logo
zamknij zamknij

Redukcja a wyniki badań

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 817

0 5 0
napisał(a)
Ona_zagubiona
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 125 dni Przeczytanych tematów 109
Hej!

Chciałam zapytać czy wyniki, które nie mieszczą się w normie mogą mieć wpływ na moje złe samopoczucie fizyczne, brak siły, kłopoty trawienne, problemy ze snem. To właśnie odczuwam i potrzebuję zmiany, Co mnie zaniepokoiło:

ft3-3,01 (norma od 3,1-6,8)
ft4-12,5(norma od 12-22)

Wyniki na dolnej granicy, ale TSH- 2,3 więc chyba ok.

czuję się jak staruszka:(
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Tetiszeri
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 442 Napisanych postów 2890 Wiek 41 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 29128
Bardzo slabe wyniki, bardzo, a i samopoczucie niedobre wiec klasyka tarczycowa. Drakonska dieta byla?


Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 13/04/2017 19:38:11
napisał(a)
Nobivac
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 140 Wiek 37 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 4343
zrób jeszcze przeciwciała i usg tarczycy! TSH niby w normie ale mimo to tarczyca chyba już nic nie produkuje (ft4). Konwersji też nie ma (ft3) bo niby z czego :(
napisał(a)
zuzu88
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 98 Wiek 29 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 3895
Gg


Zmieniony przez - zuzu88 w dniu 2017-04-13 21:10:59
napisał(a)
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 933 Napisanych postów 12040 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 157456
Ona_zagubiona
Hej!

Chciałam zapytać czy wyniki, które nie mieszczą się w normie mogą mieć wpływ na moje złe samopoczucie fizyczne, brak siły, kłopoty trawienne, problemy ze snem. To właśnie odczuwam i potrzebuję zmiany, Co mnie zaniepokoiło:

ft3-3,01 (norma od 3,1-6,8)
ft4-12,5(norma od 12-22)

Wyniki na dolnej granicy, ale TSH- 2,3 więc chyba ok.

czuję się jak staruszka:(





tak, takie wyniki mają ogromny wpływ na to jak się czujesz

z dużym prawdopodobieńswem towarzyszy im niskie zelazo i ferrytyna - warto sprawdzić
napisał(a)
Ona_zagubiona
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 125 dni Przeczytanych tematów 109
Zrobiłam pakiet badań przed operacją, którą mialam mieć. Ferrytyna wyszla mi minimalnie ponad dolna granice normy. Co teraz, można jakos przywrócić się do życia? Z nieprawidłowych wartosci mam tez cholesterol ponad norme, mam 5.5, norma jest ponizej 5.


Zmieniony przez - Ona_zagubiona w dniu 2017-04-14 11:04:44
napisał(a)
Tetiszeri
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 442 Napisanych postów 2890 Wiek 41 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 29128
Dobra odzywcza dieta i poprawa wchlaniania. Co na codzien jesz? Moze wrzuc w kalkulator? Antybiotyki byly ostatnio grane( ost 2- 3 lata)? Jak z odpornoscia? Jakie problemy z trawieniem masz? Wzdecia, gazy, zgaga ?


Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 14/04/2017 14:29:11
napisał(a)
Ona_zagubiona
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 125 dni Przeczytanych tematów 109
Od roku ciągle łapie przeziębienia, anginy, w zwiazku z tym po raz 3ci juz jestem na antybiotykach od zeszlych wakacji. Trawienie leży, jestem w łazience max 2 razy na tydzień. Od miesiąca mam też zgage, nigdy nie mialam. Po wielu produktach boli mnie brzuch tak, ze sama nie wiem juz co jeść. Przykladowo na śniadanie jem omleta z 2 jaj i lyzki maki, potem banana z jakimis orzechami, obiad to głównie kurczak z kasza albo kanapki z kabanosmai i na kolacje pieczywo wasa z wędlina albo jajkami lub jakies miesko z warzywami. Wstaję o 6, docieram do pracy na 9 i piję kawe z mlekiem kokosowym i o 10 jem sniadanie. Wrzucę wszystko wieczorem w kalkulator
napisał(a)
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 933 Napisanych postów 12040 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 157456
ferrytyna minimalnie ponizej dolej granicy to ferrytyna tragiczna generalnie, bo norma zaczyna się gdzieś od poziomu 8.

do diety inne mięso niż kura koniecznie
wołowinka, schabik, szynka, podrobry co najmniej 2* w tygodniu
i oczywiście jajka
powyzszych nie jadaj w towarzystwie zboz, nie popijaj kawą, herbatą, winem
jedz z duza ilością zielonych warzyw i oliwą/masłem/olejem kokosowym

z węgli na poczatek bym bazowała na bezpiecznych pod wzgledem trawienia rozwiazaniach, ubogich w kwas fitynowy, zeby poprawic wchlanianie
-bialy ryz, ryz basmati
-bataty, ziemniaki
-kasza jaglana

plus bezpieczne owoce
koniecznie domowy długotowany rosół na dobrej jakości miesie z koscią, z dodatkiem octu jablkowego fermentowanego

tłuszcze
-tluste morskie ryby
-zoltka
-oliwa z oliwek
-migdały
-awokado
-siemie lniane


do suplementacji
dobry B-complex
witamina D3
rozważyłabym floradix
betaine HCL i enzymy trawienne

no i dieta na zerze kalorycznym
czyli pewnie jakies 1800-2000kcal co najmniej
napisał(a)
Ona_zagubiona
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 125 dni Przeczytanych tematów 109
Dobrze tylko mam kilka pytań. Czy tylko jajek nie jeść w towarzystwie zbóż czy wszystkich wymienionych też mięs?
Co zalicza się do bezpiecznych owoców?
Mam 160 cm, waga ok 57. Czy nie utyje na takich wysokich kaloriach?
Właśnie wyliczylam ze przy braku aktywności moje Całkowite zapotrzebowanie wynosi 1630 kalorii a przy treningu 3 x w tygodniu 2100 kal. Nie ukrywam, że chcialabym ćwiczyć...ile wobec tego sugerujecie jeść?


Zmieniony przez - Ona_zagubiona w dniu 2017-04-14 22:01:12
napisał(a)
Paatik
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 950 Wiek 47 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 80793
Tak Ci delikatnie zwrócę uwagę, że to czy przytyjesz czy nie - nie ma żadnego znaczenia w opisanych przez Ciebie okolicznościach "przyrody". To chcesz się czuć normalnie czy jak staruszka??
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DT by Quantun@

Następny temat

Dziennik wyzwań treningowych

Jesteś wegetarianinem? Sprawdź, jak zapewnić odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych.

Superfood - jakie produkty do nich zaliczamy?

CT Fletcher – naturalny zawodnik czy sprytny manipulator?

Redukcja tkanki tłuszczowej - kiedy czas na spalacz?

Niesportowe wyznania Żanety Szlęzak

Zatrzymanie wody w organizmie - przyczyny

Wady i zalety treningu góra-dół

Nietolerancja laktozy - jakie białko wybrać?