gust smakowy . Musisz sam próbować i tak dobierać żeby było zdrowo i smacznie . Pamiętaj również , ze masz jeszcze inne źródła węglowodanów i z nich również warto korzystać :
https://potreningu.pl/articles/4577/zrodla-weglowodanow-w-diecie
Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2020-04-03 11:08:31
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6280
Napisanych postów
76091
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755138
W dobrze zbilansowanej diecie nie ma miejsca na wybory jednego źródła danego składnika odżywczego i spożywanie go przez cały czas. Takie ograniczanie się bez wątpienia będzie miało niekorzystny wpływ na całość diety. Podstawą jej jest odpowiednie urozmaicenie. Z tego też względu warto spożywać wszystkie kasze, ryże, makarony, ziemniaki, płatki zbożowe, dobrej jakości pieczywo, bataty, itp. Indeks glikemiczny nie powinien być wyznacznikiem tego, czy dany produkt warto spożywać.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6280
Napisanych postów
76091
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755138
Wszystkie źródła węglowodanów są lekkostrawne. Kwestia ogółu diety, a nie jednego produktu. Jeżeli dla przykładu w diecie masz dużą ilość węglowodanów, a co za tym idzie również sporo błonnika, to źródła wysokobłonnikowe będą ciężkostrawne, ponieważ ogólna ilość błonnika w diecie będzie większa niż określają zalecenia. Z drugiej strony jeżeli będziesz ciągle bazował na źródłach przetworzonych o niskiej zawartości błonnika, to również istnieje ryzyko problemów trawiennych. Istotną kwestią jest odpowiednie urozmaicenie diety i jej zbilansowanie.
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
drennei
No dobrze . A który ryz jest najabrdziej lekkostrawny? Bialy basmati? A z kasz to jęczmienna ?
to które najlepiej będą dla Ciebie lekkostrawne musisz sprawdzić, kup kilka i popróbuj, bo generalnei różnicy nie ma jaką będizesz stosował tylko dobierz pod siebie :ulubione" przez jednego kasza gryczana przeleci moment a drugiemu będzie zalegać