[...] efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka podaż tłuszczu przy niskiej podaży węglowodanów. Na czym polega dieta Low Carb? Czy jest zdrowa i efektywna? Jak wygląda [...]
[...] powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych badań przeprowadzonych na szczurach zdrowych i z cukrzycą, dieta dostarczająca produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) sprzyja hiperinsulinemii (nadmiernie podwyższonemu stężeniu insuliny), zwiększeniu otyłości, niższym [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
[...] nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w przypadku redukcji tkanki tłuszczowej). Organizm [...]
[...] od 10 do 30% dla alkoholu. Dane na podstawie opracowania holenderskiego naukowca, Klaasa R. Westerterpa oraz pracy Acheson KJ i wsp. Oszacowano, iż jeśli osoba stosuje dietę dostarczającą 8368 kJ dziennie (2000 kcal) i przy tym 30% energii dostarczają proteiny, termiczny efekt pożywienia będzie wyższy o 58 kJ dziennie, w porównaniu do [...]
[...] wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie jest związane z [...]
Dieta paleo jest kontrowersyjnym sposobem odżywiania, szeroko promowanym w Internecie, książkach, czasopismach. Dlaczego? Nie ma dowodów na to, iż zastosowanie określonej diety przyniesie znacząco lepsze rezultaty, w porównaniu do innej. Ale dieta paleo, jest najlepsza, bo… Tak? Bo Brazylijczycy przeprowadzili meta-analizę 11 badań naukowych [...]
[...] koreańskich kulturystów w wieku od 18 do 25 lat. Spożywali gigantyczne ilości białka: 4.3 ± 1.2 g/kg masy ciała, dziennie 30% z białka (z tego 28% z odżywek, 72% z diety). Rozkład energii w diecie współczesnych kulturystów może wyglądać tak: 34% energii z węglowodanów (z tego aż 95% pokrywała dieta!), 30% z białka (z tego 28% z odżywek, [...]
[...] – zacznij od najlżejszego wariantu. Warto mieć w pogotowiu wodę oraz jakieś źródło glukozy czy innego cukru – w razie problemów. Referencje: Alan C Utter "Influence of diet and/or exercise on body composition and cardiorespiratory fitness in obese women" [...]
[...] A często się zdarza, iż treść badania nie do końca odzwierciedla jego wyniki. Pewna blogerka (której nonsensowne wypowiedzi komentowałem kilka razy) napisała: „Wszystkie diety wysokotłuszczowe, jak Atkinsa, Kwaśniewskiego, The Zone, Paleo, opierają się na tym, że insulina jest motorem wszelkiego zła. Dlatego powinno się ograniczyć spożywanie [...]
[...] węglowodanów, 25% energii jest tracone, tłuszcze przyswajane są praktycznie bez strat. Podobne mechanizmy istnieją, gdy próbujemy się odchudzać np. przez restrykcyjne diety, nadmiar treningu aerobowego itd. Zawsze w trakcie redukcji odnotowuje się spadek beztłuszczowej masy ciała, co ma duży wpływ na REE, NEAT i ilość energii zużywanej na [...]
[...] o redukcji, potem o masie, czyli całkowicie odwrotnie niż głosi popularne hasło! Referencje: Rasmus Oestergaard Nielsen i wsp. „Does running with or without changes in diet reduce fat mass in novice runners?: A 1-year prospective study.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25766050 Nielsen RO, Bertelsen ML, Parner ET1, Sørensen H2, Lind M3, [...]
[...] plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
[...] odgrywa kolosalną rolę. Są to np. choroby nowotworowe, cukrzyca typu II, w mniejszym stopniu choroby sercowo-naczyniowe (te ostatnie zawsze dziesiątkowały ludzkość). Czy dieta IF przedłuża życie? To się okaże, ale wiele na to wskazuje. Bez wątpienia ograniczenie częstotliwości dowozu pokarmu (np. 2-3 duże posiłki zamiast 5-7 drobnych) oraz [...]
[...] tym nie mają być to publikacje modnych dziennikarek (które często nie wiedzą, o czym piszą), guru weganizmu, „specjalistów od detoksykacji” czy autorów kolejnych modnych diet. Polecam książki dla lekarzy, studentów i dietetyków. Niektóre są trudne, ale mamy pewność, iż prezentowane tam informacje mają potwierdzenie w nauce. Gdybym chciał [...]
Przeszukując internet w celu znalezienia idealnej diety dla siebie, czy też porad dotyczących odżywiania, można natrafić na informacje dotyczące cudownych diet, które są łatwe, wygodne i efektywne. Jednakże większość tych diet nie ma kompletnie nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem czy skutecznością, w większości przypadków prowadzą do efektu [...]
McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
Wydawałoby się, iż temat redukcji tłuszczu i treningu aerobowego został już tylekroć opisany, iż zagadnienie nie sprawia żadnego problemu. Niestety, rzeczywistość przedstawia się trochę inaczej. Im masz większą wiedzę, tym pewne kwestie stają się dla Ciebie prostsze, nie wymagają wyjaśnień, są zrozumiałe z samego założenia. To może być wielką [...]
Zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, jak się wydaje, a mimo to dla niektórych stanowi niesamowite wyzwanie. Napięty harmonogram dnia, stres, czyhające wszędzie pokusy sprawiają, że łatwiej jest sięgnąć po to, co jest akurat pod ręką, a jakoś dziwnym przypadkiem nie są to zazwyczaj warzywa czy inne zdrowe i niskokaloryczne przekąski. Wiele osób [...]
[...] 1993;9:373–380. Westerterp KR. Diet induced thermogenesis. Nutr Metab (Lond) 2004;1:5. doi: 10.1186/1743-7075-1-5. Mikkelsen PB, Toubro S, Astrup A. Effect of fat-reduced diets on 24-h energy expenditure: comparisons between animal protein, vegetable protein, and carbohydrate. Am J Clin Nutr. 2000;72:1135–1141. Kassis A “Effects of protein [...]