[...] życie średnio o 3,2 roku. Ciśnienie krwi pozwala regulować np. potas, a większość ludzi cierpi na niedobory tego pierwiastka. Do dobrych źródeł potasu należą: soja, kakao, mleko w proszku odtłuszczone, fasola biała, nasiona, figi suszone, rodzynki suszone. Inne: śliwki, migdały, chrzan, drożdże piekarskie, orzechy włoskie, ziemniaki, [...]
[...] nas na jakości czekolady? Co znajdziemy w ich składzie? I jaką czekoladę wybierać? Czekolada czekoladzie nierówna Dobrej jakości czekolada gorzka powinna mieć minimum 70% kakao. Choć nie istnieją wymagania mówiące o tym, ile miazgi kakaowej powinno znajdować się w gorzkiej czekoladzie, to te poniżej 70% zazwyczaj są kiepskiej jakości, [...]
[...] lub smalec czy żelatynę pochodzącą od świni. Te dodatki są całkowicie zakazane przez islam, a także judaizm. Przykład: zgodnie z wytycznymi w sprawie przepisów dotyczących kakao i wyrobów czekoladowych z 2003 r., czekolada mleczna powinna zawierać: masło kakaowe (otrzymane z ziarna kakaowego), cukier, mleko w proszku i kakao w proszku (po [...]
[...] węglowodanów. Strączki stanowią substytut mięsa w diecie wegetariańskiej. Czekolada Brzmi niedorzecznie? Czekolada dobra na odchudzanie? Owszem, ale ta z wysoką zawartością kakao. Ten składnik czekolady poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu, [...]
[...] a rat model of deep vein thrombosis. J Vasc Sur. 2011 Kakao W podsumowaniu stosunkowo niedawno opublikowanego badania pojawiły się wnioski, że biologicznie aktywne składniki kakao mają silne działanie przeciwzakrzepowe, najprawdopodobniej poprzez bezpośrednie i pośrednie oddziaływanie na śródbłonek naczyniowy, a tym samym wykazują potencjał [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
Jeśli dopiero rozpoczynasz treningi, to istnieje wielka pokusa, aby sięgnąć po środki farmakologiczne. Od razu ostrzegam, iż preparaty SARM, to normalny, twardy doping. Nieważne, że są sprzedawane w Internecie. Ktoś wykorzystuje szarą strefę i lukę prawną, oferując środki, które nie są legalne, ale też nie są całkowicie zakazane. Poza tym wbrew [...]
[...] w pomarańczach w stosunku do 100 gramów. Jagody goji posiadają również szeroką gamę pierwiastków, witamin czy NNKT. Są świetnym dodatkiem do deserów, sałatek czy zup. Surowe kakao Składnik, który cieszy się coraz większą popularnością na rynku. Poza świetnymi walorami smakowymi jest jednym z topowych źródeł magnezu, posiada również duże ilości [...]
[...] mg w 100 g (może zawierać nawet 2 g w 100 g) szarłat trójbarwny nawet 1087 mg w 100 g szpinak 970 mg w 100 g łoboda ogrodowa (orach) 900 mg w 100 g rabarbar 805 mg w 100 g kakao od 400 mg do 700 mg w 100 g liście buraka 610 mg w 100 g szczaw zwyczajny 500 mg w 100 g szczaw żółty 500 mg w 100 g burak 275 mg w 100 g pietruszka zwyczajna 170 mg w [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
[...] z Pensylwanii. Badacze postanowili przeprowadzić eksperyment, w ramach którego sprawdzali, jakie produkty żywnościowe mają wpływ na rozwój cukrzycy. Okazało się, że spożycie kakao zmniejszało ryzyko wystąpienia tej przypadłości u badanych zwierząt. Czy podobna zależność zachodzi również w przypadku czekolady? Wiele wskazuje na to, że tak właśnie [...]
[...] nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto cieszyć się jej [...]
Łysienie androgenowe, nazywane również łysieniem typu męskiego, jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się postępującym wypadaniem włosów skóry głowy. Wprawdzie najczęściej występuje u mężczyzny, niemniej dotyczy również kobiet. Statystycznie dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]
[...] wigor. Zastrzyk energii Do roślin wspierających wigor mężczyzny poprzez dodanie bezpośredniego zastrzyku energii zdecydowanie należą: kawa guarana herbata yerba mate kakao/gorzka czekolada Przeanalizuj, gdzie w Twoim przypadku może leżeć problem, gdzie istnieją ewentualne zaniedbania, podejmij działania i pozwól sobie cieszyć się życiem. [...]
[...] Jednak najwięcej związków o tego typu właściwościach zidentyfikowano pośród flawonoidów – składników pokarmowych charakterystycznych dla pożywienia pochodzenia roślinnego, występujących przykładowo szczególnie obficie w herbacie i kakao, a w relatywnie mniejszych ilościach – zasadniczo we wszystkich owocach i warzywach. Sławomir Ambroziak
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]