Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Jakie jest wasze zdanie na ten temat tłuszcze nasycone - dobre, czy złe

renianin

Wysłana - 29 września 2008 13:42    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

witam, i jestem ciekawa waszego zdania na temat cholesterolu i tłuszczy nasyconych. Po przeczytaniu artykułów które sie wykluczają sama nie wiem co mam mysleć wiec proszę ekspertów tego forum o wypowiedzenie się i podanie jakiś badań na to czy....
1. tłuszcze nasycone są przyczyna wysokiego cholesterolu?
2. tłuszcze nasycone są szkodliwe?
3. dlaczego stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych/jednonienasyconych i wielonienasconych wynosi 1/1/1
mówimy to oczywiście o przypadku kiedy jest zachowany właściwy bilans energetyczny i nie ma żadnej nadwyżki

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 29 września 2008 16:02 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - ARGI POWER

CENA: 48.90zł
Dymatize - Super Mass Gainer

CENA: 159.00zł
Optimum - Whey Gold Standard 100%

CENA: 199.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

PePoNeNt

Wysłana - 29 września 2008 16:02    Edytuj Cytuj
1. na diecie wysoko-weglowodanowej bez wątpienia.
2. jesli dieta opiera sie na tluszczach i mamy potrzebe dostarczania ich w duzych ilosciach to sa mniej szkodliwe niz rzekomo "zdrowe" tluszcze.
3. na to pytanie mysle ze moglby odpowiedziec Pan Marek C. ktorego uwazam za autorytet m.in w sprawach odżywiania.

Vitamin-Shop Słupsk C.H. Passo ul. Tuwima 3/5a
[http://www.sfd.pl/Vitamin%2DShop_S%C5%82upsk_C%2EH%2E_Passo_ul%2E_Tuwima_3-t465690.html]

Perfect Body Center PeP SPORT Słupsk C.H.Jantar ul. Szczecińska 58
[http://www.sfd.pl/PERFECT_BODY_CENTER_nowy_wymiar_sieci_handlowej-t468793-s36.html#post9]
Ekspert -

renianin

Wysłana - 30 września 2008 16:30    Edytuj Cytuj
dziekuje ze podjąłeś temat
1. tez mi się tak wydawało ze przyjmując duża ilość wegli łącznie z tłuszczami nasyconymi następuje tworzenie się cholesterolu, tylko pytanie ile to duzo? a ile to w sam raz w jednym posiłku.
2. ano własnie więc podział na złe i dobre tłuszcze chyba nie istnije
a dlaczego te dobre sa bardziej szkodliwe....
kurcze nie macie jakiś badań,
, czemu więc tak nas straszą tymi tłuszczami "złymi"

jaccek

Wysłana - 30 września 2008 19:16    Edytuj Cytuj
Nie liczy sie BTW w jednym posiłku tylko udział kaloryczny w ciagu całego dnia tych trzech składnikow odzywczych. Cholesterol w tetnicy powstaje tylko z weglowodanów zjedzonych wraz z tłusczem nasyconym

"Dobre" tłuszcze sie utleniaja, dlatego powinno sie jesc tylko tłuszcze ktore nie maja wolnych wiazań lub maja tylko jedno.

renianin

Wysłana - 30 września 2008 20:47    Edytuj Cytuj
no własnie chodzi mi o te tłuszcze z weglami, jaka ma byc ilosć tych wegli zeby powstał cholesterol???

jaccek

Wysłana - 30 września 2008 20:52    Edytuj Cytuj
Zalezy to od wielu czynników, zbyt powieszchownie chcesz sie tematem zainteresowac. Ja naprzykład dziennie jem w sumie 80-100g wegli ale wiem ze skoro zjadłem tluszczu do syta to weglowodany nie beda zrodłem energi, wtedy cholesterol nie powstanie a i zjesc sie wtedy ich nie da za duzo.

foCuS_15

Wysłana - 30 września 2008 21:16    Edytuj Cytuj
czyli posiłek skladajacy sie z karkowki i i warzyw bez ww moze byc?

PePoNeNt

Wysłana - 30 września 2008 23:05    Edytuj Cytuj
focus przeciez warzywa sa zrodlem weglowodanow.
rozwij swoja mysl.

