SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Konkurs na zupe SFD !!!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 10027

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94545 Napisanych postów 364497 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669280
Kolejny konkurs w dziale Kuchnia SFD
Teraz czas na zupy!
Zupy mają być odzywcze oraz pasujące do założeń działu.
Wymagane jest podanie przepisu oraz minimum 1 zdjęcia finalnego waszej zupy z karteczką SFD.
Mile widziane również wartości odżywcze (nie jest to warunek)
Prosimy również o zakładanie osobno tematu w dziale z przepisem.
Dla zwycięzcy konkursu bon o wartości 150 złoty do wykorzystania w sklepie SFD .
Dla 4 wyróżnionych osób będą dodatkowo koszulki.
Konkurs trwa do 28 marca do godz 15.00

W tym wątku wrzucamy tylko przepisy!!

Wszelkie pytania do konkursu proszę zadawać w tym temacie https://www.sfd.pl/Pytania_do_konkursów-t994268.html


Zapraszamy do udziału.


Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2014-03-04 13:51:19

Zmieniony przez - Remik7 w dniu 2014-03-27 22:20:50

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 737 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
...
Napisał(a)
Usunięty przez lodzianin1 za pkt 1 regulaminu
Ekspert
Szacuny 246 Napisanych postów 27200 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 78909
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Zupa rybna z dorsza

Składniki:

- 400g dorsza
- marchewka
- cebula
- ząbek czosnku
- połowa selera
- ziele angielskie
- liść laurowy
- natka pietruszki
- papryka w proszku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1. Warzywa obieramy, merchewkę i seler ścieramy na tarce* (grube oczka), cebulę i czosnek drobno kroimy.
2. Dorsza kroimy na mniejsze kawałki (nie muszą być jednak bardzo drobne, bo w czasie gotowania i tak się rozpadnie).
3. Wlewamy wodę do garnką (tyle, aby zakryć warzywa), doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy: marchewkę, seler, cebulę, czosnek i dorsza. Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Dodajemy odrobinę papryki w proszku.
4. Gotujemy na małym ogniu ok. 25 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Rozkład BTW (na cały garnek): 75/17/3,5 czyli ~ 400 kcal
Węgle pochodzą jedynie z warzyw, więc podaje tylko dla formalności.

* Jeżeli trudno jest zetrzeć warto chwilę pogotować selera i marchewkę. Wtedy ścierają się bezproblemowo.


Jeżeli chcemy podbić kaloryczność zupy, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać... śmietany Albo innego podbijacza kcal

Smacznego! Całość jest naprawdę bardzo sycąca



Zmieniony przez - kalikstat w dniu 2014-03-06 14:56:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4322 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 171818
Flaki Wołowe

Składniki:
1kg flaków wołowych.
2x udko z kurczaka.
2x marchew
2x pietruszka
1x seler
Przyprawy
2-3l wody (wedle uznania)


Wykonanie:

Flaki moczyć w wodzie 2-3h, a później wypłukać.
Zagotować wodę, wrzucić flaki i gotować około 30min., następnie odlać wodę, wlać świeżą i ponownie gotować ok. 30 min.
Wylać wodę, a flaki wyłożyć do miski.
Ugotować rosół z warzyw i kurczaka (gdy warzywa i mięso są miękkie to wyjąć i zostawić, by wystygły).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Flaki, cebulkę, ziele angielskie i liść laurowy włożyć do rosołu i gotować do miękkości.
Warzywa zetrzeć na tarce(grubej wielkości) mięso obrać i pokroić.
Następnie warzywa i mięso dodać do garnka z flakami i rosołem.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką czerwoną, imbirem, gałką muszkatołową w wedle uznania.


