Szacuny
6
Napisanych postów
201
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
6329
Witam ! Mam dwa pytanka a konkretnie :
1. Jakim ćwiczeniem można zastąpić face pull ? Jest to z pewnością dobre ćwiczenie ale mi akurat nie służy i ciężko w nim progresować bo większy ciężar = utrata stabilności. Jadę planem fbw AB na barki w A mam wyciskanie sztangi + właśnie face pull a w B unoszenie na boki , co proponujecie ?
2. Mam uszkodzenie łąkotki w kolanie dokładne info dopiero w styczniu po rezonansie itd.. Ćwiczyć nogi na mniejszym obciążeniu czy lepiej zrezygnować ? Może są ćwiczenia które nie pogorszą sprawy ? Mniejsze obciążenie ? Liczę na pomoc ! Pozdrawiam
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Deficente
1. Jakim ćwiczeniem można zastąpić face pull ? Jest to z pewnością dobre ćwiczenie ale mi akurat nie służy i ciężko w nim progresować bo większy ciężar = utrata stabilności. Jadę planem fbw AB na barki w A mam wyciskanie sztangi + właśnie face pull a w B unoszenie na boki , co proponujecie ?
2. Mam uszkodzenie łąkotki w kolanie dokładne info dopiero w styczniu po rezonansie itd.. Ćwiczyć nogi na mniejszym obciążeniu czy lepiej zrezygnować ? Może są ćwiczenia które nie pogorszą sprawy ? Mniejsze obciążenie ? Liczę na pomoc ! Pozdrawiam
1: rear delt row albo t rise z hantlami albo odwrotny butterfly na linkach
2: omiń kolana rób hip trusty albo rumuński ciąg jak nie boli mojemu bratu lekarz zalecił jazdę na rowerze żeby kolana rozruszać no i łydki stojąc powinieneś dać radę
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
Deficente
Jeśli chodzi o zamiennik do face pull to warto jak byś napisał jaką wersję tego ćwiczenia wykonujesz, ale jeśli chcesz solidnie zaatakować tył barku i ogólnie całą górną linię grzbietu to polecam power wymach. Czyli tak na prawdę wiosłowanie w podporze z hantlą ale z szerokim prowadzeniem łokci czyli ramię idzie idealnie w bok, na prawdę świetne ćwiczenie.
Co do kolana to tylko konsultacja z lekarzem albo fizjoterapeutą bo możesz sobie jeszcze zaszkodzić bardziej zanim cokolwiek się dowiesz po rezonansie.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
rion10
Deficente
Jeśli chodzi o zamiennik do face pull to warto jak byś napisał jaką wersję tego ćwiczenia wykonujesz, ale jeśli chcesz solidnie zaatakować tył barku i ogólnie całą górną linię grzbietu to polecam power wymach. Czyli tak na prawdę wiosłowanie w podporze z hantlą ale z szerokim prowadzeniem łokci czyli ramię idzie idealnie w bok, na prawdę świetne ćwiczenie.
Co do kolana to tylko konsultacja z lekarzem albo fizjoterapeutą bo możesz sobie jeszcze zaszkodzić bardziej zanim cokolwiek się dowiesz po rezonansie.
To na tył barku co zaproponowałeś zaj**iście wchodzi na t bar jak ktoś ma dostęp
Szacuny
6
Napisanych postów
201
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
6329
Spróbuje , czy ten power wymach koniecznie z hantlami czy można robić ze sztangą w szerokim chwycie ? Pytam z ciekawości oczywiście wybiorę ten najlepszy wariant i zgadza się chodzi mi o atak na tylną część barku :)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
Można oczywiście zrobić też wersję sztangową, ale powiem Ci, że lepiej jest zrobić to hantlą w pozycji poziomej jak do wiosłowania hantlą wówczas jak wykonujesz hantlą łatwiej się skupić na samej pracy właściwych mięśni.
Oczywiście tutaj tułów jest stabilnie utrzymany mięśniami rdzenia nie ma jakiegoś bujania czy rozciągania najszerszych. Zobaczysz, że wersja na hantlach jest lepsza do wykonania bo tak jak pisałem da się super skupić na samej pracy i wchodzi tam gdzie trzeba, a robotę robi to ćwiczenie świetną.