Vitamin-Shop Słupsk C.H. Passo ul. Tuwima 3/5a
[http://www.sfd.pl/Vitamin%2DShop_S%C5%82upsk_C%2EH%2E_Passo_ul%2E_Tuwima_3-t465690.html]

Perfect Body Center PeP SPORT Słupsk C.H.Jantar ul. Szczecińska 58
[http://www.sfd.pl/PERFECT_BODY_CENTER_nowy_wymiar_sieci_handlowej-t468793-s36.html#post9]
Ekspert -

makelroj

Wysłana - 01 października 2008 02:56    Edytuj Cytuj
tłuszcze nasycone są przyczyna wysokiego cholesterolu?

Z czynników dietetycznych powstawanie cholesterolu nasilają głównie: sacharoza, fruktoza, kwasy tłuszczowe nasycone, nieodpowiedni stosunek kwasów omega 6 do omega 3.
Ilość cholesterolu i nasyconych tłuszczy w tetnicach nie stanowi dla nich samych żadnego problemu. To co sie na nich osadza to wapń, który ulega utwardzeniu i to jest rzeczywistą przyczyną problemów. Natomiast kwasy tłuszczowe zostają rozłożone.

tłuszcze nasycone są szkodliwe?

tluszcze nasycone same w sobie nie są szkodliwe (szkodliwe są tylko izomery trans) natomiast łączenie nasyconych z weglami szczególnie prostymi, albo złożonymi o wysokim IG już tak.

trzeciej wypowiedzi np. marka c lub body line'a sam jestem ciekawy

zdr.

życie jest za krótkie żeby byc małym

[http://www.sfd.pl/Rola_t%C5%82uszczy_-_art_by_szoho-t185012.html]

Mawashi

Wysłana - 01 października 2008 10:28    Edytuj Cytuj
Zanim zaczniemy rozmowę o cholesterolu, to polecam co niektórym zapoznać się z podstawami:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cholesterol

Teraz można rozmawiać o tym, że nie należy się go bać, tylko wiedzieć co zrobić by gospodarka cholesterolem była odpowiednia.
Ponieważ odpowiada za to głównie wątroba i jelita, to przede wzystkim muszą być one w dobrej kondycji.

Dobrą kondycję wątroby zapewnia urozmaicona dieta bogata w błonnik i włókno roślinne, brak chemii spożywczej i nadmiaru alkoholu.
Podobnie jelita.

Dodatkowo nadmiar tłuszczy nasyconych kiedy nie są one podstawowym źródłem energii wzrost LDL - transportera cholesterolu wychodzącego z wątroby. Jeśli jest go zbyt dużo, może to świadczyć o zaburzeniu w przyjmowaniu go w miesniach (zbyt słaba regeneracja spowodowana np. brakiem odpowiedniej ilości snu, słabą dietą w tym posiłkami potreningowymi) lub przyjmowaniu go w nerkach - kłopoty z nerkami, mimo że często niezauważalne, są znowu spowodowane złą dietą, nadmiarem chemii spożywczej, zbyt małą ilością płynów.

Dopiero gdzieś na końcu mamy nadmiar tłuszczu nasyconego co spowoduje, że jego ogólna ilość jest zbyt duża, a przeciążona wątroba sobie nie radzi.

Przy diecie LC tłuszcz jest głównym źródłem energii i może on stanowić większość z puli tłuszczy, jednak osobiście uważam, że najkorzystniejsza jest proporcja 60/40 na korzyść nasyconych.

Dodatkowo duża ilość warzyw w diecie pomaga w gospodarce cholesterolem, między innymi usprawniając pracę jelit i nie tylko.
Temat gospodarki cholesterolem jest bardzo złożony i nie bardzo można to opisać tak w kilku zdaniach.

Moderator dz. Trening w domowych warunkach

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

foCuS_15

Wysłana - 01 października 2008 17:47    Edytuj  Cytuj
peponet.
no tak ale warzywa nie maja az tyle wegli co ryz czy kasza.

mam na mysli takie warzywa ktore nie maja duzej ilosci ww.
bo no jesli wezmiemy kukurydze no to z niej sie juz troche uzbiera.

Zmieniony przez - foCuS_15 w dniu 2008-10-01 17:50:22

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jakie jest wasze zdanie na ten temat tłuszcze nasycone - dobre, czy złe

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.