Uprzedzając...Wszystkie przepisy są mojego autorstwa, żadnego opisu/sposobu przyrządzenia nie kopiowałem od kogoś itp itd
Filet z warzywami w sosie własnym !
składniki:
200-400g piersi
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1/3 papryki czerwonej
1/3 papryki zielonej
pół średniej marchewki
kilka pieczarek
pół puszki groszku zielonego
+ może być też pół puszki czerwonej fasoli i kukurydzy
łyżka mąki
szklanka wody
a więc tak:
mięso siekamy na niezbyt drobne kawałki, nie trzeba ich jakoś wykwintnie siekać bo i tak się wszystko fajnie przyrządzi. Mięso najpierw doprawiamy ulubionymi przyprawami, podsmażamy na głębokiej patelni z przykryciem, dodajemy do tego również drobno posiekaną paprykę, marchewkę, pieczarki, cebule i wszystko razem dusimy pod przykryciem. Dusimy przez 3-5 min, potem dodajemy groszek/fasole/kukurydze, dalej dusimy z 3-4 minuty. Następnie Mieszamy mąke w szklance wody, wlewamy wszystko na patelnie, dusimy, mieszamy, doprawiamy pieprzem,solą, papryką słodką/chilli jak ktoś lubi ostrze. Po paru minutach danie gotowe.
Dobrze wchodzi z makaronem pełnoziarnistym. Jak dla mnie tanie na mega kozaku
Węgli jest tam może z 5g, tyle co z mąki, czyli nic
Kurczak z ziemniakami "po Wietnamsku"
Potrzebujemy:
250g fileta
440g ziemniaków
sos sojowy ciemny
pieprz/sól/wegeta
2 małe lub jedna spora cebula
troche wody
słodzik
Przygtowanie:
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, gotujemy w wodzie-doprawiamy solą. Uwaga! Nie gotujemy ich tak bardzo by się rozwalały po nakłuci widelca czy czymś podobnym. Mają być troszke twarde bo i tak się dorobią jeszcze na patelni z mięsem. Jak się ugotują,wylewamy wode,odsawiamy na bok. w międzyczasie robimy miesko
Mięso:
Kroimy na kawałki ok 5cm,dajemy do małej miski, wszystko zalewamy dwoma łyżkami ciemnego sosu sojowego, doprawiamy pieprzem/Vegetą. Nie polecam dodawania jakichkolwiek innych przypraw do kurczaka bo prawdopodobnie zepsuje to całkowicie smak. Nie dajemy też dużo pieprzu i soli. dosłownie szczypte. Całość mieszamy i dajemy do lodówki na 15 min. Mozna też dzien wcześniej zamarynować i dać na całą noc. Wtedy mięsko elegancko przejdzie przyprawami. Mozemy je rowniez dodatkowo ponakłuwać widelcem zeby lepiej/szybciej przeszło przyprawami.
Zaraz przed wrzuceniem na patelnie rozpuszczamy 2-3 tabletki słodzika w b.małej ilości wody. Nie przejmujecie sie, wg nie czuć słodkiego smaku.
Wrzucamy wszystko na patelnie i smażymy aż mięso będzie prawie gotowe. Całość od czasu do czasu polewamy malutką ilością wody żeby sie nie przypalało a też leciutko się podgotowało. Na sam koniec dodajemy posiekaną cebule (w słupki) i ziemniaki, polecam
ziemniaki i mieso z cebulą robić na jednej i drugiej połowie patelni, nie mieszać wszystkiego choć jak kto woli. Mieso i cebule polewamy znów dwoma łyżkami sosu sojowego i mieszamy, przyprywamy patelnie pokrywą i dusimy. Od czasu do czasu polewamy malutka iloscią wody i obracamy mieso/ziemniaki. Ziemniaki dodatkowo posypać vegetą. Pare minut i gotowe ! Jedenko pierwsza klasa !
