SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier z winogron

  • [...] aktywna fizycznie, z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się tam cukier i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6299 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6675 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] żywność (np. napoje słodzone, słodycze, drobne przekąski, pokarmy fast food). W latach 70. niektórzy badacze sugerowali, że rafinowane węglowodany, zwłaszcza cukier, i niskie spożycie błonnika pokarmowego są głównymi czynnikami choroby wieńcowej (CHD). Ta sugestia została szybko przyćmiona przez przekonanie, że to nadmiarowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3028 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] szybko spożyć i zapewnić sobie dobrej jakości mini posiłek czy przekąskę. Müller Müllermilch Napój mleczny o smaku mango Skład: mleko częściowo odtłuszczone, maślanka, cukier, dekstroza, laktoza (z mleka), skrobia modyfikowana, zagęszczony sok o smaku mango 0,3%, barwnik: karoteny, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, tiamina, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22542 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • [...] produkty takie jak: maślanka, kefir czy jogurt, będące na bazie kwaśnego mleka, zawierają około 4% laktozy i są zdecydowanie lepiej tolerowane niż inne produkty zawierające cukier mleczny. Produkty fermentowane mają gęściejszą konsystencję, dlatego też ich obecność w przewodzie pokarmowych jest nieco dłuższa, a to wydłuża również okres, kiedy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6662 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • [...] chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym przemianom w ustroju).  Co zapamiętać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5967 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24178 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sam przemyśli, jakiego rodzaju tłuszcze dominują w diecie. Wydaje się, iż korzystne jest wykluczenie tłuszczów trans, wysokoprzetworzonych, charakterystycznych dla wyrobów cukierniczych, słodyczy itd. Paradoksalnie ryby obniżają stan zapalny, ale nie te, które smażono w kiepskiej jakości tłuszczu. W badaniu przeprowadzonym na osobach w wieku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 838 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2713 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] związek z pojawieniem się trądziku. IG to system punktacji od 1 do 100 używany do określania, jak szybko węglowodany są trawione, wchłaniane i metabolizowane (jak szybko cukier pojawia się we krwi). W wielu badaniach klinicznych diety o wysokim IG (>55) wiązano z gorszą kontrolą stężenia cukru we krwi, wyższym stężeniem insuliny po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 856 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1451 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4004 Data: 2018-06-23 11:12:44
  • Jak zadbać o dłonie?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Nie ulega wątpliwości, że podczas treningu siłowego punktem styczności naszego ciała z ciężarami jest głównie dłoń. Sprawia to, że podatna jest ona na odciski, otarcia i wysuszenie skóry w jej obrębie, co wymaga zainteresowania się tym, jak przywrócić jej nienaganny wygląd oraz jak zabezpieczyć dłoń przed kolejnym wysiłkiem, aby ograniczyć wpływ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3572 Data: 2017-10-17 10:01:20
  • Skąd się bierze tłuszcz? Jak nie tyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zmiksujesz je z wodą czy z mlekiem nie zmienia faktu, że są źródłem glukozy i fruktozy, tych samych cukrów, które znajdziesz w syropie glukozowo-fruktozowym czy sacharozie (cukier biały, brązowy itd.). Liczne owoce nie zawierają wcale tak dużo węglowodanów, ale sytuacja zmienia się, gdy robisz z nich płynny napój czy bardziej skoncentrowany sok. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1104 Data: 2022-07-20 06:55:08
  • [...] Czasem jednak nie odmawiam sobie świetnej kanapki z masłem orzechowym”. Bon Jovi podczas swojej ostatniej trasy koncertowej wyeliminował z diety gluten, nabiał, cukier i alkohol. Ograniczył też spożycie kawy do jednej filiżanki rano. Wspomniał też czasy, gdy często pił popularne energetyki w dużej ilości i zaznaczył, że nie zamierza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 397 Data: 2024-04-22 23:06:46
  • Candida - najważniejsze informacje

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] z oczyszczonej mąki z dodatkiem wody z kranu (chlor, fluor) i drożdży. Po takim przyrządzeniu trudno doszukać się w chlebie jakichś wartości, chyba, że po zamianie w cukier (proste węglowodany są zamieniane w cukier), świetnej pożywki dla candida. Dobrym przykładem „zdrowotnych" właściwości oczyszczonej żywności niech będzie zdarzenie [...]

    Odpowiedzi: 192 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-09-05 18:35:36 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Książka Sałatkowa %-)!!!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] miejsca,ale wydaje mi sie ,ze sie przyda ,no ale wydawac mi sie moze!! 1. SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 3-4 winne jabłka, sól, ocet, olej, cukier Kapustę poszatkować, ugotować w dużej ilości wody z octem i solą, odcedzić na pół ugotowaną. Cebulę pokrajać, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać kapustę z [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 17796 Data: 2005-03-10 10:23:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Diety każdego rodzaju

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] (bez kapusty) - marchew, szpinak, brokuły, pomidory bez skórki, sałata, jabłka pieczone lub utarte, sok z pomarańczy, grejpfrutów, cytryn, winogrona bez pestek i skórek, cukier, miód, syropy owocowe, galaretki owocowe, kisiele, kompoty przecierane z owoców świeżych lub mrożonych, przyprawy łagodne; cynamon, bazylia, liście laurowe, sól, sok z [...]

    Odpowiedzi: 57 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-12 17:36:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Legenda symboli E-xxx

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Za maksymalną dawkę dzienną (ADI) przyjmuje się 0,5 mg na kilogram wagi ciała. Najczęściej jest dodawany do karmelków - do 50 mg/kg, kisielu - do 200 mg/kg i "nadzienia cukierniczego z pomady wodnej: anżelikowej, likoworowej i piankowej" - do 30 mg/kg (zgodnie z Zarządzeniem MZiOS). IL-PZH. E110 Żółcień zachodzącego słońca FCF. Nazywany [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-14 02:14:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] cukroza, laktoza, glukoza, a także maltoza pod warunkiem, że są czyste. Cukry o większej higroskopijności to fruktoza i rafinoza, a dużą higroskopijnością odznaczają się cukier inwertowany i syropy skrobiowe. Cukry niskohigroskopijne używane są do produkcji wyrobów, które nie powinny być lepkie, a więc granulatów, cukierków, wyrobów instant, [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 15495 Data: 2008-09-20 10:57:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)