Witam, takie pytanko delikatnie poza tematem- ile waży w jajku żółtko a ile białko ?Właśnie jestem na etapie układania diety i nie mam jak za bardzo zważyć. Oczywiście mowa o jajku przeciętnej wielkości:)
Nie żadna prowokacja :) Po prostu nie mam na składzie twarogu a powiedzcie jeszcze jedno jajko sobie zjem z rybą i kromką chleba. Jeść całe jajko z żółtkiem czy bez, ponoć żółtko podnosi poziom cholesterolu.
moze ze zdrowiem fizycznym nic nie bedzie, ale jezeli chodzi o zdrowie psychiczne? Nie spowoduje to jakiegos zmulenia psychicznego? W tym roku pisze mature(niestety) i obawiam sie ze taka ilosc jajek (4 białka jaj i 1 zółtko) moze spowodowac jakies szkody w "umyśle"
diecie redukcyjnej : takiej jak: ta moja xD: czyli tak: I Śniadanie Omega3 Makrela wędzona 100g Chleb żytni razowy z soją i słonecznik.30g Białko jaja kurzego 100g orzechy wloskie 30g pestki z dyni 10 g II Śniadanie Jabłko 100g ryż ciemny ok. 100g Cyc kurczaka 150g oliwa z oliwek 10 ml I posilek (przed treningowy) ryż 100g ryba jakas(np. panga) [...]
bo mam kłopoty z trawieniem bylem u lekaza i mi tak zalecil zoltko gotowane czy moze byc ? end cos tam jak masz sie tak wyppowiadac to lepiej sie nie udzielaj bo po co robic smietnik z forum Zmieniony przez - Andrews24 w dniu 2008-03-25 13:46:56
Witam Kilka porad z naszej kolekcji porad, bardziej naturalne metody - należy myć głowę łagodnymi szamponami, w letniej wodzie, czasem wystarczy płukanie w zimnej wodzie, myj włosy co drugi, co trzeci dzień. Delikatnie rozczesuj i nie susz. Jeśli już to na minimum grzania, - maseczki olejowe; zwykły majonez, oliwa z oliwek, oleje; palmowy, [...]
Jajka surowe odpadają - po pierwsze ryzyko zakażenia salmonellą, po drugie gorsza przyswajalność białka. Najkorzystniejsze jest gotowanie na miękko lub jajka sadzone - białko ścięte, żółtko płynne, a to ze względu na fakt że przy gotowaniu na twardo ulegają rozkładowi cenne kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zawarte w żółtku. [...]
Mam 25 lat, 171 cm, 88 kg wagi, bf 27-28% także jest nad czym pracować. Trening na poważnie zacznie się od poniedziałku, dieta jest od dziś. Zapotrzebowanie kaloryczne na 0, dieta zbilansowana, będę obcinał -200,300 kcal w momencie kiedy nie będzie efektów w postaci utraty wagi. Dieta zbilansowana, 2,5g białka, 1,5g tłuszcze, reszta węgle. Trening [...]
jarul,jakie tam same bialka?teraz jestem na ckd i jem cale jajka,jak nigdy od paru lat,zawsze jeadlem 2 razy dziennie po 10 bialek jaj,dajac 1 zoltko ateraz to wiem co to smak jajka,5 calych jaj wazy okolo 250 gram co daje okolo 25 gram tluszczy i 30 gram bialka,aze mi trzeba na dzien okolo 180 gram bialka i podobnie tluszczy wiec dolewam jeszcze [...]
Białko jajek zawiera 86% wody i 12% białek - w tym 75% albumin i 25% globulin, żółtko - nieco więcej białek niż białko, bo aż 16%, wody zaś 50%. Reszta to oleje i sole mineralne. Białka żółtek są bogate w enzymy i związki fosforu i siarki (polecane więc uczącym się i intelektualistom). Ale zawierają też dużo cholesterolu, natomiast białka go nie [...]
nadal nie usłyszałem waszych sposobów na poradzenie sobie z białkami :) no dzisiaj tak zrobiłem, 6 białek, jedno żółtko 100 g płatków owsianych i oliwa z oliwek i nawet weszło :) Zmieniony przez - pempuszek w dniu 2008-09-28 12:33:48
uuuuu strasznie rano ten trening ;/ ja na śniadanie ostatnio często jem tzw. OMLETA przepis: 80g płatków owsianych + 4 białka z jajek + 1 żółtko + garść wiórek kokosowych, zmiksowac wszytko ,wymieszać i smażyć na patelni jak omleta.Po usmażeniu można np. posmarować dżemem ,ale możliwości jest wiele , ja jestem na redukcji to niczym nie smaruje.. [...]
"Kiedy pożywienie jest termicznie obrabiane powyżej 47.2oC przez 3 min. zaczynają zachodzić szkodliwe zmiany powodujące postępujący wzrost uszkodzeń pożywek, użycie wyższych temperatur przez dłuższy okres doprowadza do koagulacji białek, struktura ww. białek po denaturacji prowadzi do niedoborów niektórych niezbędnych aminokwasów, wytwarzanie [...]