Do tego świetnie pasuje sałatka warzywna z sosem czosnkowym:
troche ogórka,pomidora,sałay pekińskiej,rzodkiewki, papryki zielonej,czerwonej + kto co tam jeszcze chce. wszystko kroimy na małe kawałeczki mieszamy i polewamy sosem czosnkowym
sos:
50-80g twarogu
2-3 zabki czosnku
vegeta, pieprz
szczypiorek/baczek cebuli/koperek
Twaróg dajemy do miski, czosnek oczywiście mielimy, dosypujemy pieprzu i vegety, dodajemy pokrojone zielsko + zalewamy mała iloscą wody i mieszamy. Sos wychodzi bardzo dobry i bez zbędnych dodatków typu majonez,jogurt naturalny czy inne wynalazki by zrobic coś prawie identycznego
Leczo
Składniki:
2 zielone papryki
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 małe papryczki chilli
700-1000g fileta
trochę pieczarek
2 cabule białe
1 cebula czerwona
łyżka mąki
500-750ml wody
troszke ostrego ketchupu
2 pomidory
sól,pieprz,oregano,bazylia, papryka słodka,ostra
Przygotowanie:
Papryki kroimy, usuwamy z tego białego syfu i pestek który znajduje się w środku, myjemy, kroimy na małe cienkie paski. Pomidory myjemy, kroimy na drobne kawałki i całość wrzucamy do rozgrzanego garnka -przykrywamy pokrywą i dusimy. Oczywiście wszystko od czasu do czasu trzeba przemieszać.
W międzyczasie kroimy mięso na drobniutkie kawałki, smażymy na patelni razem z posiekaną cebulą i posiekanymi pieczarkami. Jak się usmaży, odkładamy na bok. Czekamy aż papryka trochę zmięknie i wrzucamy resztę składników, dusimy tak przez 10-15minut. Następnie dolewamy wody. ALE NIE OD RAZU CAŁOŚĆ a troszeczkę 200-300ml, dalej podgotowujemy wszystko przez 5-10min. Wlewamy resztę wody, tak żeby PRAWIE całość się pokryła wodą (zostawiamy 1cm od góry bez wody) w szklance osobnej mieszamy mąkę z wodą i dolewamy. Dodajemy również troszke pikantnego ketchupu tak z 15-20g, mieszamy i podgotowujemy jeszcze z 5-10minut.
I Wuala! leczo gotowe. Taki garnek wystarczył mi na 3 porcje po 250g mięsa w misce. Mega ale to mega zapycha i co najważniejsze, nie ma wg węgli ! tyle co z tej mąki i ketchupu czyli moze z 10g, ale spokojnie mozna to wliczyć w bilans
na redukcje danie wręcz idealne. Jedyny minus to czas przygotowania, całość mi zajęła 40-50min.
Pizza na ciescie kalafiorowym
przepis typu:
redukcja HELP ME
Potrzebujemy:
kalafior 700g
mięso 300g czy ile tam chcemy
2-3 pomidory (około 500-700g)
Zioła prowansalskie, bazylie, oregano, pieprz, chilli jak ktos lubi ostre, vegeta/sól + jakie kto tam woli przyprawy.
Cebula czerwona/biała
papryka czerwona/zielona
pieczarki
3-4 jaja całe lub 7-8białek jaj
+ ulubione przyprawy do miecha
-Kalafiora gotujemy tak żeby był lekko twardy, odstawiamy na bok, jak ostygnie blendujemy go lub trzemy na tarce na taką maź, dajemy do miski
- Do miski dodajemy w/w przyprawy + wbijamy jajka i mieszamy wszystko
- Na tacke dajemy papier do pieczenia uprzednio wysmarowany jakimś tłuszczem. wlewamy mase i od razu do piekarnika na 40 minut. Jak się przyrumieni, stwardnieje wyciągamy...
-W między czasie kroimy reszte składników, miesa nie trzeba smazyć czy coś.
-Robimy sos pomidorowy: 2-3 pomidory wrzucamy do blendera, blendujemy, dodaje w/w przyprawy(znowu nie przesadzmy z ich ilościa) Blendujemy do momentu aż będzie praktycznie sama woda
- Smarujemy sosem spód naszej pizzy, dodajemy reszte skłądników i spowrotem do piekarnika na 20-40min. Im dłużej bd robić tym ciasto będzie twardsze
A tak wyglądają wszystkie składniki pokrojone,masa zrobiona itp itd
Nie powstaje z tego moze rasowa pizza ale taki mega pyszny wypiek, mega zdrowy z mega dawką witamin i minerałów. Mega zapycha itp itd
Pizza z patelni w 15 min!
