[...] czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych). Przy tym chciałbym dodać, iż organizm chętnie i łatwo ponownie wykorzystuje uwolnione z mięśni aminokwasy, przyjmuje się iż ponownie wbudowywanych jest 70-75% z nich. Z tym, że po wysiłku beztlenowym (trening siłowy, skoki, sprinty itd.) większość energii (wg badań) [...]
Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]
[...] spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych, podobnie jak kwasy tłuszczowe i aminokwasy) =>powstaje dwutlenek węgla (CO2), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w pracy beztlenowej) => mleczan (mleczan trafia do wątroby, [...]
[...] Wybór odżywki białkowej - tutaj nie ma konieczności bazowania tylko na klasycznym białku WPC. Wybrać możemy również białko kazeinowe, które będzie nieco wolniej trawione, a aminokwasy uwalniane dłużej do krwiobiegu. Wykorzystanie cytruliny może powodować uczucie pompy mięśniowej, stąd możliwe, że konieczne będzie wykorzystanie mniejszych dawek, [...]
[...] u człowieka. W niezmiernym uproszczeniu wygląda tak: tłuszcze pokarmowe -> jelito -> układ chłonny -> krew (osocze) -> naczynia włosowate (tkanki) -> wątroba (aminokwasy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, zasady azotowe) Istnieje znikoma szansa na to, iż tłuszcze pokarmowe zasilą tłuszcze podskórne czy tłuszcz wisceralny. Łatwo, [...]
[...] spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak kwasy tłuszczowe i aminokwasy) => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w pracy beztlenowej) i wtedy powstają mleczany (mleczan trafia do wątroby, powstaje glukoza i [...]
[...] dziedziny. Aminokwasy są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie aminokwasy są niezbędne w pożywieniu? Które aminokwasy są niezbędne w pożywieniu? Gdzie znajdę aminokwasy? Braki kluczowych aminokwasów, czyli co to jest aminokwas [...]
[...] stanowią „paliwo” dla mięśni tak samo, jak glukoza czy utlenianie wolnych kwasów tłuszczowych. Dlatego wejście w stan ketozy oszczędza glikogen mięśniowy. Nie wszystkie aminokwasy są dobrym materiałem do produkcji glukozy, średnio 1.6 g aminokwasów potrzeba, by syntetyzować 1 g glukozy. Teoretycznie, aby zasilać pracę mózgu należy dostarczać [...]
[...] węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe. Do dzisiaj spotykam ludzi, którzy obawiają się jakichkolwiek dodatków do żywności. Nieważne, iż będzie to kreatyna, BCAA lub inne aminokwasy. W badaniach można przeczytać, iż wspomniane produkty są zdrowe i pożyteczne nie tylko dla sportowców. Ale nie, o wiele silniejsze są przesądy. Z reguły te same [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] tryptofanu; szybkość syntezy serotoniny w mózgu jest regulowana przez transport wolnego tryptofanu, prekursora serotoniny, przez barierę krew-mózg. Istnieje hipoteza, że aminokwasy rozgałęzione (BCAA) łagodzą ośrodkowe zmęczenie, konkurując z tryptofanem w przekraczaniu bariery krew-mózg przez transporter układu L. Podwyższone stężenie BCAA [...]
[...] antyoksydant, chroniąc komórki organizmu. Poza ekstraktami roślinnymi w spalaczach można też spotkać związki zbliżone budową do najważniejszych substancji odżywczych, czy aminokwasy. L-karnityna, powstająca z aminokwasów, odgrywa rolę w dostarczaniu do aktywnych metabolicznie komórek tłuszczy, gdzie są spalane jako źródło energii. Aktywna jest [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] oddziaływania SAA serce musi ciężej pracować, by „przecisnąć” krew po całym układzie (tętnicach i żyłach). Krew dowozi tlen, składniki odżywcze (np. glukozę, tłuszcze, aminokwasy), odprowadza dwutlenek węgla, metabolity (np. mleczany), transportuje hormony itd. A co się stanie, jeśli krew gdzieś nie dotrze? Tkanki się uszkodzą, a potem [...]
Dieta pozwala na osiągnięcie sukcesu pod względem poprawy wyglądu sylwetki, nieco mniejsze znaczenie ma w dyscyplinach, w których liczy się tylko siła. Dlatego kiedyś ciężarowcy kategorii open nosili brzemię potężnych brzuchów (najlepiej było to widać od lat 60. do lat 80. XX wieku). Czy dieta jest naprawdę tak ważna? Czy mogę jeść w [...]
[...] są magazynowane (tłuszcz wisceralny, podskórny, wewnątrzmięśniowy, węglowodany – glikogen wątrobowy, mięśniowy, a nawet glikogen składowany w astrocytach, w mózgu) to aminokwasy muszą być stale dostarczane. Pewną ilość białka tracimy podczas ciężkiego treningu, jednak dla dobrze odżywionego kulturysty jest to marginalne zjawisko (inaczej [...]
[...] osoby trenującej. Skąd brać białko? Ułożenie jadłospisu, który będzie obfitował w białka pełnowartościowe, nie powinno być dla nas problemem. Aby dieta była zasobna w aminokwasy egzogenne, powinniśmy korzystać przede wszystkim ze źródeł pełnowartościowych białka, a więc białek zwierzęcych. Dieta powinna być więc bogata w mięso i jego [...]
[...] BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, 35-40-procentową, [...]