Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Domowy trening codziennie

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 232

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 30 lat Na forum 92 dni Przeczytanych tematów 47
Witam serdecznie.
Przedłużyłem sobie stary rok i dopiero od 1 lutego wdrażam postanowienie
noworoczne - chciałbym schudnąć z 10 kg a także trochę podkreślić mięśnie do lata.
Mój staż treningowy wygląda tak, że całe szkolne czasy robiłem rano pompki a
rok temu ćwiczyłem w domu przez 8 miesięcy codziennie takie domowe FBW.
Chcę ułożyć sobie trening, który najlepiej żeby dało się zrobić codziennie- wtedy lepiej
zachowuję systematyczność i bardziej się przykładam, bo tym żyję.
Utrudnieniem w zbiciu wagi są leki które muszę przyjmować na schizofrenię,
w ulotce jest napisane "znaczne zwiększenie masy ciała" i mam wrażenie że cokolwiek ze sobą robię,
to waga i tak stoi w miejscu, jest to 95kg przy wzroscie 175,5cm. (BMI wynosi: 31.02 Otyłość I stopnia).
Nie piję alkoholu ani nie jem słodkiego i staram się odżywiać zdrowo.
Do wykorzystania mam zapas monohydratu kreatyny, CLA, kozieradkę i Flex na stawy.
Chciałbym przedstawić wam mój plan i bardzo chętnie przyjmę wskazówki.
Na zdjęciach przedstawiam siebie a także sprzęt jakim dysponuję:

Oto plan:
wyciskanie sztangi stojąc 3x12
zginanie sztangi stojąc (na bica) 3x12
pompki z plecakiem 3x12
przysiady z hantlem 3x12
ćwiczenia na brzuch różne warianty po 12 powtórzeń

Cardio do wyboru: spacery, rower stacjonarny, ćwiczenia typu fitness (jakies przysiady z wyskokiem itp.)
Nie wiem czy mogę biegać gdy jestem świeżo po rzuceniu palenia.

Ze względu na małe obciążenia, czy taki trening można codziennie?

O sprzęcie:
- sztanga 20kg którą można rozłożyć na 2 hantle po 10kg
- hantelek z kostki brukowej ważący 7 kg
- plecak wypchany kamieniami 10kg

Moje wymiary:
Waga: 95 kg
Wzrost: 175,5
Biceps: 40
Brzuch: 113
Klata: 116
Udo: 60

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12449 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
Siemka
Nie popadaj ze skrajności w skrajnosc. Codzienny trening nie bedzie wyborem wlasciwym. Miesnie rosna, gdy maja czas na regeneracje i odbudowe. 4 treningi w skali tygodnia to juz bedzie fajna opcja na to, aby pobudziec miesnie :)

Twój plan oparty jest na podstawowych ćwiczeniach wielostawowych i akcesoryjnych, co jest świetnym wyborem na tym etapie. Dzięki temu angażujesz główne grupy mięśniowe, jednocześnie wzmacniając ciało i spalając kalorie. Niemniej jednak, warto wprowadzić kilka modyfikacji, aby poprawić efektywność. Brak progresji obciążenia: Waga sztangi i hantli jest dość niska (max 20 kg), co może ograniczać rozwój siły i masy mięśniowej. Codzienne treningi z tym samym obciążeniem mogą szybko prowadzić do stagnacji. Brak równowagi w ruchach pchających i ciągnących: Twój plan skupia się głównie na ćwiczeniach pchających (np. pompki, wyciskanie), a brakuje w nim ruchów ciągnących (np. wiosłowania), które są kluczowe dla rozwoju pleców.

Co do planu:
-przysiady z hantlem 3x12
-wiosłowanie sztangą 3x12
-pompki z plecakiem 3x12
-wyciskanie sztangi stojąc 3x12
-zginanie sztangi stojąc (na bica) 3x12
-wyciskanie francuskie lezac na tricki 3x10

Możesz pomyslec nad podzialem na plan A i B, zeby zatakowac nieco inaczej nogi/plecy/klate

Z czasem staraj się zwiększać obciążenie (np. dodawaj kamienie do plecaka) lub liczbę powtórzeń. Gdy osiągniesz 12-15 powtórzeń w każdej serii z dobrą techniką, zwiększ obciążenie.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12449 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
Co do diety Twoja waga wskazuje na zapotrzebowanie energetyczne około 2400-2600 kcal/dzień, dodajac aktywnosc bedzie to dobry punkt by stworzyc deficyt.