BTW na 100g
B:6,8g T:1,7g W:~0,5


http://www.sfd.pl/[BLOG]_SnicK__W_drodzę_po_wymarzoną_sylwetkę._-t1081650.html

"Pasja rodzi profesjonalizm, a profesjonalizm daje jakość, jakoś to jest luksus"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 244 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6471
Witam, pokaże przepis na zupę z owocami morza. Proporcje które podaje są na jedną porcje i wychodzi z tego konkretna micha zupy. Najpierw co będzie nam potrzebne:
-bulion warzywny 250-300 ml
-mrożona mieszanka owoców morza 125g (u mnie głównie kalmary i krewetki)
-pół cukinii
-jedna marchewka
-2-3 ząbki czosnku
-papryka (pół żółtej, pół czerwonej, pół zielonej)
-przyprawy (sól, pieprz, oregano, słodka papryka, ostra papryka, opcjonalnie sos ostrygowy)
-natka pietruszki
-pomidory w puszce 100-120g (można użyć świeżych sparzonych i obranych ze skórki)

Przygotowanie:
1. Najpierw musimy ugotować bulion warzywny (nie będę się tutaj rozpisywać bo myślę, że każdy umie, a do tego i tak robi po swojemu). Kiedy ugotujemy przelewamy przez gęste sitko 250-300 ml i wlewamy do garnka.
2. Myjemy warzywa. Cukinie kroimy w kostkę lub w paski. Paprykę (u mnie niestety 1 czerwona i pół zielonej bo nie zauważyłem, że ktoś zjadł mi żółtą xD) kroimy w kostkę, a marchewkę obieramy i tarkujemy. Całość wrzucamy na patelnie (ja na teflon by nie musieć używać tłuszczu, ale można użyć PAM lub oliwę z oliwek), wciskamy nasz czosnek i całość krótko przesmażamy (3-5min).
3. W osobnym naczyniu blendujemy nasze pomidory by utworzył nam się przecier (można niby koncentratu użyć, ale po co jak tak dużo zdrowiej jest)
4. Teraz zagotowujemy nasz bulion. Gdy będzie wrzeć dodajemy rozmrożone już owoce morza, przygotowane wcześniej warzywa i nasze pomidorki. Całość doprawiamy do smaku (polecam sos ostrygowy i paprykę ostrą)
5. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa i owoce morza będą miękkie (trzeba uważać by nie przegotować bo będziemy mieli gumiaste owoce). Mi zajmuje zwykle 5-10 min.
Teraz cieszymy się naszą pyszną nie codzienną zupką. Można dodać natkę pietruszki lub jogurt naturalny już do gotowego talerza. Osobiście by podbić węgle lubię to jeść z makaronem razowym żytnim. Ogólnie można robić sporo wariacji tego dania. Zdjęcie z opcją z makaronem :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2619 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 36108
Zupa/Gulasz z żołądków drobiowych

Składniki:
żołądki drobiowe 400g
1 marchewka
1 papryka
2 duże cebula
200g pieczarek
100g kukurydzy konserwowej
5g smalcu/masła klarowanego
sos sojowy, ziele angielskie, chili cayene, sól, pieprz

Najpierw oczyszczamy żołądki z żyłek, choć zazwyczaj nie trzeba. Roboty jest tutaj znacznie mniej niż przy wątróbce.
Następnie wrzucamy do wrzątku i czekamy 2-5 minut aż na wierzchu pojawi się osad. Teraz trzeba go 'wyjąć' z garnka, najlepiej za pomocą małego sitka. Gdy zdejmiemy już powstały osad to dodajemy: całą cebulę (wystarczy ją obrać z łupy, nie trzeba jej kroić), pieprz cayene, sól, pieprz i ziele angielskie i gotujemy przez około 1h (żołądki potrzebują dużo czasy aby zmięknąć).
W międzyczasie na patelni podsmażamy na smalcu/maśle klarowanym drugą posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki.
Gdy żołądki się podgotują to odcedzamy je od cebuli i ziela angielskiego, przerzucamy je do innego garnka, zalewany nową wodą i czekamy aż się zagotują. Dodajemy wtedy pokrojoną marchewkę, paprykę i cebulę z pieczarkami z patelni oraz kukurydzę konserwową. Solimy i pieprzymy do smaku, dodając sos sojowy lub magii. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie składniki zmiękną i gotowe!

