Jajko to stanowi skarbicę wartości odżywczych.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie
aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm czlowieka nie wytwarza.
Białko jajka uznawane jest za wzorowe i sluży do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach.
Jajka dostraczają rówenież witaminy A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwas pantotenowy.
Jajko to również skarbinca składników mineralnych. Znajdziemy w nim fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Zółto bogate jest rowniez w beta-karoten oraz luteinę. Luteina chroni nasze oczy przed szkoliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz poprawia widzenie.
Jajko ważące około 50 gram dostracza 75 kcal. Z czego aż 6,2g to białko.
Co ciekawe więcej białka o lepszej przyswajalności znajdziemy w żółtku, a nie jak się powszechnie uważa w białku.
Białko to w 90 procentach woda. 9% stanowia aminokwasy, a około 1% to weglowodany. Białko jajka jest niskokaloryczne. W 100 gramach znajuduje sie jedynie 45 kcal.
Żółtko jajka składa się w 2/3 z tłuszczy. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Żółtko jest bogate w składniki odżywcze i energetyczne. W 100g żółtka znajduje sie około 350kcal.
Tłuszcze zawarte w jaju mają złożony skład: około 60% to triacyloglicerole (in. trójglicerydy), ok. 30% to fosfolipidy, 6% - cholesterol w formie wolnej i zestryfikowanej, ok. 1% - wolne kwasy tłuszczowe. Najcenniejszymi dla organizmu człowieka są fosfolipidy w tym lecytyny, z których powstaje cholina wpływająca na poprawę pamięci oraz działanie układu nerwowego i mięśniowego.
Żółtko jaja kurzego pewną niesławę zawdzięcza wysokiej zawartości cholesterol (nawet ponad 300mg / jajo), zauważyć jednak trzeba, że w badaniach naukowych spożywanie do trzech jaj dziennie u osób zdrowych nie powodowało istotnych zmian w profilu lipidowym krwi.
Jajo jest jednym z nielicznych produktów, zawierających witaminę D, a więc jest świetnym uzupełnieniem w nią diety w warunkach małej ekspozycji na promienie słoneczne, czyli zimą, dla osób przebywających stale w zamkniętych pomieszczeniach oraz w przypadku osteoporozy.
W żółtku obecne są także specyficzne związki o działaniu bakteriobójczym takie jak np. immunoglobulina IgY, która niszczy bakterie wywołujące zakażenia przewodu pokarmowego.
Nie wyrzucajmy żółtek jedząc jajka!
To w żołtkach znajduje się najwięcej wartościowego białka, a także wiele rozmaitych substancji o dziłaniu odżywczym i wspomagającym kondycję naszego organizmu.
Więcej informacji o jajkach w poniższym linku:
https://www.sfd.pl/-t199608.html
https://www.sfd.pl/-t252837.html
https://www.sfd.pl/-t166072.html
Sprawdzone przepisy z wykorzystaniem jajek:
https://www.sfd.pl/Omlet_z_bobem_by_Aisha-t1120227.html
https://www.sfd.pl/jajo_po_szkocku_b+t-t1103346.html
https://www.sfd.pl/Przepyszny_omlet_LC_by_Malinowa_B+T-t1113367.html
https://www.sfd.pl/Tosty_jajeczne_B+T_-t1103441.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-07 18:53:20