Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
Witam, od dłuższego czasu w pracy jem często taki posiłek 120g płatków owsianych naturalnych + 30g białka WPC i 20gr wiórków kokosowych i wszystko zalewam mlekiem. Ostatnio sobie zmieliłem te płatki i wszystko wsypałem do shakera i dużo lepiej smakowało a poza tym łatwiej takie coś na szybko zjeść w pracy. I nasuwa mi się pytanie czy pod wpływem [...]
[...] sie wam rzuca w oczy?Wydaje mi sie ze dzemy,miody i pelno rodzynek u mnie daje najlepsze rezultaty? Mleko zaw. 0,5 % tłuszczu IG - 30 Płatki owsiane IG - 55 Płatki kukurydziane IG - 72 Orzechy włoskie IG - 22 [...]
[...] organizmu. Zaś obfity posiłek zaspokaja zapotrzebowanie organizmu po katabolizmie oraz rozpędza metabolizm na cały dzień. Przykładowe śniadanie może wyglądać tak: Płatki owsiane - zawierają dużo błonnika oraz wolno wchłaniane cukry. Najlepsze są górskie, gdyż są najmniej przetworzone. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu pracy [...]
[...] są wszelkiego rodzaju pełnoziarniste produkty zbożowe typu kasza gryczana, ryż brązowy lub parbolied, kasza jęczmienna, makaron razowy, makaron z pszenicy durum, płatki owsiane, chleby (patrz punkt 16.) 20. Co to jest INDEKS GLIKEMICZNY? ---------------------------------- - Indeks Glikemiczny (IG) to wskaźnik określający jak bardzo dany [...]
[...] i znikomą ilość tłuszczu (0,5g/100g) Innymi świetnymi produktami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów są różnego rodzaju kasze/ryże/ziemniaki. Jednak to płatki owsiane najczęściej są składnikiem pierwszego posiłku. A więc mamy już węglowodany, przejdźmy do drugiego nie mniej ważnego składnika jakim jest białka. Jak wiemy katabolizm [...]
[...] spożywać te cukry, które charakteryzują się niskim przetworzeniem i przyrządzać je tak, by straty były jak najmniejsze. Źródłami sacharydów o niskim przetworzeniu to płatki owsiane górskie, otręby pszenne, ryż dziki/czarny i brązowy, makaron razowy/z mąki durum, kasze gruboziarniste, pieczywo razowe. Wszystkie te produkty charakteryzują się [...]
[...] o niskim IG które są słabiej przyswajalne przez organizm i dlatego powodooją mniejszy ( niewielki ) wzrost poziomu glukozy we krwi .. do takich ww można zaliczyć (Płatki owsiane /ryż brązowy/ kasze ) warzywa i owoce zawierajace dużo ilość błonnika ( Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny ) czyli (sałata [...]
[...] „Więc dodajemy je około treningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku" Źródłami węglowodanów są: * kasze np. jęczmienna, gryczana, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo * miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy * owoce - źródło fruktozy „Tam gdzie są potrzebne, dodajemy węglowodany." D- jak [...]
[...] w owocach, mleku, miodzie czy warzywach, • węglowodany złożone - wielocukry, skrobia - możemy je znaleźć w takich produktach jak ziemniaki, kasze, ryż, chleb, płatki owsiane. Ważnym elementem w wyborze węglowodanów oprócz wyżej wymienionego podziału stanowi indeks glikemiczny (IG), który pokazuje nam jak szybko podnosi się poziom glukozy [...]
[...] aczkolweik musimy u Ad3. Na etapie robienia rzeźby musimy zwracać baczniejszą uwagę na posiłki wybieramy ostrożnie źródła węglowodanów : płatki i otręby owsiane, kasza gryczana, ziemniaki , brązowy ryż, warzywa. A także białek : piersi z indyka i kurczaka, tuńczyk i inne ryby , białka jaj. Ad4. W diecie kulturystycznej ważne [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] która z kolei przeszkadza w budowie masy mięśniowej. -Rano staraj się jeść węglowodany o dosyć długim czasie wchłaniania i niskim IG jakimi bez wątpienia są płatki owsiane czy otręby. -Na noc staraj się unikać jedzenia dużych ilości węglowodanów – jeżeli musisz niech to będzie niewielka ilość. -Twaróg jest dobry i tanim źródłem białka [...]