[...] gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy [...]
[...] pieczywo razowe, pełnoziarniste, owoce i warzywa, ziemniaki, płatki (owsiane, jaglane, gryczane i inne - unikaj słodkich mieszanek). Źródło tłuszczu: Oliwa z oliwek, olej rzepakowy (na nim możesz smażyć), jaja, tłuste ryby, pestki, orzechy, nasiona, awokado, masło. Przykładowe menu Decydując się np. na pięć posiłków, Twój dzień mógłby [...]
[...] nasyconych do jedno i wielonienasyconych, są jak najmniej przetworzone, odporne na utlenianie i mają wysoki punkt dymienia. Do takich tłuszczów zaliczyć możemy smalec, olej kokosowy, masło klarowane i do krótszego smażenia np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Niezależnie jednak, co wybierzemy, to jednak tłuszcz jest tłuszczem i zawiera [...]
[...] kształtowanie funkcji kognitywnych, motorycznych i innych, ale również na prewencję chorób. Najlepszym na to sposobem jest zdobywanie rzetelnej wiedzy i przekazywanie jej kolejnemu pokoleniu za pośrednictwem wspólnej diety. Szacowane zapotrzebowanie energetyczne Zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych codzienna podaż kalorii musi być dopasowana [...]
[...] przemysłu tłuszczowego jest już dużą barierą, bo przez NNKT tłusty towar szybko się psuje, leżąc na sklepowej półce. Żeby na tym nie stracić, pomajstrowano odrobinę przy oleju roślinnym i przerobiono go na margarynę i inne podobne „tłuszcze”. Teraz, proszę bardzo, możecie Państwo wziąć taką kostkę margaryny, położyć ją spokojnie choćby w [...]
[...] a także niektórych nowotworów: u kobiet - sutków i jajników, a u mężczyzn - jelita grubego i prostaty. Oczywiście nie musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie [...]
[...] a także niektórych nowotworów: u kobiet - sutków i jajników, a u mężczyzn - jelita grubego i prostaty. Oczywiście nie musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie [...]
[...] na wysokoenergetyczne i niezwykle agresywne wolne rodniki. Te szybko reagujące cząstki zaczynają atakować pozostałe nienaruszone kwasy tłuszczowe i czynią z nich kolejne wolne rodniki. Podczas rozpadu nadtlenków dochodzi do powstania związków o niskiej masie cząsteczkowej jak aldehydy, ketony, kwasy, węglowodory, alkohole, itp. W [...]
[...] rozpadowi na wysokoenergetyczne i niezwykle agresywne wolne rodniki. Te szybko reagujące cząstki zaczynają atakować pozostałe nienaruszone kwasy tłuszczowe i czynią z nich kolejne wolne rodniki. Podczas rozpadu nadtlenków dochodzi do powstania związków o niskiej masie cząsteczkowej jak aldehydy, ketony, kwasy, węglowodory, alkohole, itp. W [...]
/SFD/Images/2016/4/24/ce38cdcf3989481ba7792e577a7513e4.jpg Kiedy podczas prowadzonych przez siebie szkoleń zadaję pytanie zawarte w tytule niniejszego artykułu, to spotykam się ze zdecydowanym „nie!”. I padają wtedy stwierdzenia. Tymczasem sprawa wcale nie jest tak oczywista, bo jak to często bywa w przypadku rozmaitych produktów żywnościowych - [...]
Witam. wiem, że nie można smażyć na oliwie z oliwek, bo pod wysoką temperaturą traci swoje wartości i zmieniają się na tłuszcze trans. Jednak kilka dni temu zakupiłam olej w sprayu z oliwy z oliwek, ale czy to ma takie same wartotści? Czy kupując olej w prayu nie ma różnicy jaki, skoro i tak jest bez kalorii ?
Wiem że tłuszcz przy robieniu masy jest również ważny. Czy można np. śmażyć na oleju roślinnym lub na oliwie z oliwe. Chodzi mi głownie o olej , bo wiem że oliwa z oliwek jest dobra.
[...] Należy unikać tych, które zostały opisane w dalszej części pracy. Dobrym źródłem tłuszczy jest także tłuszcz kokosowy, palmowy, masło klarowane, awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy Woda, ile i jaką? Możesz przyjąć 1ml wody na 1kcal diety. Możesz też pić tak, by kolor moczu był słomkowy. Pamiętaj, że wysiłek fizyczny znacznie podnosi [...]
[...] i inne mieszanki, które nie maja prostego jednolitego składu! Podsumowujac jedz tylko takie produkty, których składniki są ogolno dostępne i pochodzą z naturalnego źródła. Kolejny element wspólny to jedzenie tylko tego co przynosi Ci korzyść!!! Co ma na celu zjedzenie kilograma cukru dziennie? Mozesz te kalorie lepiej wykorzystać!!! Zamiast [...]
[...] wyjątki np. dna moczanowa) Musimy pamiętać ,że najważniejsze są właśnie proporcje, mianowicie : stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych(gównie sery, mięso, masło, kokos, olej palmowy) do jednonienasyconych(oliwa z oliwek, awokado, orzechy) do wielonienasyconych(ryby tłuste, siemię lniane, orzechy włoskie, mięso z hodowli eko) w diecie [...]
[...] Produkty zwierzęce (zwłaszcza tłuste mięso i smalec) zawierają bowiem złe tłuszcze nasycone. To one zwiększają ryzyko chorób serca i raka. Z nich zrezygnuj. Jedz za to oleje roślinne i ryby, bogate w dobre tłuszcze jedno- i wielonienasycone (do których należą słynne kwasy tłuszczowe omega-3). Mogą one nawet zmniejszać prawdopodobieństwo [...]
Witam, Pewnie nie raz stoicie przed półką z olejami i zastanawiacie się który z nich jest zdrowszy, lepszy od innego. Myślę że to Wam pomoże. Na czym smażyć potrawy? Jak sądzę jest to dowieczny problem każdego z nas. Znalazłem jednak na to antidotum. Pewnie od razu nasunie wam się myśl oliwa z oliwek. Nie neguję tego, lecz jest lepszy zamiennik [...]
[...] 80% najlepiej z przewagą kazeiny - na wodzie Przed snem Aminokwasy rozgałęzione ok. 3g Glutamina - 3g Do każdego posiłku wypijamy lub dolewamy do posiłku 1 łyżkę stołową oleju lnianego tłoczonego na zimno lub 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Uwagi uzupełniające Zamienniki 100g piersi kurczaka - 100g pierś [...]
[...] szybciej niż zacznę. Jednak nie chcę znowu przeginać w drugą stronę i zmieniać nawyków żywieniowych x lat. Z rzeczy, które już zmieniłem w swoim odżywianiu: -zmieniłem olej słonecznikowy na Gocia D’oro Oliwa z wytłoków z oliwek. Wyczytałem, że najlepiej to Extra Virgin kupić, jednak tą dorwałem na promocji 10zł/1l i jestem zadowolony, [...]