[...] serca u 15% kobiet i 19% mężczyzn nie stwierdzono hiperlipidemii, nadciśnienia, cukrzycy lub palenia papierosów. Jeden z pomijanych czynników w ocenie to stan zapalny do oceny jego aktywności można używać oznaczania np. białka C-reaktywnego. Wiele przemawia za udziałem tego białka w rozwoju miażdżycy”. Poza tym dieta wielu sportowców składa [...]
[...] serca u 15% kobiet i 19% mężczyzn nie stwierdzono hiperlipidemii, nadciśnienia, cukrzycy lub palenia papierosów. Jeden z czynników pomijanych w ocenie to stan zapalny do oceny jego aktywności można używać oznaczania np. białka C-reaktywnego. Wiele przemawia za udziałem tego białka w rozwoju miażdżycy” konsumpcja cholesterolu w pokarmie nie [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] się nie bada z własnej woli, ale np. tylko przy okazji badań okresowych lub gdy ciężko zachorują. Tak samo powszechne są opinie o tym, iż „ktoś ma wolny metabolizm”. Do oceny szybkości metabolizmu konieczne są niesłychanie kosztowne badania laboratoryjne. Takie twierdzenia można włożyć między bajki. „Zarywanie nocek” zwiększa [...]
[...] i postępowanie w 2014 roku” Wspólna Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskiego Towarzystwa Anestezjologicznego (ESA) do spraw oceny ryzyka sercowo-naczyniowego i postępowania u pacjentów poddawanych operacjom niekardiochirurgicznym [...]
[...] przestrzenne. Zuardi i wsp. stwierdzili, iż podawanie do 400 mg CBD dziennie ma wpływ na poprawę funkcjonowania pacjentów wg kryteriów krótkiej psychiatrycznej skali oceny (BPRS - brief psychiatric rating scale) oraz kwestionariusza dotyczącego zaburzeń psychotycznych (PPQ - jest stosowany do oceny omamów wzrokowych). W kolejnym z badań [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
W pierwszej części omówiłem rzekomy wpływ nadmiaru protein na wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
[...] Dieta ketogeniczna a ryzyko sercowo-naczyniowe Biorąc pod uwagę, iż ryzyko sercowo-naczyniowe wymaga wieloletnich obserwacji, brakuje obecnie właściwej podbudowy naukowej do oceny diet ketogenicznych (<50 g węglowodanów dziennie) i low-carb (<150 g węglowodanów dziennie). Zresztą ten sam problem dotyczył tłuszczów nasyconych, których często [...]
Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
[...] Niemniej wg łatwo dostępnych danych zanieczyszczenie pestycydami jest powszechnym problemem globalnym, a biomonitoring środowiska i populacji człowieka jest niezbędny do oceny potencjalnych szkodliwych skutków biologicznych. Jednym z pestycydów pojawiających się w warzywach i owocach jest chloropiryfos (CPS). CPS to zatruwający nerwy [...]
[...] jeśli masz ciśnienie krwi, które jest znacznie wyższe, niż 120 na 80, wzrasta ryzyko chorób serca, udaru mózgu i chorób nerek. Waga ciała może być pewną wskazówką do oceny naszego stanu zdrowia, jednak sama masa ciała nie mówi wiele, chyba że jest wyjątkowo wysoka lub niska. Najlepszy rodzaj pomiaru procentowej zawartości tkanki [...]
[...] 60% rezerwy tętna. Pomiary spoczynkowe i testy wysiłkowe (rosnące, stopniowane obciążenie) przeprowadzono przed programem treningowym, po 6 i 12 miesiącach treningu. Do oceny parametrów metabolicznych zastosowano pośrednią kalorymetrię. Wyniki: Po 12 miesiącach treningu masa ciała pozostała niezmieniona, jednak ilość tłuszczu w organizmie [...]
[...] o wątpliwej skuteczności. Głównie są to badania wytworzone przy „współudziale finansowym” producentów lub dystrybutorów tego typu maszyn. Wiarygodność pozostawiam każdemu do oceny. Referencje: Wolfgang Kemmler i in. Efficacy of Whole-Body Electromyostimulation (WB-EMS) on Body Composition and Muscle Strength in Non-athletic Adults. A Systematic [...]