[...] z warzyw i otrąb. Białko: chude mięsa, ryby,jaja, chude sery, odzywki białkowe. Węglowodany: warzywa, otręby: pszenne(lepszy wybór) i owsiane. Tłuszcze: oleje tłoczone na zimno(nierafinowane),tłuste ryby, orzechy i nasiona. Ważną role w diecie ckd odgrywa błonnik, który jest zawarty w warzywach, otrębach(dużo w pszennych) oraz płatkach, [...]
[...] robiło mi się ciepło. 3 dnia zasnąłem samoistnie i przespałem trochę ponad 10 godzin i nastal cud po prawie 6 tygodniach, byłem zdrowy czułem się świetnie, wszechogarniające zimno zniknęło. Był to przełom listopada i grudnia. Zacząłem normalnie funkcjonować, może nawet troche za szybko. I nagle zaczęło sie od nowa, problemy ze snem, coraz większe [...]
[...] w odwarze z łodyg bulw lub obie-rzyn (25 dag na 1 l wody). Seler nie jest wskazany przy cukrzycy. Słonecznik "Święta roślina". Leczniczy jest olej z ziaren tłoczony na zimno. Tyl-ko pierwsza frakcja nadaje się do spożycia. Ziarno zawiera ok. 20 % tłusz-czu bogatego w witaminy i sole mineralne. Zalecany przy nadmiarze chole-sterolu w [...]
[...] metodyce sam jest „filozofem, marzycielem, teoretykiem sportu i przemądrzalcem" w jednym. Sprawa jest prosta. „Drzewo poznasz po owocach". Należy bezwzględnie i na zimno oceniać własne możliwości, emocje dodają wigoru i motywacji, ale jeśli nie przechwycimy tej energii i nie spożytkujemy mądrze … sami będziemy winni, to tutaj walczymy [...]
[...] Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych, bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Główne źródła: oleje roślinne tłoczone na zimno, migdały, orzechy ziemne i włoskie, sałata, kapusta, szprotki, masło. Dzienne zapotrzebowanie zaspokoi np. surówka z kapusty posypana obficie płatkami migdałowymi lub 3 [...]
[...] olei fakt, ze każde kolejne podwójne wiązanie zwiększa podatność na utlenianie nawet 10-krotnie. Powyższe zjawisko tłumaczy, dlaczego np. olej sojowy, czy lniany tłoczony na zimno, psuje się ( jełczeje) 100-krotnie szybciej, niż przechowywany w tych samych warunkach smalec. Wracając do wodoronadtlenków, trzeba [...]
[...] Pamietać jednak należy, ze rózne firmy robią rózne oliwy(w smaku) a oliwa dodawana do sera białego czy np wymieszana z rozgniecionymi brokułami lub jajecznica(oliwa na zimno bo podgrzewana sie utlenia!!!) łogodzi swój smak.(mówią zeby nie pić wiecej niz 100g dziennie...) Wielu chce zastąpić Oliwe z oliwek olejem lnianym: Co do oleju [...]
[...] ze spadkiem temperatury, przy czym po obniżeniu temperatury również przedłuża się czas wystąpienia reakcji na truciznę (mniejsza aktywność enzymów). Jednakże wystawienie na zimno wyraźnie zwiększa działanie strychniny, nikotyny, atropiny i malationu - w przypadku tych ksenobiotyków, których szybki metabolizm wpływa na zmniejszenie toksyczności. [...]
[...] opakowaniach... Artykuł, to moje stare materiały z przedmiotu o tłuszczach A teraz na czy co robić :) Już gdzieś było, ale troszkę pozmieniamy Oliwa z oliwek - na zimno Nr 1/na gorąco(krótko) Rzepakowy - na zimno/na gorąco ( na krótko Nr1) Słonecznikowy -na zimno do sałatek Sojowy -do każdego procesu jest ok, lecz nie [...]
[...] i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to niezdrowe Zródła tłuszczy wymienie teraz żródła [...]