BTW dla całości (razem z warzywami):

Kcal: 771
B: 85
T: 24
W: 50


Hard work & dedication

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 166 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2952
ZIELONO POMARANCZOWE YING YANG CZYLI ZUPA KREM MARCHEWKOWY VS KREM GROSZKOWO BROKULOWY Z 'KLUSKAMI' Z PIERSI KURCZAKA

Obrac i pokroic marchew i brokul, wrzucic kazde osobno do 2 roznych garnkow z ok 2 szklanki wody w kazdym. Gotowac marchew do momentu az zmieknie, a do brokulu po 10 minutach dodac groszek i 3 zabki czosnku, szczypte soli i pieprz. Wszystko gotowac az zmieknie. Do marchwii dodac szczypte soli, szczypte galki muszk., pol lyzeczki imbiru, pieprz ziolowy (wszystko do smaku). Mozna wczesniej dodac po pol kostki rosolowej na kazdy garnek. Jak juz warzywa zmiekna, nalezy wszystko zmiksowac blenderem, pozniej chwile jeszcze gotowac na malym ogniu i ostatecznie doprawic wg smaku (mozna dodac szczypte mielonej kozieradki).

Przygotowac pokrojona w bardzo drobne paski piers z kurczaka, tak, jak na zdjeciu. Doprawic sola i pieprzem ziolowym i usmazyc na rozgrzanej patelni.

Wylozyc 'kluski' z kurczaka na talerz i zalac zupa. Krem jest gesty wiec z ksztaltem mozna fantazjowac :D










...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 795 Wiek 57 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18368
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z INDYKA WG. AGATHY

Składniki:

200 g - mięso z piersi indyka
Mrożonka – mieszanka meksykańska
Masło klarowane – 20 g
500 g ziemniaki
1 mała cebula,
1,5 cm chili
ząbek czosnku
kawłeczek imbiru
500 g - przecier pomidorowy w kartonie
Przyprawy – sól, pieprz, kumin, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie
Mięso z indyka zmielić w maszynce na grubym sitku. Mięso mielone na grubych oczkach nie jest miazgowate a w zupie jest bardziej wyczuwalne, tworzą się takie mini mięsne kluseczki. Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, chili i czosnek. Następnie na małym ogniu podsmażamy zmielone mięso. Mięso powinno być podmasażone lekko, nie na rumiano.






Przekładamy podsmażone mięso do garnka, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy resztę przypraw (ziele, liść, sól, pieprz) Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy naszą mrożonkę. Dusimy około 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki , dolewamy około 0,5 l wody i gotujemy miękkości ziemniaków. NA koniec sprawdzamy smak zupy i dosmaczamy po swojemu. Ja lubię z łyżką jogurtu, domownicy raczej nie



Gotowy produkt
Ozdobić natką pietruszki lub kolendry.Ta zupa jest gęsta przez to treściwa. Z podanej porcji wychodzą 4 duże porcje zdrowej zupy.Polecam
redukującym, smacznego









czyli jedna porcja zupy to około 260 kcal w tym 17 B/34,75 ww/ 6 tł


Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-03-11 17:42:24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Tajska z krewetkami

Zupa:
Cebula cukrowa i czerwona
Czosnek (baaaardzo dużo, ja dałem 8 ząbków)
Marchewka
Pietruszka
Seler
Por
Sos rybny
Sos sojowy
Mleczko kokosowe
Sól morska(można nie dawać)
Pieprz ziołowy
Jalapenios marynowane
Papryczki Chilli
Grzyby Mun
Imbir
Kiełki fasoli Mung
Olej sezamowy
Pomidory (niekoniecznie)
Limonka

Grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na ok 20 min pod przkryciem w celu namoczenia.
Marchew, seler i pietrzuszkę traktujemy tarką+kroimy por.
Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, pomidory, papryczki chilli i czosnek.
Bierymy gar: wlewamy nasze grzybki wraz z wodą w której się moczyły, do tego wrzucamy zawartość pateni, dolewamy H2O, aby przykryły warzywa i gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min. Po tym czasie dajemy kiełki fasoli Mung, olej sezamowy, sos rybny wraz z sojowym,imbir, pieprz ziołowy i mleczko kokosowe. Gotujemy 5 min. Wciskamy sok z limonki.

