[...] do strawienia? Pomimo oczywistych korzyści zdrowotnych, warzywa strączkowe znane są z tego, że u wielu osób powodują problemy trawienne. W wielu wypadkach spożycie fasoli oznacza gazy i wzdęcia. Na szczęście istnieją sposoby, aby fasola i rośliny strączkowe były łatwiejsze do strawienia. Zacznij od moczenia fasoli przez co najmniej 8 [...]
[...] i nie zawiera pełnego profilu aminokwasowego, czym różni się od protein z mięsa, ryb, jaj i nabiału. Rzeczywiście, jeżeli przyjrzyjmy się białku znajdującemu się chociażby w fasoli, grochu czy suszonych morelach, to zauważymy, że w białko w owocach i warzywach zawiera mniej aminokwasów niż chociażby w jajach czy mięsie. Czy to znaczy, że białka [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Aktualnie zawodnicy i zawodniczki z 61 krajów zmierzają do Barcelony, aby wziąć udział w tegorocznych zawodach Arnold Classic Europe. Łącznie jest ich 766. Może nie jest to absolutny rekord uczestnictwa (czasami bywało ponad 1000 startujących), ale biorąc pod uwagę ogromną liczbę zawodów międzynarodowych IFBB w tym roku, rozgrywanych praktycznie [...]
[...] białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może powodować wzdęcia, gazy, [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć je do swojej diety. Nie samym mięsem człowiek żyje i warto skorzystać z jakiejś alternatywy dla białka. Strączki to [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
[...] diety. Możesz zaspokoić apetyt na jajka zjadając "jajecznicę" z tofu, zjeść makaron z "serem" wykorzystując sos z orzechów nerkowca zamiast nabiału, albo hamburgera na bazie fasoli zamiast klasycznego. Pomyśl o suplementach Bycie weganinem ma wiele korzyści zdrowotnych, ale wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego może się przyczynić do [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]
[...] fasola, rośliny strączkowe i soczewica orzechy pszenica, jęczmień i żyto produkty sojowe 3 przykłady i sposoby na ograniczenie wzdęć Namocz fasolę przed gotowaniem Moczenie fasoli w wodzie pomaga "dezaktywować" cukry, które mogą powodować wzdęcia. Cukry te nazywane są oligosacharydami i gdy dotrą do okrężnicy, bakterie zaczynają je fermentować. [...]
[...] jest to, że nie obciąża on układu pokarmowego oraz nie zawiera glutenu. 100 g soi dostarcza od 7 do 35 g białka 100 g amarantusa dostarcza od 11 do 16 g białka 100 g fasoli dostarcza od 4 do 18 g białka Podroby Większość z nas słyszała i stosowała większość z wcześniej wymienionych źródeł białka, jednakże jednym z bardzo dobrych źródeł [...]
[...] badanej grupie przed zastosowaniem diety średnie stężenie wynosiło 44.6 ng/mL, po 4 tygodniach diety ~16.7 ng/mL. Co zawierała dieta? ryż biały, ryż z sorgo, zupy: z kiełków fasoli, rybną, z mintaja, bulgogi (danie kuchni koreańskiej z cienko krojonej, marynowanej w sosie sojowym, a następnie grillowanej wołowiny), grillowane ryby i tofu, duszone [...]
[...] odmian owoców (banan, figa, guawa, cytryna, papaja i kumkwat), pięć ziaren zbóż (owies, ryż, sorgo, pszenica i kukurydza), groszek łuskany, orzeszki ziemne, trzy odmiany fasoli, 19 odmian warzyw (w tym) zielonych, białe i słodkie ziemniaki oraz małe ilości mleka koziego i jogurtu (średnio 84 g dziennie). Dieta była prawie czysto [...]
[...] sin carne możemy z łatwością zrobić samodzielnie, ale osoby zabiegane mogą znaleźć gotowca np. w serii Go Vege. Jest to danie warzywne z dużą ilością przypraw i dodatkiem fasoli. Ogromną zaletą jest niska kaloryczność. Tylko 59 kcal w 100 g - cały słoiczek ma zaledwie 224 kcal, a można się nim spokojnie najeść. Na większy głód polecam dodać [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]