[...] w tak dużym stopniu i tak skutecznie, jak powszechnie się sądzi. Okazuje się, że jest tak naprawdę z uwagi na niski indeks glikemiczny tego produktu i wysoką zawartość błonnika w soi, który wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów. Białko – wpływ na zdrowie Białko a zdrowie to nieco pomijany temat, często wypierany przez dyskusje na [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Sporo osób bez niego nie wyobraża sobie wielu dań. Dzięki domowemu sosowi chrzanowemu nasze dania nabierają wyrazistości, ale też pięknego aromatu. Czy w dobie super produktów można znaleźć kupny chrzan z dobrym składem? Bo przecież nie każdy z nas cierpi na nadmiar czasu i ma możliwość robienia go w domu. Zatem poniżej zestawienie najczęściej [...]
[...] 100 g tych wafelków dostarczy 482 kcal, w tym: 9,3 g białka 29 g tłuszczu (w tym 16 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 50 g węglowodanów (w tym 9,7 g cukrów) 0,6 g soli 1,6 g błonnika 7 g polioli. Cena: około 5,49 zł za opakowanie 110 g. Plusy: wafle są produktem ogólnodostępnym, ale mimo wszystko rzadko spotkać je można na sklepowych półkach, [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] dietą i treningami, a w przypadku brak odpowiedniej wiedzy, konsultować się z ekspertami zarówno medycyny, jak i żywienia. Dieta powinna być zasobna w białko oraz błonnik, gdyż ze źródłami tych substancji często spożywa się inne, cenne dla zdrowia i procesu odchudzania związki. W planach treningowych natomiast warto uwzględnić zarówno [...]
[...] odżywczą dobrej jakości batona powinno być białko, a dodatkowo powinien się charakteryzować brakiem dodatku cukru. Wiele rodzajów batonów proteinowych zawiera jeszcze sporo błonnika, dzięki czemu dają one sytość i korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Dostępne są w różnych, słodkich smakach, co czyni je nie tylko szybkim, ale i smacznym [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
Węglowodany występują w pokarmie w postaci cukrów prostych, dwucukrów, skrobi i błonnika. Błonnik jest dla człowieka nieprzyswajalny, ale pełni istotną rolę (m.in. przez swój wpływ na jelita, wydzielanie śliny, wiązanie wody, wpływ na ukrwienie jelit itd.). Do monosacharydów zaliczamy np. fruktozę, glukozę, erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
[...] źródłami białka, które można śmiało wykorzystać do przygotowania koktajlu lub jako dodatek do jogurtów, owsianek czy budyniu. Nasiona te są niskokaloryczne, bogate w błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. W jednej łyżce stołowej znajdują się 2 g białka. Nasiona konopii Nasiona konopi, podobnie jak nasiona chia, są kompletnym [...]
[...] Wartości odżywcze 100 g mąki kokosowej dostarczy 443 kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg witaminy C 0,06 mg tiaminy 0,02 mg ryboflawiny 0,54 mg niacyny 0,054 mg witaminy B6 26 µg kwasu foliowego 0,24 mg [...]
[...] (40%): cukier, miazga słonecznikowa, olej rzepakowy, mąka , kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny , aromat”. Węglowodany: 63 g, w tym cukry: 22 g, błonnik; 3,8 g, białko: 11 g. Ogólnie wydawałoby się, że nie są one jeszcze najgorsze, ale przytłacza tu podaż węglowodanów, a szczególnie tych o szybkiej kinetyce (cukier [...]
[...] do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Podsumowanie Zaparcia nie są niczym przyjemnym, więc warto działać prewencyjnie — zawczasu zadbać o dietę, produkty bogate w błonnik, żywe kultury bakterii, odpowiednią ilość wody i ruch. Jeśli jednak dolegliwość już Cię dopadła, to przyjrzyj się, jak żyłeś do tej pory i co możesz poprawić. Jeżeli [...]
Gainer jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]
[...] w proszku, ekstrakt z drożdży w proszku, majonez (olej słonecznikowy, ocet spirytusowy, żółtko jaja, gorczyca, sól jodowana, cukier), ocet spirytusowy, cebula w proszku, błonnik z owoców cytrusowych, skrobia kukurydziana, sól, czosnek w proszku, pieprz czarny. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 226 kcal Tłuszcz: 11 g (w tym [...]
[...] z dyslipidemią zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a podwyższone wartości BMI są związane z wyższym ryzykiem powikłań cukrzycowych. Sprawdź swoje BMI Źródła błonnika, takie jak owoce, warzywa, pełne ziarna i rośliny strączkowe, powinny być regularnie włączane do diety. Dobrymi źródłami białka mogą być mięsa, jaja, nabiał czy [...]
[...] białko sojowe 6,5%, białko pszenne 6%, seler, białko jaja w proszku, purée jabłkowe, ocet spirytusowy, cebula, papryka czerwona, cebula w proszku, skrobia kukurydziana, sól, błonnik z grochu, skrobia z grochu, aromaty naturalne, przyprawy, ekstrakt z przypraw. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 226 kcal Tłuszcz: 15 g (w tym kwasy [...]