Przepis prosty, wrecz banalny i szybki do zrealizowania, przy tym mega smaczny !
Skladniki na ciasto:
Mąka pelnoziarnista 100g
lyzka-dwie proszku do pieczenia
2 jajka lub 1 całe i dwa białka tak jak akurat dzis ją robiłem
troche wody (tak by masa była gęsta, ale nie wodnista! )
Przyprawa do pizzy, wegeta
Wszystkie skladniki mieszamy i na rozgrzaną patelnie, robimy omleta takiego grubasa. Z jednej i drugiej strony obsmażamy, odstawiamy na bok
Na góre:
mieso
papryka
kukurydza
cebula
+ co kto lubi
Wszystko siekamy, smażymy, odstawiamy na bok
Ciasto smarujemy sosem bolońskim lub tak jak u mnie to było, ketchupem-sosem który zrobiłem kiedys z pomidorów, wykładamy pokrojone cienko pomidory + reszta składników, ugniatamy lekko, na góre dajemy ser plesniowy lub żółty czy jaki tam kto lubi, posypujemy ziolami prowanslaskimi i do mikrofali na 3-4min i jemy ! Jak na pizze to mega szybko, mega smaczenie i na temat
Ryż z miesem po Hawajsku:
Skladniki:
1.4papryki czerownej, moze byc tez zielona
cala cebula biała
100g ryzu
250g fileta
curry
ulubiona przyprawa do fileta
sól,pieprz
*moze byc tez fasola czerwona i kukurydza
przygotowanie:
ryż gotujemy, po ugotowaniu odsawiamy na bok (nie rozgotowywać! polecam paraboled)
Mieso z pozostałymi składniki smażymy, jak już bedzie usmażone, dodajemy na patelnie ryż, całość zalewamy 3/4 szklanki wody, dajemy spoooro curry, dodajemy pieprz, sól i wszystko mieszamy. Nie przykyrwać pokrywą patelni bo chodzi o to by woda szybko wyparowała. Mieszamy caly czas, do momentu kiedy wody bedzie b.mało i wtedy juz mozna wyjsc i jesc
Tort dla pakerów
Składniki:
100g mąki żytniej
2 jaja
250g fileta
250-500g szpinaku
troche wody
sol,pierprz,ubulione przyprawy do miesa
z Mąki razowej robimy kilka omletów
100g + 2 jaja + dolewamy wody, do tego stopnia by całość była taka lejąca się i dobrze rozprowadzało się po patelni
jak zrobimy 5-6 omletów odkładamy je na bok
mięso blendujemy, mozemy rowniez do tego dodac papryke, cebule i co tam chcemy. wszystko wrzucamy na patelnie, jak sie podsmaży dodajemy szpinak, doprawiamy, mieszamy itp, jak farsz bedzie gotowy to po prostu przekładamy:
omlet>farsz>kladziemy kolejną warstwe omleta> itp itd
Przepis prosty a w smaku petarda
Omlet z borówkam/jagodamii
Potrzebne składniki:
3-4 jajka lub białka/żoltka, co kto moze/co kto woli
100g (ja dalem 80) platkow owsianych
50-100g borówek amerykanskich (ja dalem 50)
10tabs słodzika
łyzka cynamonu
-Jajka wybijamy do miski, dodajemy cynamon, słodzik, owsiane, wszystko mieszamy by masa była jednolita, slodzik polecam rozgnieść i dopiero dodać bo ciezko bd sie rozpuszczac w jajkach %)
-Borówki myjemy, dajemy do osobnejmiski,zgniatamy, tak dokładnie jak tylko potrafimy
- 1/2 masy rozlewamy po patelni, na górę dodajemy borówki i na 3cią mase dajemy reszte masy z owsianych, "smazymy" na małym ogniu, potem przewracamy an drugą strone, smazymi pare min i gotowe!
I mozna jesc bez opamiętania !
Ja dałem tylko 80g owsianych i 50g borówek bo chciałem mieć ~65g ww, nie więcej, ale jak mozecie to śmiało dajcie 100-150g owsianych, 100-150g borówek i bedzie jeszcze lepsze!