- Białko: 1,6-2 g na kg masy ciała (ok. 150-190 g dziennie) – wspiera regenerację mięśni.
- Tłuszcze: 0,8-1 g na kg masy ciała (ok. 75-95 g dziennie) – dla prawidłowego funkcjonowania hormonalnego.
- Węglowodany: Pozostała część kalorii, dostosowana do Twojej aktywności.

Cardio 3x30-40 minut na start mozesz dac. Czyli 3-4 silowe i 3 treningi cardo.aerobowe.

Leki stosowane w leczeniu schizofrenii (szczególnie atypowe leki przeciwpsychotyczne) mogą utrudniać redukcję wagi z powodu ich wpływu na metabolizm i apetyt. Jednak majac dostosowana diete i dbaniu o jej przestrzeganie wszystkoe jest do zrobienia

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 30 lat Na forum 92 dni Przeczytanych tematów 47
Dziękuję za odpowiedzi, wprowadzę te zmiany i czeka mnie kupa roboty :) Pozdrawiam serdecznie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
jak cos smialo pytaj :)
nie spiesz sie, daj organizmowi czas na zmiane, na adaptacje. Zbyt czesta aktywnosc fizyczna na tym etapie nie bedzie rozwiazaniem optymalnym :) poczekaj na moment gdy bedziesz lapal zastoj, wtedy bedziesz mogl manipulowac iloscia treningu, czy zmianami w samej diecie :) to wszystko brzmi skomplikowanie, jednak najwazniejsze to byc konsekwentnym, nie spieszyc sie , bo nasze cialo az tak szybko nie reagh**e na zmiany w diecie, czy zmiany w treningach. Jednak do wakacji byc moze uda sie juz cos fajnego osiagnac

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Cześć, minęło trochę czasu, może coś dodam, żeby nie było tak pusto. Zacząłem tego 1 lutego ćwiczyć i od razu uszkodziłem nadgarstek robiąc pompki, kontuzja trzymała ponad miesiąc. Ale dietę trzymałem. Było też dużo intensywnych spacerów i rowerek.

Może coś o diecie:
Nie jem chleba, ziemniaków, masła, sosów, makaronów, smażonych rzeczy.
Jadam rano owsiankę, na obiad kaszę lub ryż + mięso lub twaróg , jem też owoce i warzywa, no i tak sobie układam z tych zdrowych produktów porcje. Nie przekraczam 2400 kcal.

Wyniki mogłyby być oczywiście lepsze, gdybym się bardziej postarał, ale postanowiłem wziąć to na luzie skoro zaczeło się kontuzją.

Plan i zmiany:
Jestem do tyłu z ćwiczeniami, dlatego obciążenie które posiadam nadal jest wystarczające. Zamieniłem ćwiczenia ze sztangą na hantle 2x po 10 KG+, gdyż sztanga była trochę za lekka a wykonując ruchy hantlami czuć większą pompę.

Przy następnym wpisie dodam więcej szczegółów. Pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jest liderem w tym dziale Szacuny 13 Napisanych postów 135 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4891
efekty widać, tylko patrz abyś był coraz silniejszy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34750 Napisanych postów 25172 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 282653
Zmiany widać patrzac na górne zdjęcia , dam ci rade odnośnie żywienia - jak nie masz problemó zdrowotnych , które wymuszają eliminacje to nie eliminuj wegli . Weglowodany nie tucza i nie utrudniają redukcji a ty nie wytrzymasz na takich restrykcjach i prędzej czy później wrócisz do punktu wyjścia . Skup się na zbilansowanej diecie i na deficycie i ciesz się węglami :)
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ocena planu

Następny temat

Zmiana Splitu na FBW - pytania

Spalanie
Polecane artykuły