[...] organizmu, mogą też skutkować różnymi niedoborami, a nawet chorobami. Dlatego, zanim zdecydujemy się na tak poważny krok, powinniśmy zapoznać się z całokształtem diety, jakie może nieść za sobą zagrożenia, o jej wymogach i zasadach. Poznać ten system żywienia na tyle, by to był świadomy wybór. Dlatego istotne jest to, by wiedza zdobyta w tym [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
[...] pod ręką zapas mięsa, warto robić większe zakupy i mrozić. Żeby sobie ułatwić zadanie, to dobrze jest poćwiartować na kawałki i wrzucać je do zamrażarki w takich porcjach, jakie później będziemy spożywać. Dzięki temu nie będziesz musiała rozmrażać dużych kawałków, które mogłyby się zmarnować. Pamiętaj też, że to, że mięso lub ryba są zamrożone, [...]
[...] ludzie, którzy regularnie piją alkohol i palą papierosy. W tym przypadku najbardziej skażona żywność i tak nie ma żadnego znaczenia. Jest igłą w stogu problemów zdrowotnych, jakie czekają tę osobę. Źródła naukowe: González-Torres P, Puentes JG, Moya AJ, La Rubia MD. Comparative Study of the Presence of Heavy Metals in Edible Vegetable Oils. [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
W świecie żywienia często dochodzi do debat pomiędzy mięsożercami i wegetarianami. Szczególnie w kwestii tego, który system żywienia jest zdrowszy, lepszy dla nas i środowiska, jedni próbują przekonać drugich. Gdzie tkwią wątpliwości? Niektórzy wybierają dietę roślinną ze względów zdrowotnych, podczas gdy inni z powodów bardziej etycznych. [...]
[...] minerałów, zwłaszcza witaminy B12. Co więcej, Twoje ciało staje się mniej wydajne w wytwarzaniu niektórych z nich, m.in. witaminy D, co może prowadzić do jej niedoborów. Na jakie witaminy i minerały należy zwrócić uwagę po menopauzie? Witamina D Niedobory witaminy D są powszechne. Nasz organizm sam potrafi ją wytwarzać za pomocą ekspozycji na [...]
Łosoś to bardzo smaczna ryba, która jest ceniona także za swoje wartości odżywcze. Jest źródłem kwasów omega-3, które pomagają w funkcjonowaniu komórek, funkcjonowaniu układu nerwowego, a także zwalczaniu stanów zapalnych. Niestety nie każdy łosoś jest sobie równy. Większość sklepów oferuje nam łososia hodowlanego, częściej jednak można usłyszeć [...]
a więc do rzeczy ZNAJOMA JEST CHORA NA JAKIŚ ZESPÓŁ...POTRZEBUJE DOSTARCZAĆ ŻELAZO Z DIETY... -JAKIE PRODUKTY MAJĄ DUŻO ŻELAZA ??? Z TEGO CO WIEM TO NAPEWNO SZPINAK I ROŚLINY STRĄCZKOWE NP. FASOLA
[...] pęcherzyk żółciowy na pewno zapytałyby; A czy mogą one czyścić wątrobę ? Nie tylko mogą, ale jest to nawet konieczne. ODŻYWIANIE PO OCZYSZCZANIU WĄTROBY Należy wiedzieć jakie produkty są szkodliwe dla wątroby i wyeliminować je z jadłospisu. Są to; smażone mięso, ryba, ostre tłuste przekąski ( szczególnie zimne), żywność, która jest bogata w [...]
[...] przerywanych tzw. "okienkami żywieniowymi". W okienku żywieniowym dostarczamy całodniowe zapotrzebowanie pokarmowe. Nie jest określone ile kalorii mamy dostarczyć, jakie odstępy mają być między posiłkami, co mamy jeść ani w jakich ilościach, choć naturalnym wydaje się że należy starać się pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne [...]
[...] czyli włóknik, jest to ciało tworzące się podczas krzepnięcia krwi. Fibryna jest niebezpieczna dla ludzi, którzy prowadzą mało ruchliwy tryb życia. Do tej pory nie wiadomo, jakie składniki cebuli rozpuszczają fibrynę, ale fakt ten jest stwierdzony i najważniejsze jest to, że właściwość tę posiada zarówno cebula surowa, jak i gotowana lub [...]
[...] HILLS Według Judy Mazel, twórczyni diety Beverly Hills: "nie tyle to, co jesz, czy też jak wiele jesz wpływa na to, że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne [...]
[...] HILLS Według Judy Mazel, twórczyni diety Beverly Hills: "nie tyle to, co jesz, czy też jak wiele jesz wpływa na to, że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne [...]
[...] HILLS Według Judy Mazel, twórczyni diety Beverly Hills: "nie tyle to, co jesz, czy też jak wiele jesz wpływa na to, że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne [...]