...
Napisał(a)
Czasami słodzik daje po jelitach i są gazy, biegunki etc. Ale zwykle 1-2 miarki na dzień nie powinny aż tak działać. Chociaż każdy ma inną tolerancję.
...
Napisał(a)
Być może używałam zbyt dużo tego białka, sporo lat minęło, więc nie pamiętam. Spróbuję z izolatem! Teoretycznie nie mam nietolerancji laktozy, ale jednak mleko i śmietana zapewniają mi rewolucje, natomiast jogurty i sery już nie (chociaż też zależy, czasem się zdarzy ale jest to zdecydowanie mniejszy dyskomfort, który mi nie przeszkadza).
Co do cyferki - tak, jestem świadoma, że może być wiele czynników wpływających na takie niewielkie wahania i tej myśli się trzymam. Na koniec dnia najważniejsze jest, żeby sylwetka się poprawiała i zdrowie rosło w siłę, to co na wadze ma znaczenie drugorzędne :)
Co do cyferki - tak, jestem świadoma, że może być wiele czynników wpływających na takie niewielkie wahania i tej myśli się trzymam. Na koniec dnia najważniejsze jest, żeby sylwetka się poprawiała i zdrowie rosło w siłę, to co na wadze ma znaczenie drugorzędne :)
...
Napisał(a)
Z tym słodzikiem to jeszcze zależy jaki. W białkach jest sukraloza, osobiście nie cierpię sukralozy i białko mi strasznie nie wchodzi. Dlatego taka przekąska jogurt plus miarka białka to dla mnie koszmar
Można też kupić próbkę białka o smaku tzw. naturalnym, one nie są niczym dosładzane, więc będzie wiadomo, czy problemem jest słodzik. Ja te słodkie białka to toleruję tylko w niedużej ilości w omlecie, ale już smak owsianki potrafi mi skutecznie zniszczyć Maltitol spoko, aspartam spoko, ale sukraloza fuj.
Można też kupić próbkę białka o smaku tzw. naturalnym, one nie są niczym dosładzane, więc będzie wiadomo, czy problemem jest słodzik. Ja te słodkie białka to toleruję tylko w niedużej ilości w omlecie, ale już smak owsianki potrafi mi skutecznie zniszczyć Maltitol spoko, aspartam spoko, ale sukraloza fuj.
...
Napisał(a)
A ja znów słabo znoszę maltitol. Pewnie co osoba to inaczej na te słodziki reaguje. Trzeba po prostu sprawdzić na sobie.
BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!
...
Napisał(a)
A ja tez mannitol slabo toleruje, sukraloze normalnie, zero problemu, smakowo jest ok.
A z innych slodzikow: ksylitol - tolerancja ok, smakowo ble, nie jadam
stewia - smakowo dramat
aspartam w wiekszych ilosciach - smakowo blee, nie jadam
Ja najbardziej lubie dosladzac erytrytolem, tolerancja ok, smakowo dla mnie bardzo ok.
A z innych slodzikow: ksylitol - tolerancja ok, smakowo ble, nie jadam
stewia - smakowo dramat
aspartam w wiekszych ilosciach - smakowo blee, nie jadam
Ja najbardziej lubie dosladzac erytrytolem, tolerancja ok, smakowo dla mnie bardzo ok.
...
Napisał(a)
Czyli właśnie widać że różnie to bywa z tą tolerancją na różne słodziki.
2
BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!
...
Napisał(a)
To widzę każdy ma inaczej ja erytrolu wogóle nie czuje, musiałbym chyba całe opakowanie wsypać za to stewia dla mnie super, wystarczy niewielka ilość i smak ok.
...
Napisał(a)
Erytrytol jeśli idzie o mnie to nie nadaje się do obróbki w wysokich temperaturach. Staje się jakiś taki gorzki. Albo ja mam jakiś taki dziwny smak i tylko mi przeszkadza.
BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!
...
Napisał(a)
No ja czesto wlasnie pieke z erytrytolem, albo smaze omlety - dla mnie bardzo spoko, nie traci przy obrobce :)
No i wlasnie, czyli kazdy musi sam ocenic, co mu pasuje :)
Btw nie wiedzialam ze jest i mannitol i maltitol, myslalam ze jest tylko mannitol jako slodzik, a tu jeszcze wy piszecie o jakims maltitolu, ktorego nie probowalam :)
No i wlasnie, czyli kazdy musi sam ocenic, co mu pasuje :)
Btw nie wiedzialam ze jest i mannitol i maltitol, myslalam ze jest tylko mannitol jako slodzik, a tu jeszcze wy piszecie o jakims maltitolu, ktorego nie probowalam :)
...
Napisał(a)
Ja zawsze dosladzalam słodzikiem i nie mogłam sobie wyobrazić jak można bez niego żyć , a teraz w sumie nie używam niczego , czasem do kawy z mlekiem ale jak dodam do omletu czy jogurtu albo jakiegokolwoek posiłku to jest mi za słodko
Poprzedni temat
Ocena formy.
Polecane artykuły