Pieczeń z jajkiem w środku:
Skladniki:
250g fileta
2 jajka
szynka / pomidory suszone
sol/pieprz/ulubione przyprawy do miesa
szczypiorek
cebula
pieczarki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy, studzimy
Mieso ze szczypiorkiem, pieczarkami i cebulą blendujemy
albo szynką lub pomidoramy obkładamy do okoła jajko, na to obkładamy zblendowanym mięsem (poleam wszystko robić mająć mokre ręce, wtedy ładnie sie wszystko uformuje i mieso nie bd się kleić do rąk)
Odstawiamy do lodówki na 15-30min
Nastęnie pieczemy w piekarniku 40 min na 180st z termoobiegiem
Dobrze wchodzi samo albo z sosem czosnkowym
Proste, szybkie i dobre danie
Sernik z patelnii
Przepis banalnie prosty, szybki i mega smaczny. Idealnie nadaje się na kolacje/ostatni posiłek
Potrzebujemy:
Twaróg 200g
ok 8 żołtek lub białek lub 4 całe jaja. U mnie to były akurat żółtka
aromat waniliowy
słodzik
Wszystko razem mieszamy, słodzik rozgniatami łyzeczkami bo cięzko się bedzie rozpuszczać w jajach. Mieszamy wszystko i wlewamy na rozgrzaną patelnie ( u mnie to byla teflonowa wysmarowana olejem na papierze) Smażymy, przewracamy, mieszamy itd itd. Jak już będzie usmażone i cała masa będzie jednolita, wkładamy do miski. Ugniatamy mocno łyżka i odstawiamy na ok 30-45 min. Moze byc do lodówki ale nie musi (ja nie dawałem) Po tym czasie wyjmujemy ją i dajemy na talerz. W smaku jest mega, smakuje jak normalny sernik, ale wiadomo to wersja BodyBulider więc nie wygląda identycznie. Śmiało można dodać jakieś suszone albo świerze warzywa np. rodzynki, borówki amerykańskie itp.
Jakbyście chcieli zrobić ten sernik w piekarniku, to wszystko robimy dokładnie tak samo (tylko nie smażymy %) ) dajemy do jakiegoś głębokiego naczynia i czekamy aż się zrobi. Oczywiscie nie oplaca sie odpalac piekarnika na tak małą porcje... Wtedy warto zrobic takie 3-4 na raz, tylko trzeba uważać zeby wszystkiego nie skonsumować na raz, bo ja jak jadłem ten sernik z patelni to ani się obejrzałem a jego już nie było
Zapiekanka z ziemniakow i fileta w piekarniku
Skladniki:
440g ziemniakow
200g fileta
pol czerwonej papryki, zielonej
pol cebuli bialej/czerwonej
1 - 1.5 pomidora
1-2 jaja
bazylia, oregano, pieprz, sól
+ ulubione przyprawy do mięsa
]
Przygotowanie:
Sos/farsz:
Pomidora blendujemy, dodajemy jajka, bazylie oregano, mieszamy wszystko, mozna tez dodac 1-2 zabki czosnku jak ktos bardzo lubi. Odstawiamy do lodowki na 15 min.
-Ziemniaki kroimy, na niezbyt duze i niezbyt małe kwadraciki, mogą być takie plastry, nawet będzie lepiej. PODGOTOWUJEMY, nie gotujemy do konca.
-Mięso kroimy na male kawałeczki, moga być takie paski, smazymy, odstawiamy na bok
- papryki i cebule kroimy na drobne kawalki
Wszystko układamy rządkami w naczyniu ZAROODPORNYM:
Ziemniaki, potem mieso, papryka, cebula itp itd...
Calosc dokladnie zalewamy farszem, jak zgęstnieje w lodówce mozna dolac ociupinke wody by go rozcieńczyć.
Pieczemy ok 40-50min na 180st z termoobiegiem
na ostatnie 10-15 min mozna zdjąć pokrywe z naczynia by sie ladnie od gory wszystko przyrumieniło
Danie LOW FAT. Mega dobre, mega zapycha
Smacznego!
SMACZNEGO !!