[...] itd.) Ponadto dla człowieka trucizną staje się niewymieniany olej służący do masowej obróbki (np. w podejrzanych restauracjach). Podobnie niekorzystne jest długie smażenie, choćby na najzdrowszym rodzaju oleju. Bardzo kiepskim wyborem są margaryny. W nadmiarze wcale nie jest zalecane masło ani też olej kokosowy. Również nadmierna podaż [...]
Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]
[...] trans czy produkty końcowe glikacji białek. Tego typu składniki zawiera żywność wysokoprzetworzona, słodycze, fast foody, produkty poddane agresywnej obróbce termicznej, jak smażenie na głębokim tłuszczu. Collagen Pro: Regeneruje i redukuje stany zapalne Dieta powinna obfitować przede wszystkim w produkty wysokoodżywcze, bogate w kwasy tłuszczowe [...]
[...] sposobów przygotowywania potraw znalazło się kilka dań smażonych, więc - aby nie zostać posądzonym, że chcę Was otruć - zamieszczam małe ostrzeżenie tyczące właśnie procesu smażenie, o którym ostatnio przeczytałem. Mam też oczywiście gotowe rozwiązanie problemu, które w całości podaję na końcu tego artykułu. Chodzi oczywiście o chińską sztukę [...]
Tym razem mała zmiana nastrojów. Przygotowałem trochę informacji z zakresu spraw kulinarnych. Ponieważ raz po raz ktos pyta się o smażenie spróbuje więc na ten temat napisac kilka słów. Smażenie jest generalnie nie polecanym zabiegiem termicznym gdyż wywołuje nieciekawe zmiany zarówno w samym tłuszczu jak i produkcie. Ale jak się okazuje, [...]
Tłuszcze właściwe są estrami glicerolu (alkohol) i kwasów tłuszczowych nasyconych lub nienasyconych. Nienasyconych charakter niektórych związków powoduje to, że są one podatniejsze na procesy utleniania, a ich jakość ma znacznie krótszy czas utrzymania się w czasie przechowywania. Ze względu na reakcje zachodzące w tłuszczach może dochodzić do [...]
[...] WPC 80 ( 0,5 - 1 miarki ) Dodam jeszcze że kurczaka smażę z warzywami na oliwie z oliwek dodanej do posiłku jako całość i wyszczególnionej w wyżej rozpisanej diecie. Wiem że smażenie to najgorszy sposób obróbki termicznej ale inny kurczak mi nie idzie a kiedyś postępując tak samo zszedłem jednak do tych 75 kg. Mój plan TRENINGowy jest [...]
[...] smażone, kotlety, jakieś mięsa, gyros, frytki, zrazy itd. Wszędzie gdzie czytam to mięso tylko gotowane lub grilowane. Nigdzie nie znalazłem wytłumaczenia czy dozwolone jest smażenie. Czy naprawdę jest to takie ważne? 6. W pracy jadłem zawsze minimum dwie jasne bułki, przerzuciłem się już na 1x żytnia + 1x jakaś ciemna z nasionami :) nawet nie [...]
[...] na żywienie się we własnym zakresie. Nadszedł czas na trochę siły i masy pomyślałem. Dieta średnia, dużo dobrych produktów, ale w pracy przyrządzanych w niewłaściwy sposób (smażenie non stop). Po prawie 3 miesiącach waga jest na poziomie 88,5 kg. Źle nie wyglądam bo myślę, że ok. 4 kg przybrałem na masie (przez 8 tygodni byłem na pierwszym cyklu [...]
[...] wiązań podwójnych. Jednonienasycone posiadające jedno takie wiązanie sa juz 10 razy bardziej wrażliwe na zepsucie niż nasycone, jednak mimo tego uważa sie ze na krótkie smażenie mogą ewentualnie sie nadać np oliwa z oliwek do jajecznicy ktora posiada ok70% kwasów jednonienasyconych. Natomiast kwasy wielonienasycone omega6 sa jeszcze następne [...]
