SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kakao wlasciwosci

  • [...] życie średnio o 3,2 roku. Ciśnienie krwi pozwala regulować np. potas, a większość ludzi cierpi na niedobory tego pierwiastka. Do dobrych źródeł potasu należą: soja, kakao, mleko w proszku odtłuszczone, fasola biała, nasiona, figi suszone, rodzynki suszone. Inne: śliwki, migdały, chrzan, drożdże piekarskie, orzechy włoskie, ziemniaki, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4419 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Jaką czekoladę wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nas na jakości czekolady? Co znajdziemy w ich składzie? I jaką czekoladę wybierać? Czekolada czekoladzie nierówna Dobrej jakości czekolada gorzka powinna mieć minimum 70% kakao. Choć nie istnieją wymagania mówiące o tym, ile miazgi kakaowej powinno znajdować się w gorzkiej czekoladzie, to te poniżej 70% zazwyczaj są kiepskiej jakości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14514 Data: 2017-08-22 09:35:58
  • Największe oszustwa - czekolada

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] lub smalec czy żelatynę pochodzącą od świni. Te dodatki są całkowicie zakazane przez islam, a także judaizm. Przykład: zgodnie z wytycznymi w sprawie przepisów dotyczących kakao i wyrobów czekoladowych z 2003 r., czekolada mleczna powinna zawierać: masło kakaowe (otrzymane z ziarna kakaowego), cukier, mleko w proszku i kakao w proszku (po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2634 Data: 2019-03-25 22:21:33
  • [...] węglowodanów. Strączki stanowią substytut mięsa w diecie wegetariańskiej. Czekolada Brzmi niedorzecznie? Czekolada dobra na odchudzanie? Owszem, ale ta z wysoką zawartością kakao. Ten składnik czekolady poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16592 Data: 2018-01-03 10:48:29
  • [...] a rat model of deep vein thrombosis. J Vasc Sur. 2011 Kakao W podsumowaniu stosunkowo niedawno opublikowanego badania pojawiły się wnioski, że biologicznie aktywne składniki kakao mają silne działanie przeciwzakrzepowe, najprawdopodobniej poprzez bezpośrednie i pośrednie oddziaływanie na śródbłonek naczyniowy, a tym samym wykazują potencjał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1627 Data: 2021-07-16 18:17:10
  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27765 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • Jeśli dopiero rozpoczynasz treningi, to istnieje wielka pokusa, aby sięgnąć po środki farmakologiczne. Od razu ostrzegam, iż preparaty SARM, to normalny, twardy doping. Nieważne, że są sprzedawane w Internecie. Ktoś wykorzystuje szarą strefę i lukę prawną, oferując środki, które nie są legalne, ale też nie są całkowicie zakazane. Poza tym wbrew [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2107 Data: 2022-04-07 14:26:42
  • [...] nieuwodorniony, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: maltitol, koncentrat białek serwatkowych , stabilizator: guma arabska, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, substancja słodząca : sukraloza), nadzienie o smaku śmietankowym 35% (tłuszcz roślinny palmowy nieuwodorniony, substancja słodząca: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4551 Data: 2018-04-12 11:38:16
  • Superfood - jakie produkty do nich zaliczamy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w pomarańczach w stosunku do 100 gramów. Jagody goji posiadają również szeroką gamę pierwiastków, witamin czy NNKT. Są świetnym dodatkiem do deserów, sałatek czy zup. Surowe kakao Składnik, który cieszy się coraz większą popularnością na rynku. Poza świetnymi walorami smakowymi jest jednym z topowych źródeł magnezu, posiada również duże ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6375 Data: 2017-07-25 09:13:30
  • [...] mg w 100 g (może zawierać nawet 2 g w 100 g) szarłat trójbarwny nawet 1087 mg w 100 g szpinak 970 mg w 100 g łoboda ogrodowa (orach) 900 mg w 100 g rabarbar 805 mg w 100 g kakao od 400 mg do 700 mg w 100 g liście buraka 610 mg w 100 g szczaw zwyczajny 500 mg w 100 g szczaw żółty 500 mg w 100 g burak 275 mg w 100 g pietruszka zwyczajna 170 mg w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1953 Data: 2021-10-16 17:45:02
  • Jakie produkty są dobre dla naszych jelit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4456 Data: 2018-06-26 12:20:28
  • Siedem powodów, dla których warto jeść czekoladę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z Pensylwanii. Badacze postanowili przeprowadzić eksperyment, w ramach którego sprawdzali, jakie produkty żywnościowe mają wpływ na rozwój cukrzycy. Okazało się, że spożycie kakao zmniejszało ryzyko wystąpienia tej przypadłości u badanych zwierząt. Czy podobna zależność zachodzi również w przypadku czekolady? Wiele wskazuje na to, że tak właśnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7160 Data: 2017-05-16 07:08:19
  • Co cennego dla zdrowia znajduje się w ciemnej czekoladzie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto cieszyć się jej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 586 Data: 2023-12-18 15:22:14
  • Łysienie androgenowe, nazywane również łysieniem typu męskiego, jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się postępującym wypadaniem włosów skóry głowy. Wprawdzie najczęściej występuje u mężczyzny, niemniej dotyczy również kobiet. Statystycznie dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1828 Data: 2021-05-14 11:40:11
  • W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4174 Data: 2018-05-01 09:09:34
  • Co to jest karagen? Czy E407 jest szkodliwy dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4707 Data: 2020-06-10 07:13:04
  • [...] wigor.  Zastrzyk energii Do roślin wspierających wigor mężczyzny poprzez dodanie bezpośredniego zastrzyku energii zdecydowanie należą: kawa guarana herbata yerba mate  kakao/gorzka czekolada Przeanalizuj, gdzie w Twoim przypadku może leżeć problem, gdzie istnieją ewentualne zaniedbania, podejmij działania i pozwól sobie cieszyć się życiem. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5370 Data: 2021-05-14 12:26:00
  • [...] Jednak najwięcej związków o tego typu właściwościach zidentyfikowano pośród flawonoidów – składników pokarmowych charakterystycznych dla pożywienia pochodzenia roślinnego, występujących przykładowo szczególnie obficie w herbacie i kakao, a w relatywnie mniejszych ilościach – zasadniczo we wszystkich owocach i warzywach. Sławomir Ambroziak

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1314 Data: 2021-02-22 10:29:58
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4203 Data: 2018-02-05 10:24:52
  • Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13448 Data: 2018-01-03 11:02:10