[...] telefon komórkowy. Czym jest gluten? Dieta bez glutenu – konieczność czy moda? Czy na diecie bez glutenu poczuję się lepiej? Finansowe koszty diety bez glutenu Czy dieta bez glutenu sprzyja zdrowiu? Czy dieta bezglutenowa poprawia wyniki sportowe? Dieta bez glutenu a niedobory żywieniowe Ponadto „postęp” często oznacza inne, [...]
[...] który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. Czym jest dieta bezglutenowa? Jak sobie na niej radzić? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Liczba dowodów leżących u podstaw diety bezglutenowej, [...]
[...] dietę bezglutenową. Niektórzy uważają, że eliminacja glutenu wyzwoli ich od wszelkich chorób - inni, że pomoże im to zrzucić kilka kilogramów. Odpowiemy dziś na pytanie, czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć? Co powinieneś wiedzieć o dietach bezglutenowych? Nie ma dowodów na to, że dieta bezglutenowa jest odpowiedzialna za utratę masy [...]
[...] lub lekarza gastrologa. Eliminacja glutenu z diety nie jest złotym środkiem na redukcję wagi. W większości osób eliminowanie glutenu z diety nie jest konieczne. Jeśli decydujemy się na wykluczenie lub ograniczenie spożywania glutenu, sięgajmy po pokarmy naturalnie bezglutenowe i zadbajmy o to, by nasza dieta była prawidłowo zbilansowana.
[...] diety wolnej od glutenu, ale nie u całej reszty populacji! Niestety, moda na unikanie glutenu jest nie tylko nieracjonalna, ale szkodliwa dla zdrowia. Finansowo tego rodzaju dieta po prostu się nie opłaca, a produkty bez glutenu wcale nie są zdrowsze, ponieważ charakteryzują się wysokim stopniem przetworzenia, czyli wyrządzają duże szkody [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
[...] jego stosowanie znacznie ograniczono z powodu niekorzystnego działania na czynność serca. A może winny jest gluten? W ramach zakończenia dodam, iż wiele badań sugeruje, iż dieta pozbawiona glutenu przynosi rezultaty w przypadku osób cierpiących z powodu IBD. Gluten jest kompleksem białek, głównie gliadyn i glutenin magazynowanych w zarodku [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
[...] kawowe (trudno nazwać je kawą), słodzone „herbaty” i wszystkie inne produkty wyrządzające człowiekowi poważne szkody. Teoria dotycząca glutenu Nie ma żadnej pewności, że dieta bez glutenu pomaga się odchudzać. W badaniu z 2013 r. wykazano, że 65% dorosłych Amerykanów uważa, iż żywność bezglutenowa jest zdrowsza, a 27% wybiera produkty [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
[...] Jest bogactwem magnezu, manganu, miedzi. Zawiera również sporo potasu oraz cynku. Kasza ta jest bezglutenowa, dla osób z nietolerancją tego składnika, to ogromny plus, gdyż dieta przy nietolerancji bywa trudna. Ponadto w kaszy tej jest spory udział białka, co również jest istotne dla wegetarian i wegan. Warto również dodać, że jest bogata w [...]
[...] rodzajów mąk. Przygotować dzięki niej możemy właściwie wszystko, ma niepowtarzalny aromat oraz zaskakujące właściwości. Warto włączyć mąkę kokosową do swojej codziennej diety, gdyż u przeciętnego Polaka jest stosunkowo mało błonnika i używanie jej może zapobiec problemom z zaparciami, a nasza dieta będzie zdecydowanie bardziej odżywcza.
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
[...] tylko w tym miejscu. Stad tez ten mój fokus na zboza i szukanie winowajcy.) Wdziecza będę za sugestie dziewczyn, które zmagaly-zmagaja się z opornością insulinowa, sa na dietach gezglutenowych. Z starych jeszcze czasow pamiętam, ze cennym będzie przestudiowac dziennik filonki.;-) Jutro dodam plan diety i zaplanowany trening ;-) a teraz [...]
[...] bardzo ograniczac jedzenie, przez co teraz waze ile waze. Teraz wiem ze bylo to niedobre - zaczelo brakowac mi sil, przestalem chudnac. Przejrzalem forum i wpadla mi w oko dieta redukcyjna. Co prawda jest ona dosc klopotliwa (regularnosc posilkow), ale calkiem przyjemna. W moim przypadku pojawia sie jeszcze jeden problem - jestem na diecie [...]
Witam, mam problem z przytyciem, nie mogę przytyć a jem prawię wszytko np. zjadłem 11 hot-dogów w 2 tygodnie i nic , chociaż nie powinienem jem tak od kilku lat lecz tylko trochę masy się zwiększyło, 3 miesiące temu zacząłem jeść : 5:30 Śniadanie- płatki kukurydziane 1 miska, 12:15 Obiad- nie mam obiadu bo chodzę do szkoły, więc w szkole jedna [...]
Witam. Od jakiegoś czasu trenuję na siłowni, niedługo rozpocznę typowy trening na masę. Zwykła dieta stosowana przy przyroście tkanki mięśniowej nie jest łatwa, nie mówiąc już o mojej sytuacji- otóż mam celiakię i muszę stosować dietę bezglutenową. Przez to odpada w mojej diecie cała gama wartościowych produktów zbożowych. Do tego od pięciu lat [...]