Witam wszystkich, Jak to na masie, ciągle trzeba przygotowywać mięso. Smażenie codziennie / co dwa dni mi nie w smak, bo mam dużo innych zajęć. W związku z tym zastanawiałem się nad kupnem czegoś, w czym na jeden-dwa obroty byłbym w stanie zrobić sobie zapas mięcha na tydzień (około 3 kg). Z jednej strony słyszę dobre rzeczy o parowarach; z tego, [...]
Smażenie może być szkodliwe i na tłuszczach zwierzęcych i roślinnych. Na roślinnych zasobnych w kwasy polienowe jest po prostu bardziej szkodliwe. Ale to nie jest tak, że smażenie na zwierzęcych szkodliwe nie jest, choćby dlatego że: - tłuszcze zwierzęce też zawierają kwasy wielonienasycone (w smalcu nawet 10% fatu to kwas linolowy czyli ten co w [...]
[...] dostarczasz na ,,masie". Po pierwsze nie ma go dużo, jeżeli mówimy o ilości do smażenia (hmmm ile dasz... 4-8gr oliwy?), a po drugie problemem nie jest sam tłuszcz (jego obecność), ale to, że smażenie jest niezdrowe. Możesz gotować (przyprawiona jest dobra), piec, albo kupić sobie parowar, też dobre wychodzi, a na dodatek bardzo wygodne.
[...] to stosowanie środków dopingujących, które potrafią wpłynąć na przyswajalność białka. 7. Jakie tłuszcze i produkty sa najlepsze do smażenia i dlaczego? Osobiście uważam, że smażenie nie jest najlepszym sposobem przyrządzania potraw. Jeśli jednak ma być mowa o tłuszczach najlepszym do smażenia to wymienić można oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz [...]
co do uzupelniania omega-3 suplem to jak kolega wyzej-jak najbardziej na tak, jesli sa braki. jesli chodzi o przygotowywanie piersi z kurczaka to wg mnie najprostszym sposobem(ja osobiscie tak robie) jest krojenie kurczaka na male kawaleczki i smazenie go na patelni teflonowej bez jakiegokolwiek tluszczu. nie potrzebujemy tu jakiejs super wysokiej [...]
1. czy duszenie/smazenie na teflonie czosnku "zabiera" jego prozdrowotne wlasciwosci? Czas obrobki 15-20 min. 2. Trening silowy wraz z rozgrzewka i rozciaganiem po trwa 90-100 minut. Po pije 2x porcje carbo + 4/3 porcji bialka. czy nie lepiej byloby wrzucic jedna z tych porcji carbo w trakcie treningu i popijac co jakis czas? jestem na [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
yeaaaaaaaah buddy! :D tomq, smażenie kurczaka/indyka z odrobiną smalcu (2-3g) i dodatkiem wody jest bardzo złą opcją ? czy nie ma to ogromnego znaczenia na masie lub redukcji ?
a więc tak... od 5 dni wdrażam diete redukcyjną opartej na rozpisce z animala... na początek wywaliłem cały śmietnik z diety, słodycze, fast foody, nabiał, sosy, smażenie, tłuszcze zwierzęcy... i jest problem z tym że cholernie brakuje mi tego tłuszczu !!! to dopiero 6ty dzień a mi już odpjerdala... na masie mogłem sobie pofolgować... a tu [...]
[...] a więc tak... od 5 dni wdrażam diete redukcyjną opartej na rozpisce z animala... na początek wywaliłem cały śmietnik z diety, słodycze, fast foody, nabiał, sosy, smażenie, tłuszcze zwierzęcy... i jest problem z tym że cholernie brakuje mi tego tłuszczu !!! to dopiero 6ty dzień a mi już odpjerdala... na masie mogłem sobie pofolgować... [...]
[...] smażone, kotlety, jakieś mięsa, gyros, frytki, zrazy itd. Wszędzie gdzie czytam to mięso tylko gotowane lub grilowane. Nigdzie nie znalazłem wytłumaczenia czy dozwolone jest smażenie. Czy naprawdę jest to takie ważne? 6. W pracy jadłem zawsze minimum dwie jasne bułki, przerzuciłem się już na 1x żytnia + 1x jakaś ciemna z nasionami :) nawet nie [...]