SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

gdzie jest białko w produktach

  • [...] na diecie odchudzającej. Proteiny są bowiem sycące i jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, więc znakomicie nadają się na redukcji. Źródła białka w diecie Białko – gdzie najwięcej? W czym jest białko? Na te pytania poszukuje odpowiedzi każdy początkujący adept sportów siłowych i sylwetkowych. Odpowiedź brzmi: w mniejszym lub większym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70346 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 789 Data: 2024-01-28 10:16:53
  • Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3779 Data: 2023-01-16 08:00:18
  • Kreatyna i białko serwatkowe są fundamentem suplementacji większości sportowców amatorskich i zawodowych. Przeglądając literaturę fachową, szybko zauważysz, że zarówno kreatyna, jak i WPC (koncentrat białek serwatkowych), są najczęstszym przedmiotem badań naukowych na sportowcach, a ich efektywność jest dowiedziona i nie podlega dyskusji. Co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16375 Data: 2020-06-18 07:29:19
  • Co jedzą mieszkańcy najzdrowszych państw świata?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zachodniej, rezygnując z diety śródziemnomorskiej. Od razu widać tego negatywne skutki. Istnieją natomiast regiony, w których wciąż stosuje się dietę śródziemnomorską i gdzie mieszkańcy cieszą się długim życiem. Jednym z takich miejsc jest wyspa Ikaria. Dieta jest tam wyjątkowo uboga w cukier i białą mąkę, nie zawiera zbyt wiele czerwonego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3042 Data: 2019-02-16 12:45:58
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6462 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • [...] używane do obróbki mięsa (azotany lub azotyny i sól) przyczyniają się do tworzenia nitrozoamin uszkadzających DNA” Jeżeli to nie jest INFORMOWANIE, to ja nie wiem czego i gdzie autor filmu szukał na stronach ACS? Na pewno nie tam, gdzie powinien. Mi znalezienie tych wytycznych zajęło kilka sekund. Cytat nr 3  4 min. 02 sek. „W zakładce o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14044 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • Temat aminokwasów jest bardzo rozległy i nadaje się do prac mających objętość pracy habilitacyjnej. Niemniej postaram się przedstawić w skrócie najważniejsze informacje z tej dziedziny. Aminokwasy są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5150 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1467 Data: 2023-08-04 11:56:31
  • [...] że wzrost masy ciała będzie generował większe zapotrzebowanie również na białko. 2. Nie przeceniaj wartości białek W odróżnieniu od punktu pierwszego znamy również sytuację, gdzie osoby trenujące przeceniają wartość białek. Oznacza to, że skupiają się tylko i wyłącznie na tym makroelemencie nie dbając o pozostałe dwa: węglowodany i tłuszcze. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18337 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18643 Data: 2020-12-29 18:40:51
  • Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14069 Data: 2017-09-08 10:52:43
  • Sklep z odżywkami

    Artykuł
    Suplementy

    [...] bezpośrednio wpływają na budowę muskulatury, np. kreatyna, która stanowi bezpośrednie źródło energii do pracy mięśniowej, a jest szczególnie przydatna w treningu siłowym, gdzie wykorzystuje się beztlenowe pozyskiwanie energii. Jednak patrząc z drugiej strony, wiele środków ma pośredni, ale niezmiernie istotny wkład w zwiększanie hipertrofii. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22060 Data: 2018-10-06 14:04:58
  • Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6546 Data: 2019-08-07 06:25:57
  • Budowa masy mięśniowej jest procesem złożonym. Potrzebne będą odpowiednie działania treningowo-dietetyczne, które są nastawione na przybieranie na wadze. Trzeba tutaj napisać jasno, że w przypadku budowania masy, Twoje ciało musi otrzymywać więcej energii, niż potrzebujesz na co dzień. Mięśnie mając do dyspozycji nadwyżkę kaloryczną, w tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18766 Data: 2021-04-07 12:01:21
  • [...] czy węglowodany podawano rano, a tłuszcze popołudniu i wieczorem, czy też odwrotnie). W końcu, wrażliwość insulinową poprawia dieta o charakterze przerywanego postu, gdzie mamy np. 6-h okno żywieniowe + 18 h postu. Sprawdzić może się też rotacyjne ograniczanie podaży węglowodanów w dni nietreningowe. Referencje: Dariusz Szukała „Znaczenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3732 Data: 2020-02-06 16:20:55
  • Troska o nasze stawy jest jednym z kluczowych zadań, w przypadku osób aktywnych fizycznie, ale nie tylko. Dbałość o stawy powinna być dla każdego ważna, z racji tego, iż uszkodzenie stawu spowodować może wyłączenie nas na długi czas z aktywności fizycznej. Kwasy tłuszczowe Omega-3 Kwasy Omega-3 to jeden z najskuteczniejszych naturalnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9285 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3639 Data: 2018-02-16 10:29:26
  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10490 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • Co to jest karagen? Czy E407 jest szkodliwy dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4717 Data: 2020-06-10 07:13:04