Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
[...] witaminy A oraz jej wysoce aktywnej biologicznie formy, czyli retinolu. Dla osób leczących się z dny moczanowej z kolei niekorzystnie mogą zadziałać zawarte w podrobach puryny. Jeżeli uwzględnia się podroby w diecie, należy ściśle kontrolować podaż pozostałych źródeł witaminy A w codziennych jadłospisach, jednak najczęściej poleca się je [...]
[...] - niebiałkowe związki azotowe : są to wolne D-aminokwasy (forma której nie jest w stanie wykorzystać nasz ustrój ), kwasy nukleinowe, nukleotydy i produkty ich metabolizmu, puryny i wiele innych związków azotowych, których ilość w danym artykule żywnościowym jest zależna od jakości i rodzaju obróbki technologicznej, jakości samego surowca z [...]
[...] Przede wszystkim grozi to wywołaniem dny moczanowej ( u osób wrażliwych. Jest to choroba, w której nadmiar kwasu moczowego, będącego ubocznym produktem trawienia bogatego w puryny pożywienia ( kakao, czekolada, kawior, orzechy, nasiona, ciemne mięso dzikich zwierząt ), nie jest usuwany wraz z moczem, ale odkłada się w tkankach miękkich, [...]
[...] jego powstania. Wiele pożywek do hodowania nowotworów in vitro zawiera pH obojętne lub lekko zasadowe, co nie spowalnia wzrostu guza. Szacuje się, że dieta bogata w puryny odpowiada tylko za 10 - 15% przypadków dny moczanowej. Ludzie na prawidłowej diecie - alkalizującej - również chorują, ostatnio zwraca się uwagę na wpływ niektórych [...]
Chemicznie rzecz biorąc, kofeina jest pochodną puryny (C5H4N4) i należy do grupy alkaloidów. Jako pierwszy z nich w 1804 r. została wyodrębniona morfina. Obecnie znanych jest około 2000 naturalnych lub otrzymywanych syntetycznie związków z tej grupy. W budowie częsteczki są bardzo podobne do siebie, a różnią się jedynie obecnością grup metylowych. [...]
Informacja ta nie jest istotna dla klientów (w 98%) bo znikomy procent wie w ogóle co to są puryny. Jeśli informacje uzyskane na forum firmy OLIMP nie są dla Ciebie wiarygodne, ja tym bardziej Ciebie nie przekonam.
[...] trawienia mięsa w wyniku rozkładu jąder komórkowych powstaje kwas moczowy – „cichy zabójca” (do kwasu moczowego jeszcze wrócimy). Kawa zawiera puryny, co również prowadzi do zakwaszania i przesuwa procesy przemiany materii w kierunku kwaśnym. Podobnie produkty z dużą ilością białka – sery, twarogi, [...]
[...] I znow: zawiera w sobie puryne...zwiazek pochodny Kofeiny. Wyciagasz jakis argument, nie za bardzo masz pojecie o co chodzi a probujesz go uzywac. Kofeina to pochodna puryny, a nie odwrotnie! Podobnie jak adenina i guanina, czyli zasady azotowe wchodzace w sklad DNA/RNA. A kwasy nukleinowe obecne sa w (niemal) kazdej komorce i roslinnej, i [...]
[...] się poprostu stąd że osoba zachwalająca mi produkt konkurencji, zwróciła mi poprostu na to uwagę, a moje blade wyobrazenie o purynach i laktozie jest takie że jak rozumiem puryny to są jakieś "złe", uszkodzone białka które nietylko ze nie są przyswajalne ale dodatkowo utrudniają przyswajanie "dobrych" białek, i analogicznie [...]
[...] cząbru i gotuję bez przykrycia na małym ogniu dolewając ewentualnie w miarę potrzeby trochę wrzątku. Pod koniec gotowania solę. Często dodaję glony kambu. Ocet pomaga usunąć puryny, których w strączkowych jest prawie tyle samo, co w mięsie. Jeśli się ich nie usunie, to osadzają się głównie w naszych stawach. Hmmm...tylko z tego wynika, że w occie [...]
[...] Kofeina jest exreted w urynie jako methylxanthine i methyluric kwasu jako produkt metabolizing kofeiny. Moczowy kwas który powoduje bolesną podagrę, jest przez produkt puryny metabolizmu który zdarza się w wątrobie. W osoby z podagra, zbędny suma puryny jest produkowany i koniec produkt który jest moczowy kwas, crystalizes w stawach których [...]
[...] picia herbaty, kawy, kakao oraz jedzenia czekolady. Nie do końca rozumiem zalecenie: należy jeść albo zupę na wywarze mięsnym, albo mięso. Puryny wypłukane do wywaru a puryny w mięsie – to te same puryny, chyba że się mylę. Będę jadła i zupy, i mięso (od czasu do czasu) ;-). DZISIAJ ZJEM: 1. jajecznica z cebulą; 2. piersi kurczaka + [...]
[...] symboliczne jej ilości mogą przyczynić się do zatrucia. Jednorazowa porcja sięgająca 100g mogłaby być wręcz niebezpieczna dla życia %) Skerx - kwasy nukleinowe są źródłem puryn, a puryny rozkładane są do kwasu moczowego - stąd to zalecenie. Tak więc powód zwiazany jest właśnie z kwasem moczowym z którego wydalaniem problem mają osoby z dną ;-)
[...] octowego. Glikozydy Glikozydy są pochodnymi cukrowców. Produktami rozpadu naturalnych glikozydów obok cukrów (najczęściej glukoza) są: hydrochinon, floretyna, puryny, ester metylowy kwasu salicylowego, cyjanowodór. Glikozydy są zwykle bezbarwne i gorzkie w smaku, rozpuszczają się w wodzie i alkoholu. Niektóre z glikozydów wywierają [...]
[...] bóli, szczególnie w nocy. Bardzo często dochodzi wówczas do wzrostu temperatury ciała, obrzęku i dużej bolesności stawu. Występowaniu napadów sprzyjają: dieta bogata w puryny, nadmierny stres, niektóre leki, oraz nadmierny wysiłek fizyczny. Po wielu latach dochodzi najczęściej do przewlekłego zapalenia wielostawowego, któremu często [...]
[...] mogą mieć metody nastawione na zwiększanie wydalania kwasu moczowego przez nerki (zmniejszenie ładunku glikemicznego diety, ograniczenie spożycia cukrów prostych). Co przede wszystkim wynika z faktu, że zazwyczaj 2/3 ładunku puryn w organizmie, to puryny endogenne (pochodzące z rozpadu komórek własnych organizmu), a jedynie 1/3 pochodzi z diety.
[...] jest energochłonna, więc również tu istotne jest ich oszczędzanie w warunkach głodzenia. Zmniejszenie wydalania kwasu moczowego to również zmniejszenie zapotrzebowania na puryny. Tu również widoczne jest „oszczędnościowe” działanie ciał ketonowych w warunkach niedoboru pożywienia. megon tu jestem [...]