[...] mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze dyscypliny sylwetkowe i siłowe, jak również do osób odchudzających się. Jeżeli trenujesz na [...]
Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]
W serwisie zapytaj.sfd.pl zauważyliśmy powtarzający się problem, który związany jest z występowaniem hemoroidów. Osoby trenujące pytają, co można zrobić w przypadku, gdy dokuczają im hemoroidy oraz jaki rodzaj treningu wykonywać, aby sobie nie zaszkodzić. Postanowiliśmy opisać najważniejsze zagadnienia, aby ułatwić życie osobom dotkniętym omawianą [...]
[...] 10 czynników, dzięki którym spalanie pójdzie sprawniej. Odpowiednie zarządzanie stresem Stres to bardzo silny czynnik, który nam utrudnia wiele spraw w naszym życiu. Jeśli jest go dużo to najlepsza dieta i najlepszy trening nie przyniosą efektów redukcyjnych, gdy stres będzie na wysokim poziomie. Każdy inaczej reaguje i stres nie musi być [...]
Regularnie ćwiczysz i dbasz o to, co jesz, ale mimo to wciąż nie możesz pozbyć się opornego tłuszczu zgromadzonego w okolicach pępka? Nie jesteś sam. Tłuszcz zgromadzony na brzuchu, szczególnie głęboko osadzony tłuszcz brzuszny zwany trzewnym tłuszczem, jest jednym z najbardziej opornych miejsc sylwetki, co więcej staje się bardziej problematyczny [...]
[...] przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal energii, co sprawia, że planując jego udział w diecie, powinniśmy przyjąć tego typu wartość. Jak błonnik wpływa na organizm? Błonnik jest [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]
Wygląd brzucha uzależniony jest głównie od ilości tkanki tłuszczowej zgromadzonej w naszym ciele. Im więcej mamy na sobie tłuszczu, tym brzuch jest bardziej miękki i wygląda mało estetycznie. Jednak czasem, pomimo niskiego poziomu otłuszczenia, brzuch nadal wygląda słabo i jest odstający. Rozstęp mięśni prostych brzucha Rozstęp mięśni brzucha [...]
[...] mamy ich przeogromny wybór. Różnią się między sobą zwykle smakiem, nieco kolorem, czasami także konsystencją i ilością osadu. W większości produktów podstawowym składnikiem jest baza sojowa i woda. W przypadku napoju ALPRO znajdziemy w składzie także regulator kwasowości - fosforan potasu. Choć brzmi chemicznie, to warto wiedzieć, że jest to [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Ostatnio jedna z Czytelniczek zadała pytanie, bazujące na własnych doświadczeniach. Nie pamiętam w stu procentach treści, jednak zapytanie brzmiało podobnie do: "Moim celem jest utrzymanie wagi, więc spożywam ilość kalorii równą wydatkowaniu. Mimo tego, że nie jestem na deficycie kalorycznym i jem zgodnie z zapotrzebowaniem, to ciągle jestem [...]
Sporo osób z powodu nieumiejętnie zbilansowanej diety lub też problemów zdrowotnych cierpi na dokuczliwe zaparcia, które uniemożliwiają komfortowe wypróżnianie się. Jeśli spotkał cię ten problem, warto w pierwszej kolejności zrewidować dietę i wprowadzić do niej produkty spożywcze, dzięki którym być może ułatwisz sobie codzienne wypróżnianie. [...]
[...] to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej wartości odżywczej. Podsumowanie Najlepszym sposobem na dostarczenie sobie odpowiedniej ilości wszystkich składników odżywczych, jest zbilansowana, zróżnicowana dieta. Taka dieta, która obejmuje wszystkie rodzaje pokarmów - od chudych źródeł białka, poprzez węglowodany bogate w błonnik, zdrowe [...]
Prawdopodobnie każdy z nas doświadczył nieprzyjemnego, ostrego kłucia w boku podczas podejmowania wysiłku fizycznego, jakim jest bieganie. Czasem jego siła jest tak wielka, że konieczne jest przerwanie aktywności, a my łapiemy się za bok, aby odetchnąć i uspokoić organizm. Z czym związany jest tego typu objaw? Pamiętaj również o tym, aby do 2 [...]
[...] Problem niedowagi To, że rzadziej spotykam się z zagadnieniem zupełnie odwrotnym, niedowagi, oczywiście nie oznacza, że taki problem zupełnie nie występuje… Takich osób jest jednak mniej albo rzadziej zwracają się oni o pomoc do specjalisty. I choć dla osoby otyłej, taki problem jest wręcz marzeniem, dla tych, którzy się z nim zmagają, [...]
[...] zauważymy, że wegańskie paluszki mają najmniej kalorii. Jednak nie popadajmy w zachwyt, ponieważ różnice te są naprawdę niewielkie. Ilość węglowodanów, tłuszczu i sodu też jest podobna. Gdzie zatem ta korzyść? Producent chwali chrupki za brak glutenu, dodatku cukru i zredukowaną ilość soli. Gluten w większości tego typu produktach nie [...]
[...] który spełni moje wymagania. Jednym z testowanych, był napój sojowy dostępny w sklepie Auchan. Występuje w dwóch smakach - naturalnym oraz waniliowym. Zdecydowanym plusem jest brak dodatku cukru (w wersji naturalnej, w waniliowej użyty jest cukier trzcinowy), dzięki czemu napój nie jest słodki (w przeciwieństwie do wersji waniliowej, która [...]
[...] znajdziemy kilka ciekawych propozycji, a jedna z nich to makaron z zielonego groszku. Brzmi ciekawie i trzeba przyznać, że producent stanął na wysokości zadania. Makaron ten jest zrobiony w 100% z mąki z zielonego groszku, dzięki czemu jest doskonały dla wegetarian i wegan. Warto też zaznaczyć, że po ugotowaniu jego konsystencja niczym się nie [...]