[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]
[...] w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak okres występujący zwykle parę dni po rozpoczęciu diety, w których organizm próbuje się przystosować do nowych warunków, jakim jest pojawienie się ketozy. Keto-grypa może sprawiać, że ludzie odczuwają mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] znacznie większą objętością w jednostce treningowej (przykłady – trening push pull, góra-dół, push pull legs). Masa mięśniowa - jaka dieta? Nie ma odpowiedzi na to, jaki rodzaj diety jest najlepszy i czy powinno w niej być więcej czy mniej odżywek. Istnieje kilka modnych diet. Raz „najlepsze” są diety węglowodanowo-białkowe, [...]
[...] z tygodnia na tydzień, warto zadbać o kilka elementów. Na początek poznasz podstawowe informacje, które mają wpływ na odchudzanie. Dowiesz się, jak prowadzić dietę, jakie aktywności fizyczne wykonywać i kiedy zastosować spalacz tłuszczu. Co należy wiedzieć, zanim zaczniesz się odchudzać? Drugi element, który może rzutować na to, czy [...]
Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]
Wysiłek, jaki podejmujemy, niezależnie od tego, czy to jest trening siłowy, bieganie, jazda na rowerze czy jakikolwiek inny, pozbawia nas energii. Idąc na trening bez dobrze przygotowanego organizmu pod kątem odżywiania, ćwiczenia mogą być wykonywane na pół gwizdka. Jest to powiązane z brakiem energii, niezbędnej do efektywnej pracy mięśni, a [...]
[...] całkowitego cholesterolu do HDL. Jest to mierzalne poprzez badania krwi i niektóre laboratoria wykonują już te obliczenia i podają wyniki w raporcie wraz z widełkami, w jakim zakresie ta wartość powinna się znaleźć. Dlaczego ten wskaźnik jest ważny? Według badań opublikowanych w Journal of American Medical Association, stosunek cholesterolu [...]
[...] żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze stosowania beta alaniny, jest tożsama z tymi, jakie można uzyskać, suplementując kreatynę. Czy zatem łącząc kreatynę z beta alaniną razem, można zyskać coś więcej? Naukowcy dają nam podstawy wierzyć, że tak. Zmierzyli [...]
[...] raka? Niekoniecznie, gdyż w grę wchodzi tutaj niezmiernie skomplikowany proces nowotworzenia. Ma znacznie, czy mięso poddano obróbce – chemicznej czy termicznej, ile czasu, jakich użyto substancji. Znaczenie mają przypadkowe mutacje somatyczne, dziedziczne mutacje ważnych szlaków sygnałowych, czynniki środowiskowe i biologiczne, picie alkoholu, [...]
[...] uznawanych za „kobiece”; jedno i drugie zjawisko jest bardzo groźne dla mężczyzny). prolaktyna (niestabilna gospodarka hormonalna). kortyzol (m.in. rozpad mięśni, stres jakiemu jest poddany organizm). Przed cyklem ocenimy aktualny stan naszego zdrowia, wydzielanie hormonalne. Po cyklu można ocenić stopień „zablokowania”, skuteczność PCT, [...]
[...] a w wielu krajach można by je zaliczyć do typowej szarej strefy. Zawierają składniki, które dyskwalifikują je jako suplementy diety, bo są groźne dla zdrowia. W USA w jakimś stopniu poradzono sobie z tym problemem, w Polsce nadal spotyka się w obrocie dziwne preparaty, pochodzące z niewiadomego źródła. Jedno jest pewne, nie są to [...]
[...] tylko się da. Co więcej, mniej węglowodanów w diecie, to mniejsza ilość insuliny w organizmie, a co za tym idzie - tkanki “odpoczywają” od jej działania. Trzecim aspektem, jaki jest istotny z punktu widzenia wrażliwości insulinowej, to utrzymanie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że im mniej posiadamy tłuszczu, tym więcej tkanki [...]
Moda na bycie „skinny” powoli przemija, jednak wychudzone modelki wciąż przewijają się na okładkach gazet, wprowadzając tysiące kobiet w kompleksy i błędny pogląd, na to, jak powinna wyglądać ładna sylwetka. Jednak sylwetka typu „skinny” tj. szczupłe ręce, nogi, płaski bądź wklęsły brzuch, widoczne kości obojczyków, żeber itd. wcale nie są [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
Z formalnego punktu widzenia kreatyna należy do związków z grupy aminokwasów. Aminokwasy, jak wiadomo, są składnikami białek, z których z kolei zbudowana jest w przewadze muskulatura. Ale tylko niektóre, tak więc kreatyna należy do grupy aminokwasów niewchodzących w skład białek, czyli tzw. aminokwasów nieproteogennych. Pomimo tego jest jednym z [...]
Pomiar pulsu (inaczej tętna) jest dość powszechnym sposobem oceny jednego z parametrów zdrowia naszego ciała, często też sugerują się nim sportowcy wielu dyscyplin, a także osoby odchudzające się. Pulsometry dostępne w kilku formach: obrączek napalcowych, zegarków, opasek na rękę, czy jako zegarek z zaawansowanym czujnikiem na klatkę piersiową są [...]
Założę się, że to pytanie nurtuje większość mężczyzn. Sądzę jednocześnie, że procentowo częściej zadają to pytanie mężczyźni aktywni sportowo, a zwłaszcza Ci zainteresowani poprawą swojej sylwetki i osiągnięć siłowych. Ograniczaj stres Oczywiście łatwiej powiedzieć, niż wprowadzić to w życie... Jednak staraj się zapewnić swojemu organizmowi [...]
Witam:) Jaki powinien być prawidłowy poziom cukru we krwi? Rano na czczo mam przeważnie od 90-100, natomiast jakieś 2-3godź po posiłku poziom wynosi przeważnie 120-125. Czy te wyniki są dobre, czy jednak za duże? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:) Zmieniony przez - marek997 w dniu 2010-09-25 22:23:53