Krewetki:
Krewetki
Olej z suszonych pomidorów (niekoniecznie)
Suszone pomidory
Cebula czerwona
Czosnek
Sól
Papryczki chilli
Curry

Krewetki zalewamy olejem, solimy i zostawiamy na ok 20 min.
Pomidorki, czosnek, papryczki i cebulkę(kostka) kroimy.
Rozgrzewamy masełko na patelni i wrzucamy nasze krewetki.
Po 2 min dodajemy czosnek z chilli i pomidorkami, po kolejnych 2 min wrzucamy cebulkę, obficie sypiemy curry i smażymy 3 min.
Zjadamy jedną, po czym niknie 3/4 patelni resztę wrzucamy do zupy. Dajemy jakiś ryż bądź makaron. Tyle w temacie








Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-03-11 18:37:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 217 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 11454
Zupa z wątróbek drobiowych ala sahtar

Skład:
wątróbki drobiowe - 1000g
mąka orkiszowa typ 700 - 30g
cebula - 120g
marchew - 300g
groszek zielony- 30g
fasolka szparagowa - 30g
kalafior - 40g
koncentrat pomidorowy - 30g

Przyprawy:
sól
pieprz
papryka czerwona ostra i łagodna
sos sojowy
chilli
majeranek
oregano
musztarda ostra rosyjska

Sposób przygotowania:
Na dwie godziny przed gotowaniem wątróbkę drobiową kilkukrotnie płuczemy pod bieżącą wodą, potem wkładamy ją do miski i zalewamy mlekiem z wodą 50:50; odstawiamy na 2h.

1. Po dwóch godzinach odcedzamy na sitku wątróbkę, kroimy na równe kawałki, wkładamy do miski i polewamy sosem sojowym(według własnego uznania)posypujemy chilli, majerankiem, oregano i wrzucamy 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej. Wszystko dokładnie mieszamy w taki sposób żeby cała wątróbka była równo obtoczona tą mieszanką i odstawiamy. 2. W międzyczasie zajmujemy się siekaniem warzyw(kostka, plastry itp. jak kto lubi). Posiekane warzywa (wszystkie prócz cebuli) wkładamy do garnka,zalewamy 1l wody i gotujemy do uzyskania konsystencji bulionu.
3. Po tej czynności, wcześniej zamarynowaną wątróbkę układamy na blaszce do pieczenia, dodajemy pociętą cebulę i całość posypujemy 20g mąki orkiszowej. Tak przygotowaną wątróbkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
4. Upieczoną wątróbkę z cebulą wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami, dodajemy także koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw i gotujemy przez około 25 minut.
5. Na kilka minut przed końcem gotowania zupy w miseczce z małą ilością wody rozrabiamy pozostałą nam mąkę orkiszową(10g) do uzyskanie jednolitej masy. Hartujemy gorącą zupą i wlewamy wszystko do garnka. Czekamy do zagotowania się zupy i wyłączamy.

Rozkład B/W/T (wychodzi 8 porcji po ok 320g)
wartości odżywcze dla jednej porcji to:
198,5 kcal
B - 25,5 g
W - 6 g
T - 8 g





Zmieniony przez - sahtar_089 w dniu 2014-03-15 00:27:28
1

"Niemożliwe, to słowo dla głupców !!" Napoleon

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dietetyczna mleczna kanapka

Następny temat

Chleb sezamowy

WHEY premium