Przynajmniej większość naszych czytelników chce od życia jak najwięcej. Dbamy o naszą dietę, staramy się dużo ruszać, trenujemy, dbamy także o nasze zdrowie psychiczne, utrzymujemy dobry kontakt z najbliższymi etc. Na te czynniki z reguły mamy dość duży wpływ. Nie mamy natomiast żadnego pola manewru, jeśli chodzi o to, gdzie się urodziliśmy. [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] do końca ten artykuł i zastanów się, co nowego możesz wprowadzić w swoim planie treningowym. TRENING Twoje podstawowe minimum w budowaniu domowej siłowni Własne ciało Absolutnie podstawowym narzędziem które, zwłaszcza na początkowym etapie przygody z siłownią, będzie bardzo przydatne, jest to, co masz zawsze pod ręką, czyli własne ciało. [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] nie udowodnił, by choroby autoimmunologiczne miały coś wspólnego z niedoborem jodu, wręcz przeciwnie. Niedobory jodu są obecnie rzadkie (jodowana sól, ryby morskie, sery, fasola, jajka itd.), chyba że ktoś mieszka w Afryce czy na Nowej Gwinei. Podawanie jodu może zaostrzać przebieg rozmaitych chorób tarczycy, a szczególnie gdy stosuje się dawki [...]
[...] czerwone może być karcynogenne”. Komentarz: czerwone mięso – to wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, mięso konia i kozy. Obróbka mięsa to peklowanie, solenie, fermentacja, wędzenie itd. (wszystkie te procesy mają wydłużyć jego trwałość lub wpłynąć na walory smakowe). Szok, o którym mowa w filmie wywołały doniesienia IARC z [...]
[...] Müller D, Weinmann W, Hermanns-Clausen M. „Chinese slimming capsules containing sibutramine sold over the Internet: a case series.” Dtsch Arztebl Int. 2009 Mar;106(13):218-22. Epub 2009 Mar 27. Giftinformationszentrum Nord, Zentrum Pharmakologie und Toxikologie [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]
[...] sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy 208 kcal, w tym 16 g tłuszczów, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 1,7 g soli. Plusy: duża zawartość mięsa, niskokaloryczne, dobra dostępność, w smaku są delikatne, ładnie pachną, mają lekką konsystencję. Minusy: skład mógłby być zdecydowanie [...]
[...] jest mleko w proszku, dodawane również dla poprawy smaku, na ten dodatek powinny uważać osoby z nietolerancją laktozy. Znajdziemy też w pieczywie chrupkim dodatek soli oraz drożdży, mają one za zadanie spulchnić produkt. Ponadto znaleźć można słód jęczmienny, którego producenci dodają do pieczywa chrupkiego, by wzmocnić jego kolor oraz [...]
[...] środek. Odżywianie Istnieje wiele przekonujących dowodów, że życie przedłuża unikanie dostarczania nadmiaru kalorii, unikanie produktów wysokoprzetworzonych, nadmiernie solonych, niezdrowych tłuszczów (np. trans) oraz cukrów o szybkiej kinetyce (glukoza, fruktoza, maltoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy itd.). Poszczenie Duże [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu Wartości odżywcze: 100 g tego produktu dostarczy 323 kcal, w tym: 9,3 g białka 54,2 g węglowodanów 7 g tłuszczu 0,5 g soli Plusy: są dość smaczne, nie są gumowate, dobra cena Minusy: skład nie jest najgorszy, ale obyłoby się bez kilku zbędnych dodatków, niestety dostępne tylko w jednym [...]
[...] pokarmowe, zapewniają właściwą produkcję testosteronu i estrogenów (kluczowych dla hipertrofii). Najmniej pożądane są pokarmy smażone w głębokim tłuszczu, panierowane, solone. Należy się wystrzegać napojów słodzonych, słodyczy, pokarmów fast food, alkoholu. Referencje: 1. https://monographs.iarc.fr/list-of-classifications-volumes/ 2. [...]
[...] odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym 2,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 3,9 g węglowodanów (w tym 3,9 g cukrów) 0,18 g soli Plusy: produkt ten jest coraz bardziej ogólnodostępny, na jego bazie przygotować można ciekawą przekąskę lub też drugie śniadanie, można go z łatwością przenieść, dodać [...]