[...] to już stłuszczenie wątroby nie wróży danej osobie długiego życia. Na dodatek tłuszcz zgromadzony wokół trzustki może zakłócać homeostazę glukozy. Surowy i przetworzony olej palmowy - wpływ na zdrowie Naukowcy badali odpowiedź na różne rodzaje tłuszczu w diecie. Postawili hipotezę, że wysokotłuszczowa dieta dostarczająca surowego i [...]
[...] temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają jedynie producenci? Z drugiej jednak strony, ze względu na wysoki proces przetworzenia dużo bogatszym w [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
[...] produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, oliwki, awokado, kokos i wiele innych. Każdy rodzaj oleju ma swój własny skład chemiczny, co oznacza, że niektóre oleje lepiej nadają się do sałatek, a inne do smażenia mięsa. Jedną z najważniejszych rzeczy, które należy [...]
[...] Jaki wybrać majonez, by mógł gościć od czasu do czasu w naszej codziennej diecie? Niżej zestawienie majonezów. Do produkcji, jak zauważyć można, najczęściej dodawany jest olej rzepakowy lub sojowy, rzadziej spotykane są mieszanki tych obu. Zawartość tłuszczu powinna sięgać około 70%, jeśli jest go mniej, a bywają i takie, które mają 10% [...]
[...] jest jednocześnie dietą niskowęglowodanową ani niskotłuszczową. Co jedzą weganie? warzywa owoce ziarna/zboża rośliny strączkowe orzechy i nasiona przetwory - tofu i tempeh oleje roślinne cukier kokosowy, syrop klonowy, agawę, zamienniki cukru Aby zwiększyć spożycie witamin, wchłanianie minerałów lub zadbać o zdrowie jelit, dodaj sfermentowane [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
Tak wiem jesli chodzi o olej rzepakowy to koniecznie musi byc tłoczony na zimno, ale co jesli mam w domu tylko ten zwykły nieszczęsny olej rafinowany? Jeśli spożywałbym raz dziennie łyżkę stołową dodaną do czegokolwiek to mogłaby mi sie stać krzywda na dluzsza mete? Czy jest w ogole sens spożywania tej lyzki stołowej jako dodatek do innych [...]
Mam nadzieję że ten artykuł pomoże niektórym osobom. Szukałem takiego artykułu i własnie go znalazłem: www.dlaemeryta.pl Po co kupować olej tłoczony na zimno nierafinowany który nie będzie najlepszy w smaku i za który będziemy przepłacać. Oczywiście nie powinien być to olej rzepakowy wyborny z biedronki za 5 zł. Lepiej dołożyć te 2 zł i kupić [...]
Jak wygląda sprawa oleju lnianego rafinowanego kupiłem już 0,5 l za 27 zł ( sugerowałem się tym , że cena wysoka więc będzie dobry ) Teraz czytałem , że lepszy jest nie rafinowany jak to z tym jest? Mój do wywalenia ? czy mogę wypić ? duże różnice w rafinowanym i nie rafinowanym ? dzięki pozdrawiam
Cześć! W najnowszym artykule faftaqa trafiłem na takie sformułowanie: "Wyjątkiem od powyższej reguły jest natomiast olej lniany, ale tylko ten otrzymany z wysokolinolenowej odmiany lnu. (...) Inną alternatywą jest olej rzepakowy, który wyróżnia się dość dobrą proporcją kwasów omega 3 do omega 6." I się teraz zastanawiam, czy ten taki zdrowy olej [...]
Witam. Ostatnio szukam informacji na temat, który z tych olejów będzie "lepszy" oraz posiadał większą zawartość kwasów omega 3. Nie znalazłem żadnych potwierdzonych informacji, ale kilka teorii na temat tego, że olej rafinowany nie jest wcale gorszy od tłoczonego na zimno i stopień zawartości omega 3 jest praktycznie ten sam. Czy ktoś mógłby się [...]
[...] kwasów wielonienasyconych i jednonienasyconych. Źródło jednonienasyconych jest dosyć oczywiste - oliwa. Przy wielonienasyconych mam mały dylemat: orzechy włoskie, czy olej słonecznikowy nierafinowany. W tabeli wszystko wygląda ładnie. W wielu wątkach czytałem o orzechach, ale raczej mało osób stosuje taki olej. Czy będzie godnie zastępował [...]
rafinowany na pewno ma takie same kwasy tluszczowe, ale jak z prozdrowotnymi pamięciowościami. Czy tam samo obniza glukoze we krwi? poprawia perspektyke jelit ma te same ilosci witamin itd. pytam sie bo mi bardzo pomaga na zaparcia, tak samo swietnie pomaga trzymac stabilny poziom cukru we krwi nierafinowany, a jak to z rafinowanym
Nie wiem co kupić który lepszy? Jeszcze bym prosił o wybór z waszego sklepu jak będe na przyszłość robił zakupy jaki ten kokosowy kupić i jaką oliwę z oliwek. Coś sprawdzonego potrzebuje. Zmieniony przez - Gigan w dniu 2019-01-09 14:14:44
Mozna na nim smazyc? Ps. Nie umiem nigdzie znalezc informacji czy oleje firmy symbio, eko wital(ten 12 zl za 240g) oraz bio look food sa rafinowane cze nie