[...] złego cholesterolu i trójglicerydów, ale nawet pomagają usunąć ich nadmiar z organizmu. Trzy najważniejsze spośród nich to: owies, czosnek i olej z oliwek tłoczony na zimno (Extra Vergine). Olej z oliwek należy dodawać do posiłków (do ciepłej zupy, ziemniaków, surówek, kasz, chleba itp.). Nie powinno się go dodawać do gorących potraw, [...]
[...] osiągnąłem trenując... znów w piwnicy, niedaleko domu Marka Borowicza, który trenował już tam przed laty. Panowały w niej surowe warunki i taki swojski klimat. Zimą było zimno jak cholera, latem śmierdziało potem, oj śmierdziało. Jeśli chodzi o wyposażenie, to niczego tam nie brakowało, były sztangi, sztangielki do ponad 40kg jedna [...]
[...] B jak i pewnej ilości makro i mikrominerałów. - Czy zjadamy wystarczająca ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych? Zawartych w zdrowych olejach roślinnych tłoczonych na zimno ( omega-6) oraz w tłustych rybach morskich ( omega-3). Czy zachowujemy właściwą równowagę miedzy nimi? - Czy chociaż jeden z naszych codziennych posiłków zawiera bogate [...]
Regeneracja Wszyscy wiemy, że trening kulturystyczny pozwala czuć się i wyglądać lepiej, pomaga również w prowadzeniu zdrowego trybu życia. Ze względu na jego dobroczynne działanie, dąży się do intensyfikacji treningu jako nieuniknionej części postępu. Wszyscy pragną coraz to lepszych rezultatów. Wierzą, że osiągną sukces, jeśli tylko będą podążać [...]
Witam ,ćwicze na siłowni i mam siłownie w garażu, tam jest w miare ciepło, rozgrzewam sie i nic mi to nie daje caly czas mi zimno w ręce, w nogi troche mniej, tak samo w domu, siedze przy kompie i zimno mi w nogi i w ręce, nie wiem co jest ;/ przez zimne ręce mam problem z ćwiczeniem, bo mam mniejsze czucie w rękach przez to zimno i mi sztanga [...]
[...] odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: Maslo Lój wolowy i barani Smalec Tluszcz kurzy, gesi i kaczy Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe Olej z oliwek tloczony na zimno Olej lniany tloczony na zimno Oleje z ryb morskich Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, choroby serca, zaburzenia w dzialaniu ukladu odpornosciowego, [...]
Kontuzje w sporcie Znaczenie problemu urazowości w sferze globalnej, porównywalnego z epidemią o ogromnym zasięgu, przynoszącego co roku ogromne straty materialne i niemożliwe do oszacowania skutki społeczne, stało się, między innymi, powodem ogłoszenia dekady 2000-2010 Dekadą Kości i Stawów. Ogłaszając projekt Dekady, w dniu 13 stycznia 2000 [...]
Tekst poświęciłem częściowo na urazy mogące powstać na sali i te w terenie, podczas np. wędrówek górskich. Bardzo często kontuzje wynikają ze złej rozgrzewki, złej metodyki prowadzenia treningu, czy też podatności ćwiczącego (uraz w przeszłości, nadwaga, ograniczenia ruchowe, brak umiejętności upadania na ziemię, amortyzacji, ruchomości stawów, [...]
[...] grupy B jak i pewnej ilości makro i mikrominerałów. Czy zjadamy wystarczająca ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych? Zawartych w zdrowych olejach roślinnych tłoczonych na zimno ( omega-6) oraz w tłustych rybach morskich ( omega-3). Czy zachowujemy właściwą równowagę miedzy nimi? Czy chociaż jeden z naszych codziennych posiłków zawiera bogate w [...]
[...] przedstawicielami są ryby morskie, orzechy. Tak więc, wiemy jakie tłuszcze nam są potrzebne. Inna kwestia to technologia ich wykorzystania. Oliwy z oliwek używamy na zimno, czyli do sałatek, spaghetti, ryżu. Do smażenia używamy oleju rzepakowego. Staramy się unikać margaryn, jeśli nie mamy problemów z cholesterolem. Masło jest zdrowe dla [...]