Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
[...] minimalny stosunek 4:1 w diecie, który zapewni odpowiednie proporcje dla zdrowia organizmu. Tłuszcze z grupy o3 znajdziesz m.in. w tłustych rybach, olejach tłoczonych na zimno, orzechach, czy też w postaci kapsułki suplementacyjnej. 15. Suplementuj kreatynę Kreatyna jest najsilniejszym legalnym anabolikiem. Jej wykorzystanie w sporcie jest [...]
[...] z białkiem i węglowodanami. Posiłek na bazie ryżu i mięsa składa się z: Ryż jaśminowy – 250 g Wołowina – 230 g Olej z awokado – 10 g Organiczny sok pomarańczowy tłoczony na zimno - 1 szklanka (Białko – 65 g, Węglowodany – 70 g, Tłuszcze – 14 g) Energia – 1165 Kcal Posiłek 6 Wilkin kończy dzień posiłkiem składającym się z ryżu i kurczaka. [...]
[...] sobie równe, a warunki i sposób prowadzenia aktywności mają kolosalny wpływ na kompozycję sylwetki. Na koniec ważna informacja – niektóre badania wskazują, iż ekspozycja na zimno mobilizuje system odpornościowy, ale może też mieć negatywny wpływ na cały ustrój. Żołnierze w samej bieliźnie byli wystawieni na wodę o temperaturze 10.6° (minimalnie [...]
Wiele osób wierzy w to, iż ekspozycja na zimną wodę jest znakomitym sposobem na regenerację po treningu siłowym, iż wzmacnia odporność, hartuje, przedłuża życie itd. Tymczasem badania naukowe wcale nie wskazują na to, iż podobna kuracja przynosi rewelacyjne rezultaty. Przytoczę kilka badań naukowych, które pokazują, jak w rzeczywistości ciało [...]
[...] się obniżenia temperatury wewnętrznej i zbiegł się z nagłym spadkiem tempa metabolizmu i ustaniem drżenia ciała. Wyniki te sugerują, że współczulna odpowiedź nerwowa na zimno może być aktywowana lub tłumiona bardzo szybko i zależy od temperatury skóry. Na koniec ważna informacja – niektóre badania wskazują, iż ekspozycja na zimno mobilizuje [...]
„15 minut dreszczy może spalić więcej tłuszczu niż 1 godzina treningu” „zimno powoduje metaboliczną aktywację tłuszczu brązowego” „wydatek energetyczny podczas treningu w zimnie X-krotnie szybciej spala tłuszcz” Właściwie winni całego zamieszania nie są naukowcy, ale ludzie (boty?) w rodzaju Johna Ericsona z serwisu „Medical Daily”. Niestety, w [...]
Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]
Mimo upływu lat ludzie nadal podążają za modą, w niektórych przypadkach może być to groźne dla życia. Tak stało się z robieniem fotografii zwanych selfie, często w różnych niebezpiecznych okolicznościach. Co roku słyszy się o młodych ludziach, którzy spadli z budynku, utopili się lub stracili życie w inny efektowny sposób, bo „chcieli mieć to [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] kaszy tej jest spory udział białka, co również jest istotne dla wegetarian i wegan. Warto również dodać, że jest bogata w błonnik. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Minusy: posiada bardzo specyficzny smak, co nie każdemu może odpowiadać. Bardzo często kupujący nie widzą możliwości jej wykorzystania, dlatego też najczęściej ląduje [...]
Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9 są w naszej diecie niezbędne. Nie wystarczy jednak spora ich ilość w naszej diecie, bardzo ważny jest podział na odpowiednie proporcje poszczególnych kwasów Omega. Każdy z kwasów Omega 3, 6 i 9 pełni odmienną funkcję i jest równie ważny w diecie - jednak najczęściej można usłyszeć na temat Omega 3 i że [...]
Istnieje silne lobby antytłuszczowe. Są to osoby, które negują badania naukowe lub bazują tylko na korzystnych dla siebie wycinkach, cytatach lub przeinaczeniach danych. Jeszcze rozumiem prowadzić dyskusję, używając jako argumentów badań naukowych. Niestety, ludzie lubią powielać slogany, a nikt nie sięga do danych źródłowych. Dlatego bardzo [...]
[...] i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych zielonych roślinek, obok których najczęściej przechodzimy obojętnie. Są bogate w cenne minerały oraz [...]
[...] bogatszym w wartości odżywcze, a co za tym idzie - zdrowszym odpowiednikiem jest olej nierafinowany. Pozyskuje się go w procesach mechanicznych, stąd jego nazwa „tłoczony na zimno”. Kolejnym jego plusem dla fanów kokosa jest jego smak i zapach, który charakteryzuje się delikatną nutą kokosa. Jednakże olej nierafinowany jest dużo droższy, przez co [...]