SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

z fasoli

  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do strawienia? Pomimo oczywistych korzyści zdrowotnych, warzywa strączkowe znane są z tego, że u wielu osób powodują problemy trawienne. W wielu wypadkach spożycie fasoli oznacza gazy i wzdęcia. Na szczęście istnieją sposoby, aby fasola i rośliny strączkowe były łatwiejsze do strawienia. Zacznij od moczenia fasoli przez co najmniej 8 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1819 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • [...] i nie zawiera pełnego profilu aminokwasowego, czym różni się od protein z mięsa, ryb, jaj i nabiału. Rzeczywiście, jeżeli przyjrzyjmy się białku znajdującemu się chociażby w fasoli, grochu czy suszonych morelach, to zauważymy, że w białko w owocach i warzywach zawiera mniej aminokwasów niż chociażby w jajach czy mięsie. Czy to znaczy, że białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70328 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2090 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • Arnold Classic Europe 2018 Tuż, Tuż!

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    Aktualnie zawodnicy i zawodniczki z 61 krajów zmierzają do Barcelony, aby wziąć udział w tegorocznych zawodach Arnold Classic Europe. Łącznie jest ich 766. Może nie jest to absolutny rekord uczestnictwa (czasami bywało ponad 1000 startujących), ale biorąc pod uwagę ogromną liczbę zawodów międzynarodowych IFBB w tym roku, rozgrywanych praktycznie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6745 Data: 2018-09-27 12:11:09
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może powodować wzdęcia, gazy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 882 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3407 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • [...] żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć je do swojej diety. Nie samym mięsem człowiek żyje i warto skorzystać z jakiejś alternatywy dla białka. Strączki to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1509 Data: 2019-07-08 09:25:03
  • Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu.  Doustne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 582 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • [...] diety. Możesz zaspokoić apetyt na jajka zjadając "jajecznicę" z tofu, zjeść makaron z "serem" wykorzystując sos z orzechów nerkowca zamiast nabiału, albo hamburgera na bazie fasoli zamiast klasycznego.  Pomyśl o suplementach Bycie weganinem ma wiele korzyści zdrowotnych, ale wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego może się przyczynić do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1139 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2535 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • Co jeść na masę? Tania dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4587 Data: 2022-05-05 12:10:19
  • IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4850 Data: 2020-05-25 15:08:42
  • Dieta śródziemnomorska - charakterystyka, wpływ na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6798 Data: 2020-03-27 21:14:52
  • Prawdziwy facet nie je mięsa - czy Schwarzenegger ma rację?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4231 Data: 2019-10-25 19:31:30
  • [...] fasola, rośliny strączkowe i soczewica orzechy pszenica, jęczmień i żyto produkty sojowe 3 przykłady i sposoby na ograniczenie wzdęć Namocz fasolę przed gotowaniem Moczenie fasoli w wodzie pomaga "dezaktywować" cukry, które mogą powodować wzdęcia. Cukry te nazywane są oligosacharydami i gdy dotrą do okrężnicy, bakterie zaczynają je fermentować. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1024 Data: 2022-10-04 10:39:45
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest to, że nie obciąża on układu pokarmowego oraz nie zawiera glutenu. 100 g soi dostarcza od 7 do 35 g białka 100 g amarantusa dostarcza od 11 do 16 g białka 100 g fasoli dostarcza od 4 do 18 g białka Podroby Większość z nas słyszała i stosowała większość z wcześniej wymienionych źródeł białka, jednakże jednym z bardzo dobrych źródeł [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10062 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • Dieta antyhistaminowa - konieczność czy fanaberia? Co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] badanej grupie przed zastosowaniem diety średnie stężenie wynosiło 44.6 ng/mL, po 4 tygodniach diety ~16.7 ng/mL. Co zawierała dieta? ryż biały, ryż z sorgo, zupy: z kiełków fasoli, rybną, z mintaja, bulgogi (danie kuchni koreańskiej z cienko krojonej, marynowanej w sosie sojowym, a następnie grillowanej wołowiny), grillowane ryby i tofu, duszone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2571 Data: 2019-11-30 08:59:18
  • [...] odmian owoców (banan, figa, guawa, cytryna, papaja i kumkwat), pięć ziaren zbóż (owies, ryż, sorgo, pszenica i kukurydza), groszek łuskany, orzeszki ziemne, trzy odmiany fasoli, 19 odmian warzyw (w tym) zielonych, białe i słodkie ziemniaki oraz małe ilości mleka koziego i jogurtu (średnio 84 g dziennie). Dieta była prawie czysto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1112 Data: 2022-05-22 07:39:58
  • [...] sin carne możemy z łatwością zrobić samodzielnie, ale osoby zabiegane mogą znaleźć gotowca np. w serii Go Vege. Jest to danie warzywne z dużą ilością przypraw i dodatkiem fasoli. Ogromną zaletą jest niska kaloryczność. Tylko 59 kcal w 100 g - cały słoiczek ma zaledwie 224 kcal, a można się nim spokojnie najeść. Na większy głód polecam dodać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2183 Data: 2022-03-13 19:11:01
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4254 Data: 2019-10-09 10:31:06