[...] Większość wyników doświadczeń wskazuje zgodnie z oczekiwaniami, że optymalne spalanie tłuszczu następuje wówczas, gdy przed wysiłkiem zastosujemy w pożywieniu węglowodany o niskim IG, co spowoduje niewielki wzrost insuliny i poziomu cukru we krwi. . Dzięki niewielkiemu poziomowi insuliny we krwi następuje większe zużycie rezerw tłuszczu. W roku [...]
[...] czy występują w nim pełne ziarna lub włókna. 2.Stopień przygotowania lub ugotowania - co pozwala na zbadanie zawartości skrobi. 3.Obecność fruktozy i laktozy (obie mają niski indeks glikemiczny). 4.Procent zawartości amylopektyny i amylazy w skrobi; obydwie są typami polisacharydów. 5.Czas spożywania pokarmu, czas jedzenia ma wpływ na [...]
[...] kalorii ma pochodzi z węgli, czyli jeszcze ok. 532 kcal. I co otrzymujemy? Dal 90- kilogramowej osoby poziom kaloryczny wynosi… 1332 kcal!!! Czyli jesteśmy na super-niskim poziomie energetycznym. Kalorie trzeba liczyć i nie dajmy się nabrać, że one nie są ważne. Może to ładnie brzmi, że nie musisz ich liczyć, ale tak na prawdę żadna [...]
[...] węglowodanów, a więc około 1250 kcal. Każdy posiłek ma trochę ponad 20 g węglowodanów z wyjątkiem kolacji. Pod innymi względami rachunek się jednak zgadza. Z uwagi na bardzo niski pobór energii podany wyżej jadłospis można określić jako skrajnie redukcyjny, odpowiedni raczej dla kobiet niż dla mężczyzn. Brakuje tu protein, mimo użycia koktajlu [...]
[...] na międzynarodowej skali wartości biologicznej białek PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score) co kazeina czy białko jaja. Jednakże istotną różnicę stanowi niski iloraz lizyny do argininy, co oznacza, że białko sojowe obfituje w argininę - aminokwas korzystnie wpływający m.in. na ukrwienie, wygląd i pracę mięśni (synteza tlenku [...]
[...] szybko trawione, czyli takie, które prowadzą do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, oraz węglowodany trawione powoli. Te pierwsze mają wysoki indeks (GI), te drugie niski. Jak interpretować różnice i jakie jest ich znaczenie praktyczne? Otóż szybkie trawienie i wchłanianie wiąże się ze wzrostem poziomu cukru po posiłku, a tym samym ze [...]
[...] HDL. Wysoki poziom ogólny cholesterolu nawet powyżej 400 nie musi oznaczać, że rozwija się miażdżyca. Poziom cholesterolu może być bardzo wysoki bez miażdżycy i bardzo niski może towarzyszyć szybkiemu postępowi miażdżycy. W ocenie postępu miażdżycy lub jej ustępowania, najważniejszy jest poziom trójglicerydów, czyli surowca do produkcji [...]
[...] wpisala tluszcz trans na czarna liste zywnosci skazonej. Spowalnia ona nasz metabolizm, wplata sie w kod DNA. 19.Wloknik jest tym, co sprawia, ze indeks glikemiczny(IG) jest niski, a wiec sprzyjajacy zdrowiu. Zwalnia on wchlanianie cukru do krwi, zapobiega tym samym gwaltownym skokom insuliny. 20.Niektorzy kulturysci narzekaja, ze rankiem budza [...]
[...] dla procesów i przemian zachodzących w naszym ciele. Mieszanka 6 różnych form węglowodanów w skład której wchodzą: Palatinose - jedyna w swoim rodzaju forma węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (IG) gwarantująca stopniowe uwalnianie energii do krwiobiegu. Mąka owsiana - bogate źródło błonnika pokarmowego będącego źródłem witamin i [...]
[...] cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny oraz długotrwałą dawkę energii. [...]
[...] na skórze takie gilgotanie spowodowane przez włosy. po prostu przyjemność- wytrysk sprawia mi ból. Czy to że głowa mie boli gdy odczuwam przyjemność może być spowodowane niskim poziomem testosteronu? jak sprawdzić poziom testosteronu oraz jak sprawdzić poziom podstawowych substancji które mogą być za to odpowiedzialne czyli serotoniny oraz [...]
[...] jak bardzo wzrośnie poziom cukru w krążącej krwi, wywołany spożyciem węglowodanów. Im większa wartość IG, tym w odpowiedzi wyższe stężenie cukru we krwi.. A więc produkt z niskim IG będzie wywoływać mały wzrost poziomu cukru, natomiast produkt z wysokim IG będzie inicjować dramatyczny skok. Produkty z IG 70 bądź wyższym wywołuja wysokie [...]
[...] przyjmuję zbyt mało kalorii, jem też zbyt mało węglowodanów. Zakładam też, że powinienem nie jadać średnio 4 posiłków jak do tej pory, lecz co najmniej 5. Mimo mojej niskiej aktywności fizycznej, często jestem zmęczony. Aktualnie budzę się w godzinach 9-10, a zasypiam ok. 24-2 w nocy, leczę w ciągu dnia ok. godziny 18-19 muszę zdrzemnąć [...]
[...] dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim poziomeme glukozy we krwi. Teoretycznie większa aktywqność hormonu wzrostu da w efekcie zwiększenie [...]
[...] Jeśli chodzi o podwyższony poziom TG u kobiet bardzo często są one narażone na cukrzycę, czy nadciśnienie tętnicze (częściej niż mężczyźni) zwłaszcza, gdy HDL jest też jest niski. PANEL TARCZYCY (TSH, FT3, FT4, jeśli potrzeba po konsultacji z endokrynologiem też antyTPO oraz antyTG i USG tarczycy) Hormony też mają bardzo silny wpływ na [...]
[...] dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim poziomeme glukozy we krwi. Teoretycznie większa aktywqność hormonu wzrostu da w efekcie zwiększenie [...]
[...] dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim poziomeme glukozy we krwi. Teoretycznie większa aktywqność hormonu wzrostu da w efekcie zwiększenie [...]
[...] do naszej krwi po danym posiłku. Jeśli indeks glikemiczny ma wysoki poziom (np. ziemniaki) wówczas sprowokuje to wysoki poziom cukru we krwi. Analogicznie, węglowodany o niskiem indeksie glikemicznym (np. soczewica) spowodują znacznie mniejszy, a niekiedy nawet nieznaczący, wzrost poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny możemy podzielić [...]
[...] na międzynarodowej skali wartości biologicznej białek PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score) co kazeina czy białko jaja. Jednakże istotną różnicę stanowi niski iloraz lizyny do argininy, co oznacza, że białko sojowe obfituje w argininę - aminokwas korzystnie wpływający m.in. na ukrwienie, wygląd i pracę mięśni (synteza tlenku [...]
[...] z uwzglednieniem genetycznych predyspozycji. Jakie cukry w takim wypadku przyjmowac? Odpoweidz nie jest jednoznaczna, ale ogolnie uwaza sie ze najlepiej te ktore maja niski IG(indeks glikemiczny)dzieki czemu nie bedziemy powodowac powstawanie hustawki glikemicznej. I tak wiec do tego celu najlepiej nadawac sie beda takie produkty jak: [...]