[...] – ciecierzycę, w której jest aż 19 g białka na każde 100 g produktu, a także fasolę, która zawiera 7 g protein. 5 g białka ma natomiast groch, podczas gdy soczewica i kukurydza – 9 g. Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że warzywa nie są źródłem pełnowartościowego białka, gdyż brakuje w nim wielu aminokwasów egzogennych. Dlatego nie [...]
Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest kontrowersyjnym elementem diety. Zanim przejdziemy dalej, kwestia przedstawia się podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Jako takie, ziemniaki są niskokaloryczne i mogą być elementem zdrowej diety. W momencie, gdy zrobi się z nich chipsy, usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz [...]
[...] bułki grahamki 2 sztuki masło 10 g mix sałat 20 g polędwica z indyka 60 g ogórek zielony 50 g Obiad: makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym makaron pełnoziarnisty 100 g kukurydza konserwowa 30 g pomidory krojone w puszce 250 g oliwa z oliwek 5 g ser parmezan 20 g Deser: koktajl jogurtowy z truskawkami i orzechami jogurt naturalny 250 g [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] się i zwiększać żywotność. W diecie zastosowano sześć odmian owoców (banan, figa, guawa, cytryna, papaja i kumkwat), pięć ziaren zbóż (owies, ryż, sorgo, pszenica i kukurydza), groszek łuskany, orzeszki ziemne, trzy odmiany fasoli, 19 odmian warzyw (w tym) zielonych, białe i słodkie ziemniaki oraz małe ilości mleka koziego i jogurtu [...]
[...] wartości pochodzą od zwierząt: mięso, jaja, nabiał, ryby i drób. Znacznie mniejszą wartość biologiczna posiadają zawarte w produktach roślinnych takich jak pszenica, fasola, kukurydza, ryż, groch, orzechy. One powinny być mieszane z białkiem zwierzęcym w celu osiągnięcia najlepszych rezultatów. Białko zwierzęce są znacznie łatwiej od roślinnych [...]
[...] się soki. Zabronione są warzywa o dużej zawartości włókna roślinnego jak: rzodkiewka, kapusta, cebula, brukiew, brukselna, jarmuż, pory, selery, groch, buraki, marchew, kukurydza, fasola, grzyby. Ziemniaki podaje się gotowane z wody i pieczone w skórce. Zabronione są ziemniaki smażone, frytki, placki ziemniaczane. Sosy. Dozwolone są sosy na [...]
[...] jest rozpowszechniona w przyrodzie jako składnik żywic oraz jako składnik ksylanu, tj. polisacharydu towarzyszącego celulozie w takich produktach naturalnych jak słoma, kukurydza, sitowie, bawełna czy łuski słonecznika. D-Ksylozę otrzymuje się przez hydrolizę tych surowców rozcieńczonymi kwasami, po czym produkt hydrolizy poddaje się [...]
[...] wartości pochodzą od zwierząt: mięso, jaja, nabiał, ryby i drób. Znacznie mniejszą wartość biologiczna posiadają zawarte w produktach roślinnych takich jak pszenica, fasola, kukurydza, ryż, groch, orzechy. One powinny być mieszane z białkiem zwierzęcym w celu osiągnięcia najlepszych rezultatów. Białko zwierzęce są znacznie łatwiej od roślinnych [...]
[...] wartości pochodzą od zwierząt: mięso, jaja, nabiał, ryby i drób. Znacznie mniejszą wartość biologiczna posiadają zawarte w produktach roślinnych takich jak pszenica, fasola, kukurydza, ryż, groch, orzechy. One powinny być mieszane z białkiem zwierzęcym w celu osiągnięcia najlepszych rezultatów. Białko zwierzęce są znacznie łatwiej od roślinnych [...]
Jeszcze nie widzialem na forum tego tematu na szerszy temat. Troche dlugie ale warto przytoczyc i przeczytac :-] Życie jest formą istnienia białka, jak mówił Engels i śpiewali Skaldowie. Znamy oczywiście wiele innych definicji życia, co dowodzi, że tak naprawdę żadna z nich nie jest zadowalająca, gdybyśmy bowiem mieli choć jedną naprawdę dobrą, [...]
[...] dbających o wagę osób) są wysoko glikemiczne, czyli bardzo niebezpieczne dla naszej sylwetki. Musielibyśmy zatem odrzucić lub zredukować takie produkty jak makaron, ryż, kukurydza, ziemniaki, mango, banany (!), marchewkę i soki owocowe. WIĘC O CO TU CHODZI? Krąży opinia, że istnieje jedyny właściwy poziom spożycia węglowodanów (np.: Zone, [...]
[...] złożonych, a avokado i kokos zawierają tłuszcz - dlatego są one bardziej kaloryczne i należy je ograniczać w diecie. Ziemniaki i niektóre warzywa (groch, fasola, kukurydza) zawierają skrobię, a soja - tłuszcz (olej sojowy) dlatego należy je w jadłospisie stosować w ograniczonych ilościach. Stosowanie produktów zbożowych z pełnego [...]
Witam Wszyskich:) Starałem się zapoznać z wszyskimi działami na forum. Mam nadzieje że udało mi się przedstawić temat czytelnie - zależy mi na opiniach:) Mam kilka pytań i poprzebe przestawienia moich planów, dlatego zakładam temat-Przechodze do rzeczy: Niestety nie wiem w jakim dziale powinien znajdować się post ponieważ łączy 3 działy:) [...]
[...] złożonych, a avokado i kokos zawierają tłuszcz - dlatego są one bardziej kaloryczne i należy je ograniczać w diecie. Ziemniaki i niektóre warzywa (groch, fasola, kukurydza) zawierają skrobię, a soja - tłuszcz (olej sojowy) dlatego należy je w jadłospisie stosować w ograniczonych ilościach. Stosowanie produktów zbożowych z pełnego [...]
Witam Mam do ocenienia dietę "Carb cycling", Proszę o wypowiedzi ludzi, którzy wiedza o co chodzi w tej diecie Cel: Masa przy jak najmniejszym łapaniu tłuszczu O mnie: Budowa - endo Wiek - 21 waga - 79.5 wzrost - 179 staż - 3 miesiące (nie liczę wcześniejszej "zabawy" na siłowni) Suple: Olimp KreAlkalyn Prolab Amino 2000 Olimp - Chela MZB Sport [...]
[...] Woskowy Kukurydza - woskowa Kukurydza posiada unikalną własność bycia węglowodanów z niezwykłą dużej masie cząsteczkowej. Ta duża masa cząsteczkowa jest powód, że woskowy kukurydza opuszcza żołądek bardzo szybko biorąc składniki odżywcze i wodę z nim. Wszystkie składniki trzeba wykonać na poziomie maksymalnym szybko dostają się do krwiobiegu w [...]
[...] wartości pochodzą od zwierząt: mięso, jaja, nabiał, ryby i drób. Znacznie mniejszą wartość biologiczna posiadają zawarte w produktach roślinnych takich jak pszenica, fasola, kukurydza, ryż, groch, orzechy. One powinny być mieszane z białkiem zwierzęcym w celu osiągnięcia najlepszych rezultatów. Białko zwierzęce są znacznie łatwiej od roślinnych [...]