http://www.jedzdobrze.pl/tabele/index.php - tu masz sporo produktow i ich wartości po obróbce termincznej. Ale bardziej miarodajne jest wazenie przed obróbką... Wiadomo, im dluzej gotujesz zalozmy kaszę, to ciągnie wiecej wody i stosunek wagi do makroskladnikow sie zmienia. Prezd obrobką jest zawsze taki sam... PS. ten link, ktory ci podałem jest [...]
tak zastąp je makaronem, ryżem białym lub brązowym, kaszą gryczaną, jaglaną, ziemniakami, płatkami owsianymi etc Nie mam na to czasu. Tabele Ci pomoga z gramaturą http://www.jedzdobrze.pl/tabele. A jak masz za małą wiedze poczytaj podiweszone pzdr
nie masz tabele popatrz http://www.jedzdobrze.pl/tabele/ nasycone np smalec masło olej kokosowy , palowy w mięsie i serach na noc możesz dawać tłusty twaróg na przykład
[...] wiem ale zbyt duża podaż wapnia też może zaszkodzić. Jeśli masz za dużo wapnia Jeśli przez długi okres w pożywieniu było za dużo wapnia, może to spowodować zwiększenie ryzyka wystąpienia kamicy nerkowej i uszkodzenia nerek, a także wzrost ciśnienia tętniczego krwi, zmiany skórne, bóle kostne i mięśniowe. http://www.jedzdobrze.pl/slownik/82/wapn/
Jedz spokojnie, liczy się bilans całej diety nie tylko jajek. jajko akurat zawiera tłuszcz http://www.jedzdobrze.pl/tabele/produkt/719/jajo_kurze_cale_gotowane
A jakbyć kiedyś zapomniał zważyć przed to tu http://www.jedzdobrze.pl/tabele/index.php masz w niektorych produktach podane wartości odżywcze po gotowaniu/pieczeniu/smazeniu/duszeniu choziaż wiadomo -najlepiej ważyć przed !PzdR!
to licz że średniej wielkości jajo waży 55-56g a duże koło 65g zresztą tu masz ile ma jajo kurze gotowane http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,719,jajo__kurze__cale__gotowane.html i nie popadaj w obsesję z liczeniem bo od tego mały krok do psychozy
wg mnie za dużo jednonienasyconych w stosunku do nasyconych i wielonienasyconych, ale mogę się mylić oblicz sobie korzystając z tabel: http://www.jedzdobrze.pl/tabele
wielonienasycone orzechy włoskie olej lniany jednonienasycone oliwa z oliwek , olej rzepakowy nierafinowany zresztą zobacz www.jedzdobrze.pl i posprawdzaj zwróc też uwagę na proporcje omega 3 do omega 6
a tak na marginesie to czemu w tej tabeli http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,112,ryz__brazowy__gotowany_bez_soli.html 100g ryzu ma ok 22g ww?? wiec jak to w końcu liczyć?? dzieki za odp
[...] widzę ... To moj punkt widzenia, ale... zawodnikiem nie jestem... i zawodowego doświadczeni nie mam i raczej nie będę miał... A to czy ktoś jest profi czy amatorem to dla obroobki chyba nie ma zadnego znaczenia?? http://www.jedzdobrze.pl Zmieniony przez - fukinhot w dniu 2007-08-03 11:34:13 Zmieniony przez - fukinhot w dniu 2007-08-03 11:35:20