Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]
[...] Oczywistą rzeczą jest, że jeśli masz niedobór składników odżywczych, twój układ odpornościowy nie będzie działał optymalnie. Witaminy antyoksydacyjne, szczególnie witamina C, odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, podobnie jak minerały, zwłaszcza żelazo i cynk. Jednym z najważniejszych modulatorów układu [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
[...] niż kiszona kapusta. To wpływ fitocydów, które potrafią niszczyć nawet groźne wirusy i bakterie, jak gronkowiec złocisty czy prątki gruźlicy. Równie cenna jest witamina C, obficie występująca zarówno w słodkiej, jak i kiszonej kapuście (ćwiartka główki zjedzona dziennie zaspokaja nasze zapotrzebowanie na tę witaminę). Kapusta jest [...]
[...] zwiększały dzienne spożycie wapnia do 1100 mg. • Trzeba zadbać o to, aby w diecie nie zabrakło witaminy D. Ludzie starsi rzadko korzystają ze słońca, a więc w ich skórze witamina D nie jest syntetyzowana w wystarczającej ilości. Źródła witaminy D w żywności to przede wszystkim tłuste ryby (śledź, makrela, tuńczyk), mleko o zawartości tłuszczu [...]
Czesc dzis rozpoczynam "PROTOKÓŁ PEPONA", natchnięty m.in. książką TOTAL RECALL Arnolda Schwarzenegera i dziełem Tima Ferrisa w ksiązce 4hour Body. Bede testował i analizował rozne podejscia i tezy treningowe i dietetyczne, bede to wszystko spisywał w zeszycie treningowym(i tu w dzienniku) i testował rowniez na innych(moich klientach i [...]
[...] jaki możesz dostarczyć swojemu organizmowi. To doskonałe źródło niezbędnego do prawidłowego trawienia błonnika. Warzywa mają też niską zawartość tłuszczu, są napakowane witaminami i składnikami mineralnymi, a dodatkowo wspomagają rozwój mięśni. Czy wiesz, że w stanie spoczynku, mięśnie zużywają 50 razy więcej kalorii, niż tkanka [...]
[...] i na stale... Jesli chodzi o aktywnosc to wykonuje aeroby - 30 min na czczo (rowerek lub orbitrek) + 30 min plywania (6 dni w tygodniu) Dodatkowo stosuje suplementacje : witamina d, witamina k2, omega 3, spalacz + L-karnityna, witaminy B. CZY KTOS MIAL DOSWIADCZENIA Z TEGO TYPU DIETA???????? JAKIE BYLY EFEKTY??? Zastanawiam sie bowiem czy mam [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] do konkretów sporo się ostatnimi dniami dowiedziałem jeśli chodzi o dietę trening i suplementacje . Jeśli chodzi o suple to wybrałem taki zestaw: Do śniadania tran , witamina D3 i K2 Przed treningiem Beta-alanina, kofeina i kreatyna Po treningu białko WPC, kreatyna Co do diety pokaże tylko na jeden dzień ale generalnie dieta będzie [...]
[...] żywieniowe : nietolerancja laktozy Stan zdrowia : dobry Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : bilako, kreatyna , witamina C , omega 3 Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : Stosowane wcześniej diety : zbilansowana Rano do sniadania biore kwasy omega 3, na noc witamine C, kawa [...]
[...] xxl Godz. 18:30: Jakąś ryba Oliwa z oliwek 15g Kanapki z masłem serem białym i szynka Przed snem: Jogurt naturalny 140g Łyżeczka tranu 5 g W ciągu dnia 2 zielone herbaty i witamina b2 na polepszenie apetytuJ Proszę o pomoc w udoskonaleniu diety, bo wiem ze nie jest jeszcze doskonala,jestem początkujący, ale wiem ze dieta to postawa. Z góry [...]
[...] choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się [...]
Witamina A (Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol): Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych [...]
[...] i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się [...]
[...] dostarcza zaledwie 40 kcal. Fasolkę w strączkach najlepiej byłoby spożywać razem z wodą, użytą do gotowania, ponieważ przechodzą do niej rozpuszczalne witaminy z grupy B, witamina C oraz, szczególnie w wodzie osolonej, niektóre białka. Lepiej więc solić fasolkę bezpośrednio przed podaniem. Nie poleca się fasoli (szczególnie w ziarnie) kobietom [...]
[...] witamin powoduje, że organizm nie funkcjonuje prawidłowo, a zatem łatwiej może dojść do infekcji. Jak już wcześniej wspomniałem przez wielu uważana za wzmacniająca organizm witamina C, jest godna uwagi. Najwięcej jej zawierają owoce cytrusowe, czarne porzeczki, zielona pietruszka, czy kiszona kapusta. Zimą warto uzupełniać niedobory preparatami [...]