SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

owoce zawierajace magnez

  • Jakie owoce jeść po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Część osób poleca spożywanie owoców w okresie potreningowym, inni przekonują, że owoce zawierają zbyt dużo fruktozy i zalecają przyjmowanie odżywek węglowodanowych opartych na węglowodanach złożonych. Tak czy inaczej, spożywanie owoców niesie szereg różnego typu korzyści. Tych owoców powinieneś spróbować po treningu! Banany Są stosunkowo bogate w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30931 Data: 2018-06-13 10:54:41
  • Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety.  Co warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3374 Data: 2020-06-12 17:19:15
  • [...] należy zadbać o częstą obecność na talerzu mięsa, nabiału, serów, jaj, ryb, orzechów, komosy ryżowej czy soi. Jednocześnie dieta białkowa powinna być bogata w warzywa i owoce, które odkwaszają organizm zakwaszony przez dużą ilość protein. Jeśli w każdym posiłku dostarczasz białko, dieta tego typu ma wiele zalet, ale nie przesadzaj z podażą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70681 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1572 Data: 2023-08-04 11:56:31
  • [...] olej sojowy, olej lniany, rośliny strączkowe. Wielonienasycony (PUFA) n-3 EPA / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7209 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • [...] (Food and Drug Administration) zaleca spożycie 25 g błonnika. Nie jest to dużo, a i tak wiele osób ma z tym kłopot. Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Kwas foliowy Wysokie ciśnienie krwi może być szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży. Istnieje nawet pojęcie nadciśnienia ciążowego. Jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3768 Data: 2020-03-24 16:51:35
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2838 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w paranoję może nas jednak niemalże przyprawić o ból głowy. Zwróć uwagę, by twoje menu opierało się na produktach nieprzetworzonych. Ważne, by w diecie obecne były warzywa, owoce, mięso, jaja, orzechy, ryby, produkty pełnoziarniste, oleje roślinne. Unikaj nadmiaru cukru, sztucznych dodatków do żywności i alkoholu. Jeśli cierpisz na migreny mimo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4227 Data: 2018-02-05 10:24:52
  • Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1474 Data: 2018-12-07 08:30:12
  • Co najlepiej jeść i pić przy bólu gardła?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 482 Data: 2023-11-23 08:58:28
  • Jakie składniki diety utrudniają wchłanianie żelaza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] m.in.  herbaty czarne i ziołowe kawa  kakao wina Zjadamy - z możliwego zmniejszania absorpcji żelaza znane są m.in.  rośliny strączkowe zboża warzywa (szczególnie szpinak) owoce orzechy białka zwierzęce w tym:  pochodzące z mleka (serwatka i kazeina)  jajeczne  białka roślinne (np. sojowe) niektóre zioła: np.  rumianek mięta oraz produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 908 Data: 2021-09-07 14:30:18
  • Kalorie!!!!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Zawartość tłuszczu w diecie niskotłuszczowej powinna wynośic 25 - 50 g na dobę, a potrzeby energetyczne uzupełnia się węglowodanami. Wyklucza się z diety warzywa i owoce zawierające dużo błonnika lub zastępuje się je sokami owocowo - warzywnymi. Pieczywo. W diecie ze zmniejszoną ilością błonnkika zabronione jest wszelkie pieczywo o [...]

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-03-05 15:03:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • zdrowo jesc

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] śladowe, pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały spryskane prawie 5 litrami pestycydów. Czy istnieje "dieta idealna"? Podczas gdy przez znaczną część historii człowieka niewiele się [...]

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-10 16:26:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] ludzi ma niedobory żywieniowe. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że wiele drobnoustrojów rozwija się w środowisku kwaśnym, więc powinniśmy wyeliminować słodycze a wprowadzić owoce, warzywa w postaci najmniej przetworzonej. Ważne jest przyjmowanie produktów zawierających witaminy m.in., C, która podnosi odporność organizmu, szczególnie w okresach [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 8675 Data: 2007-12-04 21:07:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] nawozami oraz pochodzącymi z zanieczyszczeń przemysłowych pierwiastkami ciężkimi. Dlatego kupując nawet najpiękniej wyglądające warzywa czy owoce, a nie znając ich źródła pochodzenia powinniśmy zdawać sobie sprawę, ze w naszym pożywieniu może brakować wielu składników odżywczych. Powinniśmy tez uwzględnić nasze [...]

    Odpowiedzi: 51 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-03-01 19:15:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • witamin, minerałów - czar !

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] nawozami oraz pochodzącymi z zanieczyszczeń przemysłowych pierwiastkami ciężkimi. Dlatego kupując nawet najpiękniej wyglądające warzywa czy owoce, a nie znając ich źródła pochodzenia powinniśmy zdawać sobie sprawę, ze w naszym pożywieniu może brakować wielu składników odżywczych. Powinniśmy tez uwzględnić nasze [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 8622 Data: 2005-12-24 12:54:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] Jego niedobór może skutkować brakiem postępów w rozbudowie mięsni i zdobywaniu sprawności fizycznej oraz siły. Podstawowymi źródłami cynku w diecie są: mięso, jaja, oraz owoce morza. Magnez jest natomiast minerałem biorącym udział w zachodzeniu ponad 300 procesów metabolicznych w naszych organizmach. Magnez [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 14754 Data: 2008-06-11 09:50:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] 12 nastepujacych grup: IProdukty zbozowe. IIMleko i produkty mleczne. IIIJaja. IVMieso, ryby i ich przetwory. VMaslo i smietana VIInne tluszcze. VIIZiemniaki. VIIIWarzywa i owoce zawierające duzo witamin C. IXWarzywa i owoce zawierające duzo karotenoidow. XInne warzywa i owoce. XISuche nasiona roślin straczkowych. XIICukier i słodycz. I [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-04-19 14:12:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] ma niedobory żywieniowe. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że drobnoustroje rozwijają się w środowisku kwaśnym, więc powinniśmy wyeliminować słodycze a wprowadzić warzywa i owoce. Niezwykle ważnym aspektem jest przyjmowanie produktów zawierających witaminę C, która stymuluje układ limfatyczny. Zwłaszcza podczas przeciążeń fizycznych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3582 Data: 2008-01-19 00:37:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Candida - najważniejsze informacje

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] różnych grup pokarmowych. Według tej teorii poszczególne grupy pokarmowe różnią się czasem potrzebnym na strawienie oraz środowiskiem chemicznym do tego wymaganym. I tak owoce są trawione w przeciągu 20-30 minut, a proteiny przez 4 godziny. Jeśli np. zjemy jabłko po obiedzie, owoc zostaje w żołądku do czasu aż proteiny zostaną strawione, [...]

    Odpowiedzi: 192 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-09-05 18:35:36 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)