Jeżeli jeszcze mi nie wierzysz, to wypróbuj koniecznie ten przepis! :)
Na 2x porcje potrzebujesz:
- 1x polędwiczkę wieprzową
- kawałek wielkości kciuka imbiru
- 1x cebulę
- 1/2x czerwonego chilli
- 6x łyżek jasnego sosu sojowego
- 1x łyżkę ciemnego sosu sojowego
- 1x płaską łyżeczkę cynamonu
- 1x łyżkę octu ryżowego
- 1x opakowanie kiełków fasoli mung
- 1x opakowanie kiełków słonecznika
- 1x zielonego ogórka
- oliwę z oliwek
- 1x garść świeżych listków kolendry
- sok z 1/2x limonki
- sól morską
- pieprz
A robisz tak:
Polędwiczkę oczyszczasz z białych błon i wykładasz na duży arkusz folii aluminiowej. Do robota kuchennego przekładasz obrany kawałek imbiru, chilli, 4x łyżki jasnego sosu sojowego, ciemny sos sojowy, ocet ryżowy, cynamon i szczyptę soli. Wszystko miksujesz na wspaniałą marynatę, którą następnie przelewasz na polędwiczkę. Mięso zawijasz ścisło w folię i odstawiasz na 2 godziny ( a najlepiej na całą noc ). Po tym czasie wkładasz do piekarnika nagrzanego na 250C na 25min. Polędwiczka będzie pysznie upieczona i soczysta. Po prostu coś rewelacyjnego! :) Po 25 minutach wyjmij mięso z piekarnika i zostaw zawinięte w folię, aby jeszcze doszło i wchłonęło soki.
Aby przygotować szybką, prostą i przepyszną sałatkę, która świetnie komponuje się z całością potrzebujesz dosłownie 5 minut. Mieszankę kiełków przekładasz do miski i dodajesz do niej zielnego ogórka "pokrojonego" na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw - to super metoda, którą gorąco Ci polecam!
W małym słoiczku mieszasz 5x łyżek oliwy z oliwek, sok z 1/2x limonki, 2x łyżki sosu sojowego i pieprz. Zakręcasz i trzęsiesz nim, jak shakerem do koktajli. Przelewasz mieszankę do miski z kiełkami i ogórkiem i dodajesz jeszcze świeżą kolendrę. Mieszasz i podajesz do ciepłego, aromatycznego i soczystego mięsa. Ja zaserwowałem to jeszcze z pysznym i pachnącym Tajlandią ryżem jaśminowym.
Takie jedzenie po prostu uwielbiam!
SMACZNEGO! :)
WARTOŚCI BTW ( z 80g ryżu jaśminowego + oliwą w dressingu do sałatki ):
581kcal, 48g (33%) białko, 15g (23%) tłuszcze, 63g (43%) węglowodany
Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2012-11-26 22:32:21