SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pyszne szaszłyczki z indyka [redukcyjne ]

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6959

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 260


Zgłodniałem strasznie i naszło mnie na szaszłyczki.
Postanowiłem podzielić się przepisem, więc aparat w jedną, nóż w drugą i do dzieła 

Szaszłyki można z powodzeniem robić nie tylko na grillu ale i w kuchence, jeśli używamy drewnianych patyczków to dobrze je namoczyć w wodzie na około 30 minut przed włożeniem do piekarnika, zapobiega to ich spaleniu.

Robocizny z szaszłykami niewiele a smak wyborny 

Składniki, na 7-8 porcji:
Papryka świeża - 2szt.
Cebula - 2 szt.
Czosnek - 1 ząbek
Piersi z indyka - 400g
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Ocet balsamiczny lub inny - 2 łyżki

Przyprawy:
Papryka słodka
Jałowiec [ jeśli ktoś lubi, można wykluczyć z przepisu]
Pieprz czarny
Pieprz kajeński
Chilli
Koperek [ opcja dodatkowa]
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 260


Marynata:
Mieszamy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu. Dodajemy 3 łyżki słodkiej papryki, pół łyżki pieprzu czarnego i kajeńskiego [ lub co kto posiada]. Ja dodaję jeszcze jedno rozgniecione ziarnko jałowca ale tylko dlatego że lubię ten zapach. Jałowiec bardziej pasuje do dziczyzny :]
Czosnek drobno siekamy i dodajemy do mieszaniny. Całość wlewamy do miseczki z mięskiem i mieszamy aby pokryło wszystkie części równomiernie.

Piersi indycze kroimy w kostkę.
Cebulę przekrajamy na ćwiartki a następnie każdą ćwiatrkę na pół [w szerz].
Paprykę kroimy jak się nam podoba ;)

Nabijamy mięso i warzywa na patyczki i wstawiamy do piekarnika, 180 stopni na około 15 minut.
Po wyjęciu opcjonalnie można lekko przypruszyć koperkiem ale i bez tego są super.

B: ~80g , T: ~4g, W: 11 , ~400kcal
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 78 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 11223
Po oliwie z foty od razu wiedzialem, ze Irlandia

Pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 147 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21245
Mam taka sama oliwe z lidla :P

never give up

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 260
Ba :) Bo jest dobra i tania, poza tym jest tania i dobra :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 76 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2347
Trzeba będzie spróbować:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 2779 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 55245
ile ta oliwa kosztuje?
ja kupuje w biedronce 13zł/0.7

Zmieniony przez - pitbull91 w dniu 2010-03-04 08:40:07

"I'm Neutral, BUT - Not Afraid You"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 260
Kosztuje coś koło €3,70/0,7l
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 4097 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 28862
Robiłeś bez termoobiegu i 15 minut wystarczyło żeby mięso było kruche?

Super pomysł z umieszczeniem szaszłyków nad brytwanką, ja do tej pory robiłem na grillu elektrycznym. Spróbuje teraz tak , sog.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 7337 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 45955
trzeba będzie spróbować, wyglądają przepysznie
łap SOGa!

--== GAINER TEAM ==--

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 260
grrubas - Spokojnie, bez termoobiegu i nawet w 10 minut może się ładnie upiec. Pamiętaj, że kawałeczki mięsa są małe i szybko poddają się obróbce termicznej.
Smacznego :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Następny temat

omlet z kiszonym ogórkiem i serem twarogowym

Shaker