[...] Mimo że zarówno ryby, jak i len zapewniają podaż kwasów omega-3, to występują pewne różnice strukturalne w obrębie poszczególnych kwasów w tej grupie. W przypadku oleju lnianego głównym kwasem tłuszczowym jest kwas alfa-liponowy (ALA), który charakteryzuje się nieco inną budową molekularną, niż EPA i DHA. Z różnicami w budowie wiążą [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
[...] dieta dostarczająca dużo tłuszczu nas zabija, tak? Nie! Dieta wysokotłuszczowa składała się z 300 g smalcu, 310 g skrobi kukurydzianej, 200 g kazeiny, 80 g celulozy, 50 g oleju sojowego, 20 g witamin i 40 g minerałów na każdy kilogram pożywienia. Ciężko oczekiwać, żeby dieta składająca się ze smalcu, skrobi i kazeiny oblanej olejem sojowym [...]
Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
[...] sytuacją, która nas może wytrącić z równowagi. Regularne ćwiczenia fizyczne i dieta mogą się okazać na dłuższą metę wyczerpujące, a to także jest stres. Regularna dawka oleju poprawi nastrój, dzięki czemu będziemy w stanie podejść do ćwiczeń z większym entuzjazmem. Często mówi się, że to węglowodany poprawiają nasze samopoczucie, zwiększają [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
[...] gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy [...]
[...] grejpfrut, makrela, wieprzowina, marchewka, chleb żytni, kasza jęczmienna, bób, gęś, śledź, szpinak, kalafior. Do dobrych źródeł tłuszczów zaliczamy oliwę z oliwek, olej rzepakowy, lniany, tłuszcze pochodzące z ryb, orzechy włoskie, migdały, awokado, jajka. Oliwa z oliwek jest głównym tłuszczem i jednym z kamieni węgielnych diety [...]
[...] Im więcej masz masy mięśniowej obecnie tym więcej białka będziesz potrzebował. Przy redukcji/rzeźbieniu stosujemy 2-2,5g. Im mniej tluszczu tym więcej białka by spalić kolejne kilogramy. Ale jesli zadajesz takie pytanie to znaczy że nie masz jeszcze ułożonej diety/nie znasz podstaw. :) Zapraszam do punktu 1. lub 2. (zależnie od celu). 11. [...]
[...] Na wstęp ładunek węglowodanami przez 3 dni: Węglowodany: 1.75g x BW Białka: 0.75g x BW Tłuszcze: 0.25g x BW Suplementy L-Tyrosine: 1-3g ED ALA: 1500mg ED Olej lniany + olej rybny: 20g w sumie ED Dieta > 50% Węglowodanów / 30% Białka / < 20% Tłuszczu, kalorie w utrzymaniu (+/- 12 x BW) Wysoko intensywny cardio: 75-80 % maksymalne tempo [...]
[...] który gdy jest podany na pusty żołądek momentalnie miesza się z sokiem żołądkowym, tym samym zapewniając najszybsze wejście suplementu do krwioobiegu. Kolejną formę podania stanowią kapsułki, w których żelatynowa osłonka jest momentalnie rozkładana w układzie trawiennym, a znajdujący się tam suplement pod postacią proszku [...]
[...] pokarmy obfitujące w tłuszcze Omega-3. Są nimi głównie tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, pstrąg tęczowy, śledź, makrela lub rybi tran. Ponadto niektóre produkty roślinne (olej lniany, olej z wiesiołka tłoczone na zimno, orzechy włoskie, itp.). Skwalen Skwalen to specyficzny tłuszcz nienasycony, (trójgliceryd) - niezbędny składnik płaszcza [...]
[...] powinno się je spożywać w momencie gdy nie możemy zjeść normalnego posiłku. Tłuszcze znajdziemy natomiast w mięsie tłustym, rybach tłustych, jaja kurzych (żółtkach) oraz w olejach, tranie. Warto je uwzględnic w każdym posiłku z wyjątkiem posiłku potreningowego ze względu na ich spowalniający wpływ na katabolizm białka w żołądku co w oknie [...]
[...] fermentowane, takie jak pełnotłusty jogurt, masło pochodzące z naturalnych hodowli, pełnotłusty ser i świeżą lub kwaśną śmietanę. 5. Używaj tylko tradycyjnych tłuszczów i olejów, włączając w to masło i inne tłuszcze zwierzęce, oliwę typu „vergin" (z pierwszego tłoczenia na zimno), tłoczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne [...]
[...] postacią płynu, który - gdy jest podany na pusty żołądek - momentalnie miesza się z sokiem żołądkowym, tym samym zapewniając najszybsze wejście suplementu do krwiobiegu. Kolejną formą podania stanowią kapsułki, w których żalatynowa osłonka jest momentalnie rozkładana w układzie trawiennym, a znajdujący się tam suplement pod postacią proszku [...]
[...] a także niektórych nowotworów: u kobiet - sutków i jajników, a u mężczyzn - jelita grubego i prostaty. Oczywiście nie musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie [...]
[...] a także niektórych nowotworów: u kobiet - sutków i jajników, a u mężczyzn - jelita grubego i prostaty. Oczywiście nie musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie [...]
[...] Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO)biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła , smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia. Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Kowalskiego [...]
[...] Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO)biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła , smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia. Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Kowalskiego [...]