[...] na grilla razem z warzywami. Przygotuj bułkę pełnoziarnistą, przekrój ją na pół. Na spodzie połóż wege kotleta, ser wegański, grillowane warzywa i polej ulubionym sosem. Wegańskie grillowanie może być równie smakowite i kreatywne jak tradycyjne grillowanie mięsa. Wypróbuj te pomysły i zaskocz swoich gości pysznymi daniami roślinnymi. Smacznego!
[...] Rakiem IARC (The International Agency for Research on Cancer) picie alkoholu jest związane z nowotworami jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jelita, odbytnicy. Poza tym mięsa, które są poddawane grillowaniu, często są kiepskiej jakości i bez wątpienia nawet bez długotrwałej obróbki termicznej nie sprzyjają zdrowiu, ani długiemu życiu. [...]
[...] towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu. Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel wybrać? Jak długo piec dany kawałek mięsa, aby go nie spalić? Biegniemy z pomocą i wyjaśnieniami! Podsumowanie Popołudnie z grillem to świetna opcja na spotkanie towarzyskie lub zjedzenie czegoś na dworze w [...]
[...] na raka? Niestety wiele badań donosi, że grillowanie z użyciem węgla drzewnego się z tym wiąże. Nie znaczy to, że już nigdy nie będziesz się cieszyć ulubioną porcją pysznego mięsa z nutką dymu. Ryzyko zachorowania można zmniejszyć i sprawić, by posiłek z grilla był bezpieczny, zdrowy i pyszny. Czy węgiel drzewny jest rakotwórczy? Sam węgiel [...]
[...] na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, ciecierzycy lub komosy ryżowej. W przeciwieństwie [...]
Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]
Prowadzenie zbilansowanej diety, regularne treningi, jak i nieco wyrzeczeń, to podstawowe czynniki, które warunkują osiągnięcie rezultatów na siłowni. Zmiany w Twojej sylwetce, które postępują tygodniami, są najlepszym dowodem na to, że taka strategia ma sens, a Ty nabierasz jeszcze więcej chęci do tego, aby brnąć w tym wszystkim na długie [...]
[...] z jego dodatkiem jest niesamowicie urozmaicone. Wystarczy niewielka ilość, a tradycyjne danie smakuje zupełnie inaczej. Sos Dziki Czosnek potrafi wydobyć ciekawy aromat z mięsa zapiekanego z grilla, ale także gotowanego. Warto używać takiej jakości sosów, bo stanowić mogą nieodłączny element naszej diety, dzięki któremu nasze dania nabiorą [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
[...] Kluczem jest tutaj różnorodność. Jak zadbać o różnorodność przy jedzeniu samych strączków? Otóż właśnie o to chodzi, żeby nie zjadać jednego źródła białka. Jeżeli nie jesz mięsa i do tej pory nie poznałeś innych źródeł tego ważnego makroskładnika, to biegniemy z pomocą! Roślinne zamienniki Różne składniki pochodzenia zwierzęcego możesz [...]
[...] i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z niego płyny, które wnikają w głąb deski. To powoduje, że trudno ją domyć - do pokrojonych na niej warzyw mogą przedostać się trujące [...]
[...] danie - ze zdrowiem ma to niewiele wspólnego. W lokalnej restauracji często posiłek może być równy cenowo lub niewiele droższy, za to jakościowo przebija konkurenta - mięsa i warzywa zazwyczaj są świeże i przygotowywane na bieżąco, co więcej czasem możemy nawet poprosić o przygotowanie go wedle naszego uznania np. z grilla, bez panierki [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
[...] wypij białko Wychodzisz na imprezę? Spotkanie z przyjaciółmi lub z rodziną? Wiesz, że będzie mnóstwo kuszących Cię przekąsek? Zjedz przed wyjściem posiłek złożony z chudego mięsa i warzyw. Dzięki temu nie będziesz głodny i istnieje mniejsze ryzyko, że zjesz dużo za dużo. Możesz również wypić odżywkę białkową z wodą. Zabieg taki skutecznie [...]
[...] będą to kanapki z chlebem razowym + lekko masłem lub jakimś hochlandem, szyneczka, warzywa - może być? O: to co w stołówce firmowej danego dnia. Zawsze są do wyboru jakieś mięsa z grilla m.in. lub pierś na parze czy gotowane udka kuraka, do tego zawsze mogę wziąć ryż. Nie jest on biały, ale nie jest też całkiem brązowy, nie wiem co to za [...]
[...] Po dwóch następnych tygodniach schudłam jeszcze bardziej i to był efekt, o który mi chodziło. To świetna dieta do stosowania latem: sezonowe owoce, lekkie sałaty, ryby i mięsa z grilla. Większość dań łatwo przygotować w pracy. Zauważyłam, że węglowodany nie smakują mi już tak jak kiedyś. To znak, żeby ich jednak nie jeść. Mam mniejszy apetyt. [...]
[...] odtłuszczony Owoc II-12.00 posilek + odzywka bialkowa 50 g III-15.00 16.00-trening 17.15-Carbo IV-18.00 II, III, IV posiłek (WĘGLONODANOWO-BIAŁKOWY): 100-150g chudego mięsa z grilla lub gotowanego, pieczonego, duszonego (nie smażyć na tłuszczu i w panierce) np. pierś z kurczaka, indyka, cielęcina, schab, wołowina; lub 100-150g tuńczyka w [...]
[...] wymieszanych z musli (bez cukru) 1 jajko lub bez jajka Mleko 0% lub woda wrzątek, jogurt odtłuszczony Owoc II, III, IV posiłek (WĘGLONODANOWO-BIAŁKOWY): 100-150g chudego mięsa z grilla lub gotowanego, pieczonego, duszonego (nie smażyć na tłuszczu i w panierce) np. pierś z kurczaka, indyka, cielęcina, schab, wołowina; lub 100-150g tuńczyka w [...]
[...] owsianych wymieszanych z musli b/cukru • 1 jajko lub bez jajka • mleko 0% lub woda wrzątek, jogurt odtłuszczony II, III, IV posiłek (WĘGLOWODANY, BIAŁKO) • 100g chudego mięsa z grilla lub gotowanego, pieczonego, duszonego (zabronione smażenie na tłuszczu i w panierce) np. pierś z kurczaka, indyka, cielęcina, schab, wołowina, lub 100-130g [...]