SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

po sol

  • Przynajmniej większość naszych czytelników chce od życia jak najwięcej. Dbamy o naszą dietę, staramy się dużo ruszać, trenujemy, dbamy także o nasze zdrowie psychiczne, utrzymujemy dobry kontakt z najbliższymi etc. Na te czynniki z reguły mamy dość duży wpływ. Nie mamy natomiast żadnego pola manewru, jeśli chodzi o to, gdzie się urodziliśmy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3081 Data: 2021-12-18 10:58:51
  • Dieta DASH - zasady, efekty. Najzdrowsza dieta w rankingu USA

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi.  Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3819 Data: 2021-03-01 20:48:37
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6461 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7517 Data: 2019-10-22 09:33:00
  • [...] do końca ten artykuł i zastanów się, co nowego możesz wprowadzić w swoim planie treningowym. TRENING Twoje podstawowe minimum w budowaniu domowej siłowni Własne ciało Absolutnie podstawowym narzędziem które, zwłaszcza na początkowym etapie przygody z siłownią, będzie bardzo przydatne, jest to, co masz zawsze pod ręką, czyli własne ciało. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23847 Data: 2020-10-23 16:10:50
  • Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15979 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • [...] nie udowodnił, by choroby autoimmunologiczne miały coś wspólnego z niedoborem jodu, wręcz przeciwnie. Niedobory jodu są obecnie rzadkie (jodowana sól, ryby morskie, sery, fasola, jajka itd.), chyba że ktoś mieszka w Afryce czy na Nowej Gwinei. Podawanie jodu może zaostrzać przebieg rozmaitych chorób tarczycy, a szczególnie gdy stosuje się dawki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2803 Data: 2021-07-22 09:45:11
  • [...] czerwone może być karcynogenne”. Komentarz: czerwone mięso – to wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, mięso konia i kozy. Obróbka mięsa to peklowanie, solenie, fermentacja, wędzenie itd. (wszystkie te procesy mają wydłużyć jego trwałość lub wpłynąć na walory smakowe). Szok, o którym mowa w filmie wywołały doniesienia IARC z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14041 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • [...] Müller D, Weinmann W, Hermanns-Clausen M. „Chinese slimming capsules containing sibutramine sold over the Internet: a case series.” Dtsch Arztebl Int. 2009 Mar;106(13):218-22. Epub 2009 Mar 27. Giftinformationszentrum Nord, Zentrum Pharmakologie und Toxikologie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8282 Data: 2019-08-08 07:36:52
  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8198 Data: 2019-04-12 13:01:00
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3357 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ocet ryżowy, sól, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: octany sodu), łosoś surowy 6,7% (Salmo salar), papryka zielona 3,6, majonez (olej rzepakowy, pasteryzowane solone żółtko jaja (pasteryzowane żółtko jaja, sól), woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), imitacja mięsa raka z białek mięśni ryb 2,9% (surimi 57% - w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24710 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 858 Data: 2023-08-15 09:57:58
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy 208 kcal, w tym 16 g tłuszczów, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 1,7 g soli. Plusy: duża zawartość mięsa, niskokaloryczne, dobra dostępność, w smaku są delikatne, ładnie pachną, mają lekką konsystencję. Minusy: skład mógłby być zdecydowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50623 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest mleko w proszku, dodawane również dla poprawy smaku, na ten dodatek powinny uważać osoby z nietolerancją laktozy. Znajdziemy też w pieczywie chrupkim dodatek soli oraz drożdży, mają one za zadanie spulchnić produkt. Ponadto znaleźć można słód jęczmienny, którego producenci dodają do pieczywa chrupkiego, by wzmocnić jego kolor oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13518 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • [...] środek. Odżywianie Istnieje wiele przekonujących dowodów, że życie przedłuża unikanie dostarczania nadmiaru kalorii, unikanie produktów wysokoprzetworzonych, nadmiernie solonych, niezdrowych tłuszczów (np. trans) oraz cukrów o szybkiej kinetyce (glukoza, fruktoza, maltoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy itd.). Poszczenie  Duże [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4435 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6677 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Jakie placki do tortilli wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu Wartości odżywcze: 100 g tego produktu dostarczy 323 kcal, w tym: 9,3 g białka 54,2 g węglowodanów 7 g tłuszczu 0,5 g soli Plusy: są dość smaczne, nie są gumowate, dobra cena Minusy: skład nie jest najgorszy, ale obyłoby się bez kilku zbędnych dodatków, niestety dostępne tylko w jednym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30200 Data: 2017-09-13 11:29:23
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pokarmowe, zapewniają właściwą produkcję testosteronu i estrogenów (kluczowych dla hipertrofii). Najmniej pożądane są pokarmy smażone w głębokim tłuszczu, panierowane, solone. Należy się wystrzegać napojów słodzonych, słodyczy, pokarmów fast food, alkoholu. Referencje: 1. https://monographs.iarc.fr/list-of-classifications-volumes/ 2. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28583 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym 2,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 3,9 g węglowodanów (w tym 3,9 g cukrów) 0,18 g soli Plusy: produkt ten jest coraz bardziej ogólnodostępny, na jego bazie przygotować można ciekawą przekąskę lub też drugie śniadanie, można go z łatwością przenieść, dodać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6668 Data: 2017-11-